tiistai 12. toukokuuta 2020

En halua maksaa veroja joten en halua voittoja

Parisen viikkoa takaperin palautin veroilmoitukseni täydennettynä. Verot ilmoittaa ja maksaa jo aika rutiinilla. Vuosi 2020 on ollut myös ensimmäinen vuosi, kun olen saanut ennakkoverolaput, jotka tosin sain kumottua täyttämällä tulot ja menot asuntojeni osalta 2019 ilmoituksen pohjalta.


Löysin verottajalle, ovessa lähinnä varoituskyltti

Mielestäni sijoittamiseen kuuluu voittojen saaminen, eli tuottojen kerryttäminen, ja täten verojen maksaminen. Voittojen minimointi verojen pelossa taikka kulujen maksimointi verojen nollaamiseksi eivät kuullosta tehokkailta keinoilta harjoittaa sijoittamista, oli sitten kyse mistä omaisuuslajista tahansa. Itse haen aktiivisesti tuottoja, mutta samalla pyrin hyödyntämään maksimaalisesti kaikki mahdolliset verovähennykset, kuten kiinteistön vuokraamisessa 4% poistomahdollisuuden. Käytännössä tällä mahdollistan itselleni verovapaat vuokratulot.

Sijoittaminen on harkittua riskinottoa, tai ainakin sen pitäisi olla. Riskille tavoitellaan tuottoa ja aikalailla kaikesta tulosta (ja sijoitustuotoista) joutuu Suomessa maksamaan veroja. Välillä sijoituspäätöksiä kuulee torpattavan, että kun niistä menee ne verotkin. No silloinhan sijoitus on tuottanut, joten onko se niin kamalaa? Tappiotkin voi vähentää muista pääomatuloista taikka alijäämähyvityksenä taikka hyödyntää niitä myöhemmin. Joten verosuunnittelu ja hajauttaminen kannattaa.

Hajauttaminen kannattaa erityisesti siitä perinteisestä hajauttamisen syystä, että suuret vaikutukset tietyllä osa-alueella eivät toivottavasti tempase koko sijoitussalkkua roskakoriin. Aina tätä ei voi välttää, mutta mm. alamäessäkin voi ja kannattaa koittaa jarruttaa. Myös tulojen ja tappioiden osalta hajauttaminen kannattaa.

Otetaan sijoittamisesta tappiolla ihan elävä esimerkki: Itsekin ostin aiemmin pörssistä riskialttiimpaa mREIT osaketta, osinko oli parhaimmillaan houkuttelevat 20%/v. Ahneus kuitenkin jäi päälle ja coronalaskettelun jälkeen möin sijoitukseni 60% TAPPIOLLA. 

Verovähennyshyödyn johdosta tappio ei kuitenkaan ollut niin paha. Avaan asiaa alla hitusen pyöristetyin luvuin:

Sijoitus 2200e
Kerätyt osingot: 1500e, brutto
Myin sijoituksen 950e
Tappio: 2200-950=1250e
Osingot huomioiden verojen kera lopputulos on aika +/0

Tappion voin vähentää mm. vuokratuloista, joten vaikka suotuisaa olisi ollut myydä osake hyvällä voitolla esim. 3000e ja maksaa siitä verot, nyt kuitenkin voin hyödyntää tappioiden puskurina muita pääomatuloja, jolloin saan tappioille 30% suojan. Tappio on aina tappiota siinä missä kulut kuluja, ei niitä ehdoin tahdoin kannata hankkia. 

Lopulta tappioiden hyödyntämisen huomioiminen esim. vuokratuloista tulee tuosta n. 60% tappiolla myydystä sijoituksesta edes hitusen positiivisempi. Mieluusti olisin ottanut myyntituotot JA osingot JA maksanut veroni mukisematta. Ajassa kun ei pääse taaksepäin, mutta jäipähän jotakin käteen. High risk high reward, nyt taidettiin mennä enemmänkin tietoisesti riskillä, välillä sijoituksista täytyy osata luopua ajoissa, tuottoja kannattaa kotiuttaa ja täten verojakin maksaa. Jossittelu ei myöskään kuulu sijoittamiseen, se on loputon suo.

Hajauttaminen, suunnittelu ja riskinotto kannattaa. Verottaja vie aina osansa, tästä syystä kaikki verovähennysmahdollisuudet kannattaa hyödyntää ja veroilmoitukseen käytetty aika on aina arvokasta (aiemmin aiheesta TÄÄLLÄ). Suunnittelu ja hajauttaminen kannattaa aina. Verotus on kuitenkin harvemmin pätevä syy jättää sijoittamatta. 

Asuntosijoittamisesta puhutaan perinteisesti pienen riskin sijoittamisesta ja maratoonista. Tuotot hyvistä kaupungeista, hyviltä paikoilta voivat vaihdella 2-7% välillä. Tämä ei huomioi spekulatiivista arvonnousua ja yli 6% vuokratuottoihinkin voi joutua näkemään huomattavaa vaivaa. Toki lainavipua voi käyttää steroidina, mutta samalla riskit kasvaa. Vuokratuotto-% on yksinkertaisuudessaan toimiva yksi mittari, mutta ei toimi yksin. Muitakin tunnuslukuja kannattaa tarkastella varsin kriittisesti ja varsinkin oma talous ja riskinsietokyky on hyvä tuntea. Lisää vuokranantajan tunnusluvuista TÄÄLTÄ ja vuokranantajan taloudesta TÄÄLTÄ ja stressitestistä TÄÄLTÄ.

Kettu kuittaa.


Ps. Ei ole ilmaisia lounaita... Vai onko? Palataan tähän vielä myöhemmissä julkaisuissa, joten stay tuned...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti