lauantai 10. helmikuuta 2024

Halpa harrastus vai piin kovaa businesstä?

Ei asuntosijoittaminen koskaan liene ollut mikään ihan halvin sijoitusmuoto saatikka harrastus. Hankinnat yleensä 6 numeroisia summia tai vähintäänkin 5 numeroisia. Mitäköhän sitä itse tässä tönöprojektia muistellen mahtaa olla sellainen 5 numeroinen kuluviikkokin ihan normaalia, eikä ihan millään pelkällä ykkösellä alkaen. Mahtoikohan olla itsellä sellainen päälle 20te viikossa tähän mennessä ennätys. Kyseessä siis tönöprojekti johon voi tutustua tarkemmin TÄÄLLÄ ja kuluina mm. 

  • Putkityöt
  • Vesi-ilmalämpöpumppu
  • Keittiö ja osa kodinkoneista
  • Kph materiaalit
Ja onhan sitä tullut oltua mukana myös useampien miljoonien taloyhtiöremonteissa. Niissä onnekseni kulupuolella on ollut useampikin jakaja. Viimeisimmässä tulevassa olevassa putkiremonttihankkeessa itse jopa haen nykymarkkinatilannetta hyödyntäen hankesuunnitelman hinta-arvioihin nähden sellaista puolen miljoonan euron säästöä jahka yhtiö nyt vain pääsisi asiaa kunnolla edistämään. Jahkailu on valitettavan yleistä taloyhtiömaailmassa. Markkinatilanteen hiljaisuus kannattaa hyödyntää ja onhan se varmasti monelle tekijälle ihan kiva saada porukkaa pidettyä töissä sellaisella 4 miljoonan euron hankkeella.


Isojen asioiden äärellä on siis tullut oltua ja yhä edelleen tulee oltua. Toisille asuntosijoittaminen voi siis olla harrastus, mutta harvemmin se halpaa on. Itse tekemällä toki voi säästää ja voi paljon vaikuttaa myös tuottopuoleen. Yhtälöt on muokattavissa lähes millaisten tähtien asentoon. Onhan tämä itsellenikin varsinainen henkireikä kun paljon pystyy tekemään itse. Nykyisellään aikaisempaa lähes pelkästään DIY mentaliteettia vähemmän kuitenkin. Olen oppinut päästämään irti, delegoimaan osaavammille ja vapauttamaan omaa aikaani. Edellä mainituissa yhä on tekemistä kaikissa, mutta alkuun on jo päästy. Mutta onhan se välillä ihan hauskaa vetästä lekalla seinää matalaksi.


Kovaakin pisnestä tästä siis saa ja rahan saa usein töihin tekemään lisää rahaa. Eikä siinäkään asuntosijoittaminen ole mikään poikkeus. Nykyisellään ostoissa toki on entistäkin enemmän suositeltavaa harjoittaa vakavaa harkintaa ja laskuharjoitusten ja eri skenaarioiden pyörittelyt. Tuottoja saa tehtyä, velkavivulla vi(t)vuteltuna sitäkin enemmän. Omalla tekemisellä ja hyvällä pohjatyöllä voi myös vaikuttaa paljon tuottopuoleen ja omalla persoonallaan voi myös vaikuttaa vuokrattavuuteen. Persoonallisuus ja positiivisessa hengessä erottautuminen siitä pahamaineisesta ”vuokranantajamassasta” voi mahdollistaa mm. pidempiä ja uskollisempia vuokralaissuhteita. Ihmisiä kun ollaan ihmisille niin sillä voi saada ihmeitä aikaan. Kyseessä voi olla niinkin pienet asiat kuin:

  • joustavuus (kuten vuokravakuus, muuttopäivä, kesävuokra tms)
  • kuuntelu ja keskustelu
  • ymmärtäminen ja ongelmanratkonta


Summa summarum: asuntosijoittaminen EI siis ole halpa harrastus eikä pelkkää kovaa businestä. Sopiva yhdistelmä kovaa ja leppoisaa tekemistä vie yllättävän pitkälle ja pitää myös mielen virkeämpänä. Tuottoja on mahdollista päästä takomaan, mutta ihan halvalla tai helpolla ei nekään tule.


Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti