Vuosi 2020 on saanut myös vuokranantajan pohtimaan elämää tarkemmin. Eikä vain sijoitus ja asuntomarkkinoita vaikka outoahan sekin maailma on ollut. Asuntomarkkinat hyytyivät keväällä 2020 täysin. Airbnb kämpät päätyivät pitkälti pitkäaikaismarkkinoille lisäten vuokratarjontaa ja täten kilpailua. Kesä oli palautumista positiivisempaan ja (osto)kohteita ei edes tuntunut riittävän kaikille kiinnostuneille. Sama jatkui syksyyn pelonsekaisin tuntein toisessa korona-aallossa. Pörssit taas vetivät kunnon kuperkeikkaa miten sattuu. Ensin oli kaikkien aikojen romahdus ja sitten kaikkien aikojen palautumista. Markkinaan lypsättiin erilaisia tukia ja velkarahaa ja lopulta arvostustasot paisuivat vaikka tuloksentekokykykään ei kerinnyt mitenkään erityisemmin palautumaan koronapelon keskellä. Viimeiset pari viikkoa onkin railateltu veromuutos- ja velkakattokeskustelua niin lehtien palstoilla kuin somessa. 4,5x lainakatto bruttotuloihin ja rajoitteet taloyhtiölainoihin ja näiden veroetuuksiin nostattavat tunteita, keskustelu on vähintäänkin kirjavaa, enemmän nähdään punaista kuin vihreää.
Enivei... vuosi on ollut vähintäönkin outo. Koti on ollut monen linna, toisille varmasti myös kuin vankila (LINKKI vuokranantajan kotitoimistoon 2.0). Ohessa omat nostoni vuoden 2020 julkaisuista, joiden uskon tulleen jäädäkseen, monet perinteet joutanevat romukoppaan ja kilpailuetua voi hakea monellakin eri tapaa.
Vuokranantajan julkaisunostot 2020 TOP 5
- #vihreävuokranantaja on tullut jäädäkseen. Mitä se tarkoittaa ja onko kyseessä viherpesu/viherpiperrys tai uhka vai mahdollisuus? Vihreä vuokranantaja (LINKKI)
- 2020 on valitettavasti koronan vuosi. Oma talo ja oma piha nousivat jälleen uuteen arvostukseen ja vuoden alun julkaisuni voikin olla monelle arvokas. Mitä on hyvä tietää/muistaa omakotitaloa ostaessa? Paljonko varata aikaa ja rahaa? Ja voihan omakotitalokin olla sijoitus. Omakotitalon ostajan opas, ostoprosessi pähkinässä (LINKKI)
- Pyörä pyörii, mutta hamsteria ei näy missään. Kukaan ei tiedä mitä vuokranantajan päässä pyörii, en sitä itsekään tiedä. Asuntosijoittaminen on pääasiallisesti pitkäjönteistä ja tylsää puuhaa, ei tie miljonääriksi päivässä tai edes 80ssä. Tässä julkaisussa valotan vähän omaa ajatuksenkulkuani ja avaan myös yrityksen kautta sijoittamisen pohdinnan kipinää. Vuokranantajan ajatusmaailma (LINKKI)
- Vuokranantaja = valmentaja (LINKKI). Mutta niin kenen? Kovin usein nuoren ensimmäiseen omaan kotiin muuttavan vuokralaisen, mutta aivan yhtälailla vuokranantaja voi olla koko taloyhtiön valmentaja. Isosta omaisuuserästä on hyvä pitää huolta ja se on hyvä opettaa niin vuokralaiselle, onhan se hänen pyhä koti, kuin myös muille yhtiössä.
- Min - max logiikka (LINKKI). Minimoi kulut, aika ja vaiva ja samalla maksimoi tuotot ja hyödyt. Todellista elämäntapahakkerointia.
Koko vuosi 2020 pyöri pitkälti terveyden ympärillä, joten nostetaan tähän vielä pöydälle se ehkä tärkein: Vuokranantajan terveys (LINKKI). Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi.
Ei tästä tullutkaan mikään plain and simple (yksinkertainen) top listaus. Vähän ajatuksia kanssa kiteyttämään kokonaisuutta. Ensi vuoteen taas uudella innolla.
Vuokranantajakettu kiittää, kumartaa ja kuittaa! Ja oikein hyvää ja rauhallista Joulua!
Teaser ensivuoteen:
#asuntosijoittaja101 jatkaa sarjana asuntosijoittamisen perusteellista kiteyttämistä a’sta ö’hön.
#yrityksenkautta (tai vastaavaa, otsikko on vielä vähän hakusessa) lienee ensi vuoden yksi teemasaraja. Vaihe vaiheelta yrityksen kautta sijoittamisen avaamista, perustamisesta lähtien (toivottavasti ei konkurssiin saakka).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti