Tuloutuksen kautta verovähennyskelpoiset taloyhtiölainalyhennykset voivat pelkän verotuksen siirtämisen sijaan osta ja pidä strategialla tuottaa verovapauden. Asuntosijoittamisella on siis mahdollista siirtää pääomatuloverot hamaan olemattomuuteen. Pelkästään ilmaisiin lounaisiin ei kannata kuitenkaan luottaa.
Vuokranantajan vaiheita ja ajatuksia alusta alkaen. Taloudesta, asumisesta, asunto- ja vuokramarkkinoista, sekalaisesti paljon muutakin. Ilot, opit, virheet ja kompastuskivet eli vuokranantajan arkea ja mietteitä.
keskiviikko 27. tammikuuta 2021
Verot: sijoitusasuntojen verovähennys "hakkerointi"
Tuloutuksen kautta verovähennyskelpoiset taloyhtiölainalyhennykset voivat pelkän verotuksen siirtämisen sijaan osta ja pidä strategialla tuottaa verovapauden. Asuntosijoittamisella on siis mahdollista siirtää pääomatuloverot hamaan olemattomuuteen. Pelkästään ilmaisiin lounaisiin ei kannata kuitenkaan luottaa.
keskiviikko 20. tammikuuta 2021
Kertausta: 2020 ja vähän muutakin pähkinässä
Vuokranantaja taipuu muttei kovin helposta mene poikki |
- Perintö.
- Muutto isompaan uuteen, vanha jää sijoituskäyttöön.
- Yhteenmuutto, jolloin toisen asunto voi jäädä ”ylimääräiseksi”.
- Perinteinen ”riskitön”, konkreettinen ja helposti ymmärrettävä sijoitusmuoto.
- Exit toteutukseen (LINKKI)
- Asuntosijoitusdiili lukuina (LINKKI). Ehkä asuntosijoittamiseen liittyen ensimmäinen aito, kattavasti numerot ja verotusta avaava julkaisu.
- Sijoitusasunto alusta loppuun (LINKKI). Noin 7,5v sijoitusasunnon elinkaari alusta loppuun. Kokoelma ensimmäiseen sijoitusasuntooni liittyviin julkaisuihin aina vuokralaisista työmaakokouksiin. Tässäkin voin hyvällä omatunnolla väittää olevani ensimmäinen. Vuokranantajan tarina on kuin asuntosijoittajan päiväkirja.
keskiviikko 13. tammikuuta 2021
#asuntosijoittaja101 osa 1: Asuntosijoittajan ensiaskeleet
- 1. sijoitusasunnon hankinta (lisää TÄÄLLÄ)
- 2. sijoitusasunto (lisää TÄÄLLÄ)
- 3. (lisää TÄÄLLÄ)
- Ensi(sijoitus)asunto (lisää TÄÄLLÄ)
Päätös, syyt ja tavoitteet
Budjetti
Kohteen haarukointi
- Flippauskohde vai osta ja pidä?
- Yksiö vai omakotitalo?
- Uudiskohde vai vanha?
- Remontoitu vai pommi?
- Putkiremontoimaton yksiö kasvukeskuksessa. Empisin liikaa ennen tarjoustason määrittämistä, olin liian ahne, kohde meni jo.
- Putkiremontoitu puutalo/pienkerrostalo kaksio. Neuvotteluilla ei ollut tilaa edetä ja kohteesta löytyi muutama keittiöön liittyvä pulma, jotka sotivat tinkimättömyyttä vastaan. Kuka remontoi kaksion keittiön 2010-luvulla eikä laita keittiöön astianpesukonetta? TAI jättää jääkaapin keittiöstä olohuoneen puolelle?
- Kaksio putkiremontoidusta taloyhtiöstä kasvukeskuksesta, mutta muutoin remppahelvetti. Pientä pintaremonttia ”unelma”, jonka moni muukin oli bongannut ja hinta karkuun heti. Neeext!
- Omakotitalo lohkoamismahdollisuudella. Talo itsessään oli täyden remontin tarpeessa ja iso erillisrakennus purkukuntoinen. Tontti oli iso ja hyvällä tuurilla lohkottavissa 3een osaan. Alueella oli myös uusi kaava aikalailla jo lyöty lukkoon, mutta töiden aloitus näytti olevan hamassa tulevaisuudessa, joten alueen kehittymisessäkin kestännee. Liikaa JOS ja MUTTA tekijöitä, joten ei lähtenyt jatkoon. Myönnän kuitenkin kiinnostuksen ja luovuutenikin heränneen.
- Omakotitalot yleisesti: Lähtökohtaisesti aina ns remppahelvetti, joten projekti saattaa paisua aivan yli oman osaamishilseeni. Pari taloa aina seurannassa. Esimerkkikohteessani omakotitalossa tuossa yllä, se taisi sisältää liiankin monta paisumista vailla olevaa epävarmuustekijää.
- Yhdestä yksiöstä päädyin tekemään tarjouksen, jopa yli pyyntihinnan. 2. sija välittäjän mukaan saavutettu, mutta tuottotavoitteet eivät antaneet enempiä periksi. Pari asuntoa oli myös jonossa kiikarissa, joten tarvetta keulimaan ei ollut. Tarjousneuvotteluissakin pyrin taktikoimaan, ei näemmä riittänyt.
keskiviikko 6. tammikuuta 2021
Vuokranantajan tilinpäätös
Blogijulkaisut jatkuvat yhä tällä melko tarkalla kerran viikossa keskiviikkomaisella julkaisuajankohdalla. Aihesuosituksia otetaan vastaan ja keskusteluakin suosittelen avaamaan ja pyrin aktiivisemmin itsekin tiristämään. Ajatuksia on aina kiva päästä vaihtamaan. Spinoff (Lue: ekstra tai harvinaisempana päivänä) julkaisuja saattaa jatkossakin ilmaantua jos nyt sattumalta sopiva aihe, ajankohta ja kirjoittamisinto yllättää. Välillä toki itsekin lomailen, joten aivan 52 julkaisua vuodessa en pystyny lupaamaan. Viime vuonna julkaisuja kertyi 40kpl. TOP suosituimmat julkaisut vuonna 2020 listaan pääsee TÄSTÄ. Omiin TOP valintoihini TÄSTÄ.
Vuoden 2021 tavoitteina sisällyttää alla olevia aiheita blogijulkaisuiksi:
- Tarkemmin asuntosijoittajan ja vuokranantajan ajankäytön seurantaa.
- Omaa taivaltani ja jo miltein unohdettuja kokemuksia ja oppeja.
- #Asuntosijoittaja101 (prologiin TÄSTÄ). Asuntosijoittajan ja vuokranantajan sudenpentujen käsikirjamainen opas/eepos A'sta Ö'hön.
- Asuntosijoittaminen yhtiön kautta.
- Harvinaisia harvemmin muualla käsiteltyjä nostoja. Ideoita otetaan vastaan.
Olenkin jo aiemmin nostanut tapetille asuntosijoittamisen ja vuokranantajan vastuullisuus teemaa (aiemmin aiheesta esim. TÄÄLLÄ). Tämä teema saa siis varmastikin jatkoa tulevaisuudessakin. Sijoituskaksiooni on tullut jo aiempina vuosina mm. putkiremontin yhteydessä etäluettavat ja äpillä seurattavat vesimittarit, vedenkulutus taisi laskea 20-25% ja tasauslaskut helpottuivat huomattavasti. Sijoitusyksiöni taloyhtiössä aloitettiin vuonna 2020 LTO hanke ja keskustelua aurinkopaneeleista avattiin. Pohdin myös sijoitustalooni tulevan mahdollisen kattoremontin yhteydessä aurinkopaneeleja ja laskelmia jo omaankin asumukseeni olen aloittanut. Uuden okt sähkönkulutus on mm. ensimmäisen asumisvuoden myötä laskenut yli 30%. Aurinkopaneeleilla vielä toinen mokoma -30%? Vastuullista on pitää vuokralaisista ja omaisuudesta huolta.
#vihreävuokranantaja (LINKKI) on siis tekoja ei vain asenne.
Vuokranantajakettu kiittää kuittaa ja kumartaa, matka jatkuu yhä.