Perusteltu ja laskelmoitu negatiivinen kassavirta VOI/SAATTAA toimia. Itselläni viimeinen kohde on kyseisenlainen. Asuin itse kohteessa yli 2 vuotta opiskellessani vieraalla paikkakunnalla, joten tunnen kohteen ja alueen sopivan omakohtaisesti. Tyhjillään kohde tuottaa takkiin vajaat 1000e ja olihan se opiskellessa pienillä tuloilla melko suolaista, mutta tulipahan oma talous kivasti testattua.
2 vuoden asumisesta on myös omat veroetuutensa, koska tämän hetken tietojen valossa ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa (sillä oletuksella, että tekee voittoa). Samalla myös jättäessäni kohteen vuokralle isolla tuloutetulla rahoitusvastikkeella säästän muiden sijoitusasuntojeni veroissa. Kohteeni on noin -250e kassavirtanegatiivinen.
Kassavirtanegatiivisuus VOI siis joissain tapauksissa olla harkittua ja jopa kannattavaa. Ymmärrän sijoittamisessa kassavirran tärkeyden, mutta kaikki sijoittajat ovat omanlaisiaan eläimiä. Kassavirtapositiivisuudella voi toki hallita paremmin riskejä eivätkä odottamattomat muutokset välttämättä kaada koko taloutta. Toivottavasti ei kassavirtanegatiivisuuskaan sitä tee. Itse yhdistelen molempia, vaikka itselläni onkin tällä hetkellä vain yksi verotehokkuutta edistävä kassavirtanegatiivinen kohde. Ei kassavirtapositiivinenkaan asuntosijoittaminen riskitöntä ole.
Kun asuntosalkussa on monipuolinen hajautettu kattaus asuntoja voi negatiivisen kassavirran kohde toimia tasapainottavana tekijänä. Toki on hyvä muistaa, että jatkuva pelkästään negatiivinen kassavirta on myrkkyä eikä reagointikyky muuttuviin elämäntilanteisiin tai vaihtuviin vuokralaisiin ole välttämättä parhaimmillaan. Asunnon jatkuvaan arvonnousuunkaan ei kannata luottaa edes bäckuppina. Koska jos se pakkomyynnin varauloskäynti tarvitsee muuttuneen tilanteen takia käyttää voi markkinatilanne olla epäedullinen tai myynti tulla eteen niin nopeasti ettei asunnosta saa sitä parasta hintaa.
Pelkkään negatiiviseen kassavirtaan sijoittaminen kuulostaisi karulta, varsinkin isommalla määrällä asuntoja. Aika näyttää tuleeko yllätyksiä, kun paljon purnatut lyhennysvapailla olevat taloyhtiölainat lyödään lyhennyksille. Toivottavasti Suomessa kenellekään lyhennysvapailla olevalle taloyhtiölainasijoittajalle ei tule yllätyksenä, että lainoja täytyy joskus lyhentääkin. 250e (vastike + nollakorko) vs 1000e (vastike + lyhennys + tuleva korkotaso), siinä on vissi ero ja jyvät saattavat erottua kanoista, vai miten se nyt menikään.
Positiivisen negatiivinen kettu kiittää ja kuittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti