tiistai 16. tammikuuta 2024

Strategian tarkastelua: asuntohankintoja ja exit ajatuksia

Vuoden vaihtuminen ja uusi vuosi saa aina jotenkin vetämään aiempaa vuotta yhteen. Samalla se pistää keräilemään ajatuksia kasaan. Sijoittamiseen liittyy paljon hyviä, mielenkiintoisia ja hauskoja puolia. Löytyy myös niitä vähemmän miellyttäviä ja prioriteettien muuttuessa tämäkin tee-se-itse-kaikki tyylinen tekeminen on alkanut muuttumaan valikoivammaksi.


Välillä teen vuosiyhteenvetona tyypillisen  ”vuoden suosituimmat” taikka ”all time suosituimmat” keräelmän. Nyt kuitenkin tyydyn yksittäiseen nostoon: eli kirjoitukseen, josta asuntosijoittaminen genrestä ja blogispherestä ei vieläkään löydy verrokkia, jossa olisi yhtä kattavasti ja monipuolisesti seurattu koko sijoitusasunnon elinkaarta. Tai ehkä kyseessä oikeammin on yksittäinen kirjoitus, joka kerää kyseisen asunnon osalta isomman kokonaisuuden nippuun. LINKKI JULKAISUUN. Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä.


Mutta sitten taas pohdinnan pariin. Myönnän jo jonkun aikaa painineeni kasvukipujen kanssa. Tämä pääasiallisesti johtuu siitä, että kasvuhaluja löytyy, mutta mahdollisuuksia on rajallisesti (kuten aika, raha (lainoitus) ja kohteet). Ajallisia panostuksia tarvitaan yhä kasvavissa määrin muualla. Toisaalta sijoittaminen ja siitä tuleva ”ylimmääräinen” myös mahdollistaa paljon. Rahoituksen osalta voi olla luova, mutta yhtälailla voi olla varovainen. Lisävivutuksen välttäminen on voinut viimeisten markkinamyllerrysten yhteydessä olla varsin osuva valinta. Kohteitakaan ei nyt ihan jonoksi asti löydy. Myönnettäköön että vallitseva markkinatilanne ei helpota jo valmiiksi varsin tiukkaa kriteeristöä. Myyjien ja ostajien ajatukset kun yhä taitavat erota toisistaan melkoisesti. On myös totta että omalla toiminnalla pystyy vaikuttamaan kaikkiin kolmeen edellä mainittuun:

  • Kalenteri voi olla aina paremmin hallussa. Turhuuksistakin voi usein aika paljon tinkiä.
  • Rahoituksen osalta voinee olla varsin luova ja kilpailuttamalla voi löytää aina parempia yhteistyötahoja.
  • Kohteissa pätee vähän sama. Markkinalla olevista kohteistakin voi tehdä itselleen toimivia. Toimenpiteet vain on hyvä tunnistaa. Samoin kuin kompensaatio.


Kasvua tapahtuu siis kokoajan niin henkilökohtaisella tasolla kuin sijoituskohteiden määrässä. Viime vuoden haasteena oli yrittää niputtaa tilanne sellaiseksi, joka mahdollistaisi 2-3 uuden kohteen hankkimisen. Vuoden 2023 osalta hankin yhden uuden sijoitusasunnon. Muita on yhä kiikaroitu ja joitain keskusteluja on avattu. Mahdollisuudet kuitenkin hankkia vielä lisää edes yksi saati sitten kaksi asuntoa ovat kuitenkin rajallisia. 


Vuosi 2024 starttaa siis uusimman asunnon remontin kimpussa. Samalla kyseisen kohteen putkiremontin ja lisärakentamishankkeen aikataulujen selvitystyö on käynnissä. Kohteen alkuperäinen tarkoitus oli ottaa se pitoon, mutta pitäydyn aina avoimena myös aikaiselle exitille. Exit on siis usein ennemminkin oma plän b kuin että ostelisin flippikohteita suoraan remontoitavaksi ja myyntiin. Luvut kuntoon vuokrausmielessä ja hyvänä vaihtoehtona kotiuttaa sopiva tuotto lyhyemmässä ajassa. Mitään vaihtoehtoja ei kannattane poissulkea. Eipä ne lyhytaikaisvuokrauksetkaan tai ns medium mittaiset (tyyliin sijaisasunto) vaihtoehdot täysin poissuljettuja ole.


Remontin lisäksi uudet mahdollisuudet ovat yhä tarkastelussa. Takaraivossa tinnittää myös kahden asunnon osalta exit vaihtoehdot, joista ainakin toiseen lienee tulossa loppukeväästä tai kesämmällä remonttia. Tuolloin jos tai kun tekee priimaa niin vuokraus ja myynti vaihtoehdot ovat mielestäni järkevä tarkastella ja vertailla varsin avoimesti. Näistä exit suunnitelmista onkin tarkoituksensa tehdä oma julkaisunsa ja keräillä vähän enemmänkin ajatuksia kasaan.


Monasti kuvailen, että asuntosijoittamiseni on taloudellisesti järkevää, mutta samalla se tuo erilaista hupia ja haastetta arkeen. Suurimmat oman asuntosijoittamisen motiivit lienevät: taloudellinen vapaus, käsillä ja yhdessä tekemisen mahdollisuus, ongelmanratkaisutilanteet, monipuolisuus ja sen psykologinen puoli.


Uusi vuosi, uudet kujeet. 


Kettu kiittää kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti