Tai lyhyemmin ja hauskemmin VV (vuokranantajan vastuullisuus) on teema joka nostaa päätään. Vuokranantajatapahtumassa olivat isolla teemalla ilmastonmuutos ja vastuullisuus asuntosijoittajan toiminnan näkökulmasta. Kauppalehden mielipidekirjoituksessa (linkki) nuoria huolettaa otsikon mukaan vastuullisuus vai sittenkin hintataso?
Heti mielipidekirjoituksen otsikon ”Vastuullisuusnäkökulmaa on vaikeaa soveltaa asuntosijoittamiseen” nähtyäni ajattelin, että ei se edes voi olla niin vaikeaa. Olen aiemminkin kirjoittanut vuokranantajan vastuullisuudesta ja sijoittamisen ESG (environmental, social, governance) saadaan katettua asuntosijoittaessa vallan mainiosti.
- Vuokranantajan vastuullisuus (E) http://
vuokranantajantarina.blogspot. com/2020/10/vihrea- vuokranantaja.html - Vuokranantajan vastuullisuus (S) http://
vuokranantajantarina.blogspot. com/2020/04/vuokranantaja- vuokralaisen-valmentaja.html - Vuokranantajan vastuullisuus (G) http://
vuokranantajantarina.blogspot. com/2019/05/yhtiokokouksen- taikaa.html
Kokemusta on karttunut myös niin vihreistä valinnoista taloyhtiöissä (kuten putkiremontissa etäluettavat vesimittarit ja LTO hankinnat) kuin vuokralaisten valmennuksesta. Vuokranantaja kun usein voi olla se aktiivinen osapuoli vuokralaisen muuttaessa elämänsä ensimmäistä kertaa omaan kotiin. Välillä olen auttanut myös oman asunnon ostamisessa. Taloyhtiöiden yhtiökokouksissakin tulee usein käytyä ja usein ääntä käytettyä (keskustelua ja kysymyksiä, ei niinkään takarivihuuteluja vailla perusteita). Välillä tulee sitä oltua hallituksissakin.
Kaikilla edellä mainituilla asioilla on usein taloudelliset ja vastuulliset perusteensa. Mutta ne helpottavat myös elämää.
Etäluettava vesimittari tarkoittaa lähes poikkeuksetta säästöjä vedenkulutuksessa ja vesilaskuissa vrt ”vanhaan hyvään aikaan” ilman mittareita. Onhan se helpompi myös etälukea asukkaiden vaihtuessa. Aikaa, vaivaa, rahaa ja luontoa säästyy.
Valmentajan rooli auttaa vuokralaista pitämään huolta omasta kodistaan, minun sijoitusasunnosta. Vaivaa, rahaa, aikaa ja hermoja säästyy. Loppusiivousohjeenkin toimitan poikkeuksetta vuokrauksen alussa ja lopussa. Helppous on päivän sana ja autan aina vuokralaistani enemmän kuin mielelläni seuraavalla askeleella, oli kyse sitten uudesta vuokrakodista (suositukset) taikka jo omistusasunnon hankkiminen (voin jopa tarjota vuokralaiselle oman kodin osto-optiota). Kumma kyllä, myös lähtöilmoitukset tulevat aika hyvissä ajoin, kasvattaen mahdollisuuksiani välttää tyhjät kuukaudet.
Vaikuttaminen taloyhtiössä on melko helppo ja vaivaton keino pitää omasta omaisuudestaan huolta. Ei hallituksiin tarvitse väkisin änkeä, yhtiökokouksissa kun voi melkolailla sopivasti vaikuttaa. Siellä voi vaikuttaa osaavan ja motivoituneen hallituksen valintaan ja muutoinkin antaa suuntaa asioista jotka kaipaavat lisätarkastelua taikka toimenpiteitä. Jos itsellä nyt sattuu olemaan intoa hallitukseen ja jotain annettavaa ja osaamista, niin miksipäs ei. Ajankäyttöni on rajallista joten joka hallitukseen en tuppaa.
Asuntosijoittaminen on siis monipuolinen laji, jossa ESG on mielestäni osaavalla ja valveutuneella asuntosijoittajalla ja vuokranantajalla aina läsnä. Sitä ei ehkä markkinoida ja raportoida samaan tapaan kuin pörssiyhtiöissä, mutta varmasti siitä on nousemassa asuntosijoittajan kilpailutekijä.
Haluaakohan tulevaisuuden vuokralaiset asua minimi hiilijalanjäljellä yhtiöissä joissa on mahdollista ladata sähköpyörät ja -autot? Ja saisivat kaupanpäälle vastuullisen vielä minimi hiilijalanjälkeä jättävän vuokranantajan? Siitähän voisi jopa syntyä positiivista kilpailua. Pelillistäminen ja vertailumahdollisuus muihin kun taitaa tutkitusti lisätä motivaatiota, ja miksei siis myös vaikutusmahdollisuuksia, järkevään hiilijalanjälkeen.
Valmennan vuokralaisiani, mutta nyt haastan myös vuokranantajakollegani:
Mitkä ovat ne seuraavat stepit oman ja taloyhtiöidesi vastuullisen toiminnan lisäämiseksi? Vai joko niitä on? Itselläni on meneillään yhdessä taloyhtiössäni LTO hanke, pohdinta ja keskustelu aurinkopaneeleista on myös avattu. Toisekseen omakotitaloni energiankulutuksen karsiminen on käynnissä, kuin myös aurinkopaneelit katolle hankinnan pohtiminen.
Vihreävuokranantaja kettu kuittaa.
Ps
Sovitaan vaikka että
E = Elämäntapa
S = Sijoittaminen
G = Guru