Keskustelu erityisesti sähkön hinnan ympärillä on lähtenyt laukalle. Ennen päiviteltiin siirtohintojen osuuden suuruutta, mutta nyt onkin muut murheet. Siirtohinnan osa on leijonanosan sijaan enää murto-osa. Onhan se huoli ihan aiheellinen, kun ennen moisia "ei ole tarvinnut ajatella" ja nyt "kaikki muut kulut ja kustannukset nousevat samanaikaisesti". Hintojen moninkertaistumisia halpojen määräaikaisten sopimusten uusimistilanteessa pöyristellään, kuten aikalailla samaa kuin niissä useita vuosikymmeniä niin halpoja tonttivuokriakin ja niiden kertanostoja tässä on vuosien varrella päivitelty. Tonttivuokrien moninkertaistumiset ovat kuitenkin vaikeammin hallittavissa kuin esimerkiksi sähkönkulutus johon voi itse aika pitkälti tavalla tai toisellakin vaikuttaa. Tähän mennessä siihen ei ole ollut riittävää rahallistakaan motivaatiota, joten ainakin motivaation ja energiankulutuskeskustelun lisääntyminen lienevät niitä hyviä puolia tästä muutoin varsin karusta tilanteesta.
Itse olen aina (omasta puolueellisesta mielestäni) ollut varsin energiapihi ja energiakulutuskäyttäytymistietoinen. Myönnän ehkä vasta viimeisimpinä vuosina (ehkä 2017 alkaen) tutustuneeni tarkemmin esim. pörssisähköön ja sähkömarkkinan toiminnallisuuksiin muutoinkin. Olen aina pyrkinyt säästämään sähköä ja kuluttamaan fiksusti, sammuttaen turhat valot ja välttäen muutoinkin turhaa kulutusta ja pitämällä sisälämpötilat sekä vedenkulutuksen järkevällä (mutta melko alhaisella) tasolla. Olen aikaisemmin kertonutkin miten olen eri kohteissani saanut säästettyä sähköä aiempiin kulutusvuosiin verrattuina (30-60%). Tästäkään syystä en omalta osaltani enää vain välttämättä pysty mokomaa loikkaa (lue: säästöä) enää yhtä helpolla tekemään. Nostan silti hattua niille jotka avaavat omien kulutussäästöjensä lukuja. Erityisesti nostan hattua niille jotka vähän muutoinkin tarkemmin valoittavat tilannettaan, kohdettaan, lukujaan tai konkreettisia toimenpiteitään. Toki väitän että osalla taustalla on se fakta ettei ole aiemmin ollut lainkaan kiinnostunut omasta kulutuksestaan, niin nyt voi jo melko vähilläkin toimenpiteillä vaikuttaa melko paljon. Mutta sekin on vain hyvä asia.
Nostetaan kuitenkin itsekin tässä viimeisin oma energiaremonttihankkeeni tapetille. Eli tarkastellaan projektitönöä energiatehokkuuden silmin:
- Vanha koksipoltin ja sähköinen järjestelmä varaajineen on purettu -> tilalle tuli vesi-ilmalämpöpumppu ja varajärjestelmäksi, mutta erityisesti kesälle viilennyskäyttöön, ilmalämpöpumppu.
- Uutta järjestelmää hyödynnetään mm. khh, kph ja wc tilojen lattialämmityksessä.
- Ovet ja iso osa ikkunoista vaihdettiin uusiin.
- Eristystä lisättiin monin paikoin ja erityisesti nurkkia ja kulmia tiivistettiin. Yläpohjan eristystä voidaan lisätä vieläkin tarpeen mukaan.
Valitettavasti vanhojen omistajien kulutuslukuja ei ole mahdollista saada, mutta arvio niistä näkyy toki alkuperäisessä energiatodistuksessa. Jatkossa veikkaisin käyttäjästä riippuen tönön vuosikulutuksen olevan luokkaa 11 000-14 000kwh. Tönön taustana on hyvä tiedostaa, että kyseessä on 50-luvun 1,5-2 kerroksinen rintamamiestalo. Paljon on tehty, mutta kaikkea ei ole uusittu.
Energiaremontti on maksanut kiitettävästi, mutta on hyvä tiedostaa, että energiaremontteihin on ollut mahdollista saada (ja tarkistamalla voi olla mahdollista yhäkin saada) Elyn tai ARAn tukea. Itse hain tukipäätöksen mittavia remontteja ajatellen ARAlta, koska tiesin, että energiantehokkuus tulee melko merkittävästikin parantumaan, joten sieltä oli saatavilla oikeastaan suurempi tukipotentiaali. Elyn kautta käsittääkseni on varsin yksinkertaista saada tukea öljylämmityksestä poissiirtymiseen. Tukimahdollisuudet lienevät jossain 3-6te välillä, itsehän hain ja sain suurimman mahdollisen. Kulut ovat kuitenkin aina kuluja ja täten tuki on vain murto-osa kokonaisuudesta.
Toivoakseni oma esimerkkini ja ehkä muutoinkin sähkömarkkinan tilanne motivoi muitakin asuntosijoittajia ja vuokranantajia tarkastelemaan toimenpiteitään kriittisemmin ja hyödyntämään energiaremonttimahdollisuudet paremmin. Tiedän että en ole yksin, mutta olen melko yksin ollut jo jonkunkin tovin aiheesta huutelemassa.
Energiaremontilla ei ole vain mahdollista säästää rahaa ja luontoa vaan myös mahdollistaa entistä perustellummin investointeja. Energiaremontit voivat olla varsin oivallinen houkuttelevuustekijä ja joskus jopa nostaa vuokra- tai hintatasoa. Ainakin ne ovat kilpailuetu. Myös aihealueen laajempi ymmärrys auttaa paljon ja toivoakseni luo yhtälailla kilpailuetua ja houkuttelevuutta, kuin myös tuo avoimuutta ja herättää.
Ymmärrän yhä miksi omakotitaloasunjan 15 000kwh vuosikulutuksella on enemmän motivaatiota muokata sähkönkulutustottumuksiaan kuin 3 000kwh vuodessa kuluttavalla kerrostaloasukilla. Kerrostaloasujilla on kuitenkin yhtälailla jollei jopa enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa hukkakulutukseen. Taloyhtiöiden "helppoja" sähkönkulutussäästöjä:
- Energiamuodon valinta. (nämä nyt ei ehkä helpoimmasta päästä, mutta sitäkin merkitsevämpää)
- Ovet, ikkunat ja eristeet. (nämä nyt ei ehkä helpoimmasta päästä, mutta sitäkin merkitsevämpää)
- Vedenkulutusseuranta.
- Valaistus ja sen mahdollinen automatisointi.
- Yleisten tilojen lämmitys tai sen tason laskeminen.
- Lämmitysten ja ilmanvaihdon säätäminen.
- Autopaikka- ja autolatauskäytännöt.
Sähkön hintojen nousu vaikuttaa kuitenkin kaikkiin. Erityisesti niihin, jotka kuluttavat huomattavastikin enemmän. Väittäisin että ne kenellä on yhä halpoja määräaikaisia sopimuksia on mahdollista kusta niin omiin kuin muidenkin muroihin olemalla välittämättä sähkönkulutuksestaan, koska "ei sillä ole merkitystä". Sillä on varmasti jatkon kannalta merkitystä. Miten paljon? Sen vain aika näyttää. Toivon kuitenkin että nämä 0,5-1e/kwh hinnat jäisivät mahdollisimman nopeasti historiaan. Tuleva talvi on tulossa eikä varmastikaan ole monessakaan mielessä helppo. Kukin voi kiinnostua omasta sähkönkulutuksestaan enemmän ja optimoida sitä varmastikin vieläkin enemmän (itseni mukaanlukien). Perehdytän asiaan myös aktiivisesti vuokralaisiani. Ja tottakai yritän käydä kilpaa vuokranantajakollegoideni kanssa niin omissa asumuksissamme kuin eri taloyhtiökohteiden tilanteita parantamalla. "Meidän taloyhtiömme on muuten energiatehokkaampi kuin teidän" - lienee ihan miellyttävä haaste heittää tänäpäivänä lauteille. Tottakai avoin keskustelu ja erilaiset oivallukset kannattaa jakaa. Ei jäädä niihin omiin poteroihin makaamaan.
Sähkökettu kiittää kuittaa ja kumartaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti