tiistai 24. syyskuuta 2019

Vuokranantajan työviikko

Tämän vuoden aikana en ole joutunut remontoimaan sen enempiä yhtään asuntoani, mutta muutoin olen välillä joutunut aktivoitumaan normaalia enemmän. Normaalistihan vuokranantajan arki on jalat pöydällä vuokran tilille kilahtelun odottelua olutta tai viskiä siemaillen. Siinä samalla ehkä vähän markkinaa ja uutisia silmäillen, uusia kohteita kartoittaen.


Kevään aikana kohdalleni osui kahteenkin kertaan huomattavasti aktiivisempia viikkoja. Vaivaa joutui oikeasti näkemään useamman tunnin edestä. Ensimmäinen "rankka" vuokranantajan "työviikko" osui vuokralaisen vaihdokseen. Jo itsessään uuden vuokralaisen hankinnan prosessi oli vienyt muutamia tunteja aikaa. Copy paste - eli valmiit tekstipohjat - auttavat kummasti. Silloin uuden vuokralaisen etsintä on vyörytystä (vyörytystaktiikasta lisää täältä) vaille valmis.

Vuokranantajan työviikko nro 1 sisällöltään:
- Vuokralaisen vaihto
- Lopputarkastus/avainten vastaanotto
- Alkutarkastus/avainten luovutus
- Toisen kohteen vuokralainen ilmoitti irtisanomisestaan, toki 2kk etuajassa
- Putkiremonttiseurantaa eräässä hallinnollisessa kohteessa
- Putkiremontin alta vanhan lavuaarin uusiokäyttöön ottamista toisaalle, eli pientä remppailufiksailua

Asunnon jälkitarkastus ja avaintenluovutus saatiin sovittua sopivasti puolen tunnin sisään oman normaalin työpäiväni jälkeen. Vanha vuokralainen luovutti asunnon siistissä kunnossa ja uusi asukas sai vajaan puolen tunnin päästä avaimet ja pääsi viikonloppuna muuttamaan sisään. Vajaan työpäivän tunnit ja tämä oli "rankka" viikko vuokranantajalle.

Kävimpähän eräänä viikkona vaihtamassa vuokralaiselleni peilikaappiin uuden saranan. Näimpä siinä sitten samalla vuokranantajan aikani hienoimman auringonlaskun. Mageeta oli myös kun auringon laskun ohi kiisi kuumailmapallo, josta en valitettavasti ehtinyt saamaan kuvaan. DIY kannattaa.


Ps. Oli muuten peilikaapin piilosaranan löytäminen harvinaisen työlästä: kallis tilaustuote, toimitus vajaassa viikossa. Itse vanhan poistaminen ja uuden laittaminen tilalle vei n. 30min, matkoineen.

Vuokranantajan ja asuntosijoittajan homma voi olla hyvinkin vaihtelevaa. Ei ole olemassa mitään kiinteitä tunteja taikka työaikoja. Jos putki vuotaa niin siihen on hyvä hakea ratkaisu mahdollisimman pikaisesti. Nopeilla reagoinneilla voidaan minimoida aika, vaiva ja lopulliset tuhot ja rahalliset menetykset.

Vuokranantajan työviikko nro 2:
- Matkustin vajaa 700km kotipaikkakuntani ulkopuolelle sijoitusasuntoni yhtiökokoukseen
- Kävin lounaalla, päivällisellä ja oluella paikallisten hallitusten puheenjohtajien kanssa
- Fiilistelin vanhaa "kotikaupunkiani", lopputarkastin osittain kalustettuna vuokratun asuntoni ja siivoilin ja järjestelin tavaroita tulevia vuokralaisia ajatellen
- Osallistuin samaisen viikon hollilla toisen yhtiön yhtiökokoukseen, putkiremonttia viimeisteltiin

Yhtiökokouksissa on hyvä käydä pitämässä omaisuudestaan huolta, käyn myös aktiivisesti liittojen tapahtumissa oppimassa lisää ja kaippa se pullakahvi käy vaivan palkaksi. Pidän myös aktiivisesti huolta verkostoistani. Jollei ole vuokralaisten vaihtuvuutta, ei ole välttämättä myöskään mitään "töitä". Vuodet jolloin vuokralaiset eivät vaihdu, eikä ole suuria remontteja jne. ovat herkkua.

Useimmin kuitenkin vuokranantajan työ koostuu hajanaisesti seuraavista palasista:
- Vuokraseuranta
- Tarvittaessa yhteydenpito vuokralaisiin ja taloyhtiöihin
- Ehkä kerran vuodessa ovenavauspyyntö
- Yhtiökokoukset, hallitustyö ja koulutustapahtumat
- Markkinan seuranta ja aktiivinen tiedonhaku, aina oppii uutta, olit sitten miten nuori tai vanha tahansa
- Verotus (valmistelut, tiedonhaku, kirjanpito, itse ilmoituksen täyttäminen)
- Vuokralaisten vaihtumiset, loppu- ja alkutarkastukset, avaintenluovutukset. Näitäkin osuu omalle kohdalleni ehkä 1-2kpl vuodessa. Pieni määrä hallinnoitavia kohteita, siinä on etunsa.
(- Pienet remontit, suuremmat tarpeen vaatiessa ja jos löytyy uusia kohteita)

Pitämällä huolta vuokralaisista, yhtiöistä ja asunnoista voi minimoida tarvittavaa työmäärää. Olempa saanut vuokralaiseni kotikaupungistani tyhjänä lähtevään muuttoautoon vietyä omia turhia kalusteita, joita olen voinut hyödyntää kalustettuna vuokraamisessa myöhemmin. Omissa nurkissani ne olisivat olleet vain tiellä. Säästin matkan, ajan ja kuorman purun vaivan, olen enemmän kuin kiitollinen. Ja saampa vielä kalustettuna vuokraamisesta verohyötyä.

Muuttoauto olisi muutoin körötellyt tyhjänä muuttopaikalle. Tottakai autoin auton lastaamisessa. Vuokranantajakin voi valinnoillaan vaikuttaa ympäristöön, toimia fiksusti, säästää aikaa, vaivaa ja luontoa. Väitänkin olevani vihreä vuokranantaja ja luultavimmin yksi ainoista/ensimmäisistä (jollen jopa ensimmäinen) joka siitä avoimesti puhuu ja sitä mainostaa.

Work work... Over and out...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti