Vuokranantajan vaiheita ja ajatuksia alusta alkaen. Taloudesta, asumisesta, asunto- ja vuokramarkkinoista, sekalaisesti paljon muutakin. Ilot, opit, virheet ja kompastuskivet eli vuokranantajan arkea ja mietteitä.
tiistai 29. syyskuuta 2020
My reasons; what, why and how
tiistai 22. syyskuuta 2020
Vuokranantajan ”kauhutarinoita” matkalta
Varmastikin suurin kauhutarinani lienee, kun tarkastin sijoitusyksiötäni vuokralaisten välissä. Kyllä, vuokra-asunto kannattaa tarkastaa ja mielellään itse, tästähän olemme juuri saaneet lukea otsikoista. Vuokranantajan elämään kuuluu monenlaista riskienhallintaa. Teimme lopputarkastuksen vuokralaisen kanssa yhdessä ja paikat olivat tipi top. Kauheaa, eikö vain? Olin kuitenkin sopinut tulevan vuokralaisen kanssa, että luovutan avaimet heti lopputarkastuksen jälkeen. Minulle kuitenkin jäi vähän ylimmääräistä aikaa ja ehtisin vielä siirtelemään liettä ja jääkaappia. Lieden takaa tilanne oli ok, liesikin oli melko uusi. Jääkaapin alta löytyi jonkun verran pölyä ja Fazerin sininen käärepapereissaan. Pelko pois, en syönyt suklaata, vaikka moni voisi luulla toisin. Kauhua korostanee vielä se, että molemmat vuokralaiset olivat aivan ajallaan sovitussa aikataulussa. Voin jopa itse myöntää olevan enemmän täsmällistä sorttia kuin ajoissa saapuvaa, välillä turvaudun jopa akateemiseen varttiin.
Toinen ”kauhutarinani” liittyy (aiemmin vuokraceissi nro 2 aiheesta TÄÄLLÄ) samaiseen yksiöön. Kämpästä pidettiin tiptop huolta. Mm. Seinille ei oltu haluttu tehdä reikiä ja lattioita suojasivat matot, koska asunto oli niin siisti ja ”hyvällä maulla” rempattu. Todellista kauhua siis. Kyseisen vuokrasuhteen ainoat miinuspuolet olivat, että nuoren vuokralaismiehen äiti oli yhteyshenkilö monessakin asiassa ja yhtiöltä tuli muutamat häiriömuistutus/varoitukset häiritsevästä elämästä. Asiasta käytiin keskustelua niin vuokralaisen kuin tämän äidin kanssa. Veikkaan että tarinassa oli perää, mutta uskon myös vahvasti pieneen kyyläilyyn, joita taloyhtiöissä aika ajoin tapahtuu. Oletan että vuokralainen eleli ihan siivosti, mutta bileitä järjestäessä homma varmaankin yltyi eikä vuokralainen saanut pidettyä hommaa tarpeeksi ruodussa. Tilanne päättyi kuitenkin sopuisasti ja vuokralainen päätyi muuttamaan asunnosta. Loppusiivouskin oli tehty huolellisesti, asunto näytti miltei asumattomalta. Voi olla, että vuokralaisen äidillä oli oma lusikkansa sopassa. Vanhempien on hyvä olla ensisijainen tuki ja turva vuokralaiselle, mutta toki nuoren kannattaa ottaa vastuuta myös oman itsenäistymisen matkalla. Ilmaisesta siivousavusta ei kuitenkaan kannata kieltäytyä, myönnän olevani puolueellinen tässä asiassa.
Voisi jopa sanoa, että olen päässyt melko pienellä. Uskoisin että vuokralaisvalinnalla ja valmennuksella (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ) pääsee pitkälle. Toki voi kohdalle osua fiksu ja filmaattinen kauhukertomus, jolle siisteys on olematon käsite. Uskon silti vahvasti, että tähän voi vaikuttaa. Asuntosijoittaminen ja vuokranantajuus käy työstä (LINKKI vuokranantajan työviikkoon). Työt voi kuitenkin tehdä monella eri tapaa, oma tapani on toimittaa siivous-/huolto-ohjeet vähintään vuokrasuhteen alussa ja lopussa. Monelle nuorelle vuokranantaja voi olla ensimmäinen yksinasumisen valmentaja, siinä voi auttaa ja olla tukena, jolloin kaikki voittavat.
Vuokranantaja elää kuten petaa ja ymmärrän, että monelle esim. vuosittain hajulukkojen, lattiakaivojen taikka liesituulettimien peseminen ei onnistu rutiinilla. Itse kuitenkin pyrin pitämään omaisuudestani ja kodistani huolta, pyrin saamaan saman innon siirrettyä myös vuokralaisilleni. Puhdas ja kiva koti on viihtyisämpi, helpottaa se myös elämääni vuokranantajana. Omat kauhutarinani eivät ainakaan täten vielä ole kovin kauheita. Äärimmäisen positiivisena esimerkkinä voin pitää yhtä parhaista vuokralaisistani, joka oli ensimmäinen lemmikillinen vuokranalainen. Lemmikki voi olla uhka tai mahdollisuus. Sysään ennakkoluuloni jatkossa syrjään, sillä iso vahtikoiraksikin sopiva kaveri oli todella hyvin koulutettu ja kämppä oli kuin timantti lopputarkastuksessa.
Siivouskettu kuittaa.
tiistai 15. syyskuuta 2020
Asuntosijoittajan "putkiaivot"
keskiviikko 9. syyskuuta 2020
Kassavirtaan positiivinen vaikutus myymällä sijoitusasunto
Olen aiemmin kirjoittanut negatiivisesta kassavirrasta (TÄÄLLÄ) ja sille on omat perusteensa. 10 negatiivista kassavirtakohdetta ei mitä luultavimmin toimi, taikka muut tulot saavat/joutuvat hyvinkin paljon tasapainottamaan pakettia. Yksi tai kaksi negaatiivista kassavirtaa tuottava asunto, niin yhtälö toimii aivan eri tavalla (ja nextillä levelillä). Itse mm. sain pitkästä aikaa veronpalautusta sisältävän veroilmoituksen - ja ei - en maksannut vuokratuloistani ennakkoon veroja. Myönnän kuitenkin laiskuuttani, etten ansiotulojen palkkakehitystä huomioinut verokortillani, joten jouduin lisätuloverolle marras- joulukuussa.
Loppuvuoden ylimmääräisistä veroista huolimatta oli mielestäni verovuosi 2019 harvinaisen onnistunut, verosuunnittelu kannattaa. Ja jäi tälle vuodelle 2020 vielä hyvä määrä hankintoja tehtäväksi, joita voi hyödyntää vähennyksissä.
Miten sitten myymällä ensisijoitusasuntoni (ensisijoitusasuntoni stooria aiemmin TÄÄLLÄ) voin päätyä positiivisempaan kassavirtaan?
1. Minulta löytyy vielä sijoitussäkistäni sijoitusasunto nro 3 (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ), joka elää omaa elämäänsä kovalla kuukausittaisella kokonaisvastikkeella, joka on vähennyskelpoinen vuokratuloista. Käytännössä kokonaisvastike on suurempi kuin saamani vuokra, vähennettävää jää siis vielä muistakin pääomatuloista. Veroilmoituksessa tämä ilmoitetaan hauskasti: vuokraustoiminnan tappio. Tämä on suurin syy ja keino verotehokkaaseen kassavirtasuunnitteluuni.
2. Ensimmäisen sijoitusasuntoni kassavirta ei ollut enää timanttista pyörimään lähteneen putkiremppalainan lyhennysten jälkeen. Osittain myös tästä syystä päädyin myymään asunnon (EXIT hankkeesta lisää TÄÄLTÄ). Verotuksellisesti saattaa olla kiva, kun vuokratulot vähennysten jälkeen ovat +/- 0, mutta asuntosijoitustoimintani on lähtökohtaisesti tarkoitus tuottaa myös kassavirtaa. Sijoitusten on tarkoitus tuottaa, siitähän niitä veroja maksetaan: tuotoista.
3. Kesällä olin myös toteuttanut harvinaisen "varastoalennuksen" ulkopaikkakunnan kohteessani, jolla tarkoitukseni oli helpottaa vuokralaisteni ja omaa elämääni minimoiden vaihtuvuutta ja sen luomaa vaivaa (aiheesta myöhemmin lisää ja tännekin lienee linkkiä tulossa, STAY TUNED). Kesän ajan vuokratuloni olivat siis pienentyneet taktiseen vetoon liittyen. Vuokraa voi alentaa 100e, jos sillä välttää yli 1000e vaivan.
Kohtien 2 ja 3 yhdistelmänä päästään kassavirtapositiivisempaan lopputulokseen. Tietyllä tapaa tilanne on keinotekoinen, mutta samalla tarkkaan harkittu. Kaikista kohteistani en edellytä kassavirtapositiivisuutta. Kassavirtanegatiivinen asuntosijoituskohde toimii tietyissä tilanteissa, mutta ei läheskään aina. Ensisijoitusasuntonikin tilanne olisi ollut toinen jos olisin itse asunut kohteessa väh. 2v ajanjakson, jolloin voisin hyödyntää myyntivoittoverottomuutta ja verotehostaa toimintaa putkiremonttilainan rahoitusvastikkeita hyödyntäen. Ennen putkiremonttia kohde oli kassavirtakone ja olihan putkiremontti opettava, mutta samalla se sitoo pääomia tai vähintään rokottaa kassavirtaa, joten aika muutoksille oli otollinen. Sijoitusmaailmassa jossittelu on kuitenkin turhaa, jollei jopa turmiollista.
Kesän jälkeen olenkin nyt yhtä asuntoa vajaa, jotenkin siis palapeli vailla kaikkia paloja (vuokranantajan palapelistä lisää TÄÄLTÄ). Samalla kuitenkin syksyn kynnyksellä varastoalennus on hävinnyt kuvioista ja vuokratulot nousevat kohisten, varsinkin jos vuokratulot suhteutetaan vuokrattavien kohteiden määrään. Kaukaa viisaan on helppo hymyillä.
Kettu kiittää kuittaa ja kumartaa jälleen.