tiistai 10. huhtikuuta 2018

Vuokranantaja ja verot

Aihe joka joka vuosi puhuttaa, joka vuosi vaatii kertaamista ja opettelua. Ja aihe jolla voi säästää satasia tai jopa tuhansia, mutta toisaalta selvittämättä tai tietämättä asioita ja olettamalla voi onnistua pahasti pieleen. Miksi olen maininnut, että panostan veroilmoitukseen (sisältää mm. myös selvittelyt, kirjanpidon, kirjanpidon tarkastukset ja mahdolliset lisämerkinnät ja lisäselvittelyt) useita tunteja? Koska se on välillä fakta ja välillä se myös kannattaa. Kuinka moni uskaltaa vähentää Aku Ankka tilauksensa ilman lisäselvityksiä? Tai kuinka monelle se tulisi edes mieleen? Jepjep, joten jatketaan.

Ajankäyttö ja kannattavuus riippuvat täysin vuodesta, paljonko on uusia asioita ja mikä on lopullinen verottajan kanta. Vuosi vuodelta kokemus karttuu ja kirjaukset rutinoituvat, joten aikaakin kulunnee aina piirun verran vähemmän. Se että olet joka vuosi vähentänyt jotain eikä mitään lisäselvityksiä ole tullut, ei automaattisesti tarkoita, että kyseinen vähennys olisi ok.

En todellakaan vähentele mielivaltaisesti asioita, onnea niille jotka niin vuosi toisensa jälkeen tekevät (onnistuneesti), onnea matkaan jos/kun päädytte verottajan tarkastuslistalle. Itselläni on jokaiseen vähennykseen perustelut ja kuitti (km korvauksista ei ehkä kuitteja, mutta perusteet kyllä). Aku Ankka-tilauskin oli mainittu yhdessä vuokrasopimuksessani, joten vähennysmahdollisuus löytyy.

Tarkistan myös joka vuosi taloyhtiölainojen vähennysperusteet, en oleta enkä täten toivottavasti tee mitään väärääkään. Veroja voi siirtää jos taloyhtiöt pitävät kirjaa ja kohtelevat yhtiölainoja tavalla, josta paljon mediassakin on kirjoiteltu (linkki lopussa ja tässä). Veroja harvemmin voi välttää (vaikka hesari raflaavalla otsikolla niin väittäisikin), toisaalta niinkin voi tehdä jos itse on asunut kohteessa yli 2v yhtäjaksoisesti.

Verotus ja niiden käytännöt ovat tiukkaa tavaraa ja vaativat omanlaisensa mindsetin, jotta niihin jaksaa syventyä. Helpolla mennään metsään jos liikaa oletetaan asioita ja toisaalta jos liian laiskasti asiaan suhtautuu. Oikeudessakaan, jos verottajaa vastaan päätyy, niin ei välttämättä mennä normaaleilla pelisäännöillä. Verottaja voi mm. sysätä osoitustaakan vastaajalle. Kirjanpito kannattaa olla perusteluineen kunnossa.

Alla lupaamani muutamat linkit taloyhtiölainojen verovähennysmahdollisuuksiin:



Varsinkin hesarin juttu harhaanjohtaa ja lähinnä pyrkii keräämään klikkejä otsikollaan... 

Verokettu kuittaa.



1 kommentti:

  1. Nämä verotukset ja laskelmat ovat itselleni hankalia. Ehdottomasti tilitoimisto täytyy itselläni ainakin olla apuna. Meillä on yrittäjyys mielenpäällä, sitä on siis harkittu kovasti. Tämä kuitenkin on aihealue, joka jännittää.

    VastaaPoista