keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Luovuus luo kilpailukykyä

Olen kirjoittanut aikaisemmin maksukyvystä (TÄÄLLÄ) ja vakuuksien merkityksestä (TÄÄLLÄ). Ne luovat asuntosijoittajan ja vuokranantajan tukipilarit. Se ei kuitenkaan riitä. Se kiinnostaa lähinnä rahoittajaa, joka velkavivutuksesta huolimatta, ei enää ole keskiössä. @Vuokralaiset ovat keskiössä. Ilman vuokralaisia ei jää mitään viivan alle. 


Vuokranantajan tulee olla luova, jotta pystyy menestymään sijoittajana. Kilpailu on kasvanut, eikä vain yksityisten vuokranantajien kentässä. Kokemus ja vanhoissa rutiineissa märehtiminen ei enää auta. Välillä myös ”hyvillä” asuntosijoitusalueilla kilpailu on kovaa. Enää ei valitakkaan kirsikkaa kakun päältä, vaan koko kakusta pitää tapella. Tarjoavathan isot toimijat mahdollisuuden naksutella itselleen uusi koti alle sohvalta käsin. Itse ehkä silti suosittelen aina käymään katselukierroksen. Vaikka olisi miten 4k kamerat ja livestriimit joka nurkasta ja vaikka vessanpöntöstä, ei se ole fyysisen käynnin vertainen. Helppous on valttia, mutta koti on aina koti, siihen pitää saada se fiilis.Uudet ideat ja innovaatiot tuovat toimintaan sitä jotain. Ei ole merkitystä onko kyse yritystoiminnasta, sijoittamisesta taikka asuntosijoittamisesta. Yleensä kun oivaltaa jotakin uutta - mitä muut eivät vielä ole oivaltaneet - on ainakin tovin muita edellä. On totta, että uusi ei ole kauaa uutta ja täten uusien ideoidenkin hyöty laimenee ajan kanssa. Asuntosijoittaminen on kuitenkin kovin perinteikästä puuhaa. Nykyään se on jo koko kansan huvia, joten vuokralaiset asuntoa hakiessaan saattavatkin kaivata jo vähän leipää ja sirkushuveja. Pitää löytyä niitä erottautumistekijöitä. Tottakai se asunto ja tuleva koti ovat keskiössä ja niin sen kuuluukin olla. Viihtyvyyteen voi kuitenkin monella tapaa vaikuttaa. Tässä vuokranantajalla on merkittävä rooli.


Vuokralainen on asiakas, jota tulee kunnioittaa ja myös opettaa (vuokranantaja=valmentaja aiheesta lisää TÄÄLTÄ). Kunnioittamisen ja opettamisen polulle kuuluvat myös palkitseminen ja kiittäminen. Hyvästä vuokralaisesta huolehtiminen voi johtaa hyvinkin pitkään, avoimen kommunikaation luottamusta herättävään vuokrasuhteeseen. Myös vuokrasuhteen päätyttyä parhaimpia vuokralaisia voi kiittää ja hyödyntää heidän verkostoaan vuokrailmoitusta vyöryttäessä (aiheesta lisää TÄÄLTÄ) asuntoa uudelleen vuokralle.


Toisille vuokranantajille vuokralainen on vain lypsylehmä, tie rikkauksiin, keino maksaa sijoituslaina kuin itsestään. Nykypäivänä vuokralainen on jo monille asiakas ja koko homman ytimessä. Niinhän sen pitääkin olla, ilman vuokralaista ei olisi tulojakaan. Sijoituslainat eivät maksaisikaan itseään kuin itsestään.


Luovuutta on monenlaista. Näytöillä voi nähdä vähän enemmän vaivaa, vuokranantajan itsensä markkinointi vaikka vuokralainen ei päätyisikään juuri sinun asuntoon. Asuntoa voi stailata, vuokrata kalustettuna. Airbnb on ongelmien sijaan opettanut paljon uusia sitouttavia niksejä aidosti palvella asiakkaita. Palvelulla on merkitystä. Todellinen vuokranantaja myy kodin lisäksi itsensä. Palvelualttiutta voi olla korvaamaton aluetuntemus, omakohtaiset kokemukset asunnosta, huoltokirja taikka vain hyvät vinkit parhaimpiin ulkoilureitteihin tai hyvä diili lähisalin yrittäjän kanssa. Asuntosijoittajan luovuus voi kukkia jo ennen vuokralaisenkin hommaamista. Asuntosijoittaminen on kovin usein velkavivulla sijoittamista, mutta mitä velkaa, keneltä ja millä ehdoilla onkin nykypäivänä jo perinteisiä kivijalkapankkeja isompi kuvio. Myyjärahoitus, asuntohakkerointi, joukkorahoitus... Vaikka ne ovatkin pitkälti lähtöisin isosta maailmasta jenkkilästä, eivät ne ole enää tuntemattomia mahdollisuuksia Suomenkaan periferiassa. Käänteinen asuntolaina jonkun muun kuin pankin kanssa voi olla molemmille, niin sijoittajalle kuin vanhalle omistajalle paljon parempi diili kuin pankin kanssa. 


Asuntosijoittajan ei tarvitse olla Pelle Peloton, mutta pieni ajatusvirta laatikon ulkopuolella ei ole lainkaan pahitteeksi. Jos kerron nuorelle opiskelijalle mistä saa kaupungin parhaan kebabin taikka mistä löytyy lähin hintalaatusuhteeltaan hyvä sali en joudu näkemään hirveästi ylimmääräistä vaivaa. Jos ehdottaa myyjälle käänteisen lainan tyyppistä ratkaisua, mitä siinä voi hävitä? No ne riskit nyt ekana ehkä olisi hyvä tietää, jotta ei tosiaan pahemmin ota nilkoilleen. Luovuudella on myös rajansa, asioista kannattaa ottaa etukäteen selvää. 


Luovuus on laiskuutta, kun kaiken saa rullaamaan hyvinkin sujuvasti vaivanäön määrä vähenee kummasti. Vuokralaisten perään ei tarvitse kysellä. Jos jokin asia ei toimi, saan siitä yleensä heti ilmoituksen. Jos vuokralainen on vaihtamassa maisemaa, saan siitäkin usein hyvissä ajoin ilmoituksen. Olempahan sitä joskus tarjonnut asunnon ostoaikeissa olevalle vuokralaiselle omaa kämppäänikin. 


Tulen usein pyörällä asuntonäytölle, olen vastuullinen ja vihreä vuokranantaja heti alusta alkaen. Vihreys voi näkyä myös vuokranantajan luovuutena opettaa nuorelle ensimmäistä kertaa omaan kotiin muuttavaa nuorta kuluttamaan fiksummin. Moni osaa kysyä sähkö- ja vesilaskun perään, mutta eivät läheskään kaikki. Etäseuranta (helposti äpin kautta) voi mahdollistaa pieniä säästöjä kerrostaloasukille, mutta opiskelijan budjetilla sillä voi olla suurtakin merkitystä. 


Vuokranantajan luovuus voi olla vain pieniä ahaa elämyksiä. Jos voin auttaa vuokralaista säästämään taloyhtiön kustannuksissa (lämmitys, vesi tms...) teen sen ja tämä yleensä auttaa vuokralaistakin säästämään. Vastuullisuus ei ole vain pihistelyä, omasta mielestäni se on jopa hauskaa. Tiedän että kaikki eivät ajattele samoin ja kunnioitan heidän valintojaan. Kierrättämismahdollisuudet ja vihreä sähkösopimus ovat monille merkityksellisiä asioita. Sen kuuluu olla merkityksellistä kaikille.


Luovuudenhullu ja vihreä vuokranantaja kiittää, kumartaa ja kuittaa jälleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti