Ollaan edetty jo asuntosijoitttamisessa suorittavaan osaan eli itse asuntometsästykseen (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ). Tätä vaihetta edeltää syvällinen pohdinta sijoitussuunnitelmineen ja taloudellisine laskelmineen lainalupauksineen (aiheesta aiemmin: #asuntosijoittaja101 osa1 TÄÄLLÄ).
Suorittava vaihe vaatii niin kestävyyttä, malttia kuin nopeuttakin. Ei asuntosijoittaminen ole pelkästää ”25v kvartaaleja” vaan myös paljon nopeutta, ketteryyttä ja kekseliäisyyttä vaativaa. Eikä sovi unohtaa sitä ikuista sijoittajaa vainoavaa psykologiaa. Maltti on valttia ja FOMO (Fear Of Missing Out) on ihan oikeasti vaarallinen kaveri. On hyvä olla ketterä, mutta ei liian malttamaton. 6kk asuntojen tarkastelua ja näytöillä juoksentelua ei ole juuri mitään, kun puhutaan isoista asioista ja isoista summista. Pelkkää timanttia ei voine metsästää, mutta ihan mihin tahansa ei kannata tarttua. Matkasta on myös hyvä nauttia ja oppia.
Asuntokaupoilla kohdeanalyysi on aikalailla kaikki kaikessa.
Kohdeanalyysin kuudestilaukeavan revolverin kaava:
- Hintavertailua
- Vuokratasovertailua
- Remonttiselvitys
- Alueen kaavoitus ja potentiaali
- Budjetti
- Myyjän syyt myydä (motivoitunut myyjä)
Useammassakin välivaiheessa konsulttiapuna käytän niin välittäjiä, hintadataa, naapureita, isännöitsijää taikka taloyhtiön hallitusta (pääasiallisesti PJ), omaa perhettä ja tuttavia.
En väitä että analyysin tekemiseen olisi mitään yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Analyysi kuitenkin kannattaa tehdä huolella. Olen itsekin huomannut useammin kuin kerran menneeni nopeilla laskelmilla metsään ja joutunut korjaamaan laskelmiani sellaiseen suuntaan, että kohde ei enää toimikaan. Jotta kohteen saa toimimaan voi se edellyttää isosti tinkimistä, mutta samalla voi olla luova. Myyjälle tai ostajalle ei välttämättä olekaan tärkeintä vain ja ainoastaan se raha. Outoa, mutta totta. Usein tarjouskierroksilla raha ratkaisee, mutta ei läheskään aina. Palataan tähänkin aiheeseen jälleen myöhemmissä julkaisuissa, joten jälleen: STAY TUNED, pysykää mukana matkassa.
Kuudesti laukeava ajatus siis aina ladattuna ja mielellään pari varapatruunaakin valmiina. Suorittamisesta onkin tällöin huomattavasti helpompaa siirtyä itse toteutukseen. Maaliinkin on joskus kiva päästä.
Kettu kuittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti