On aika unelmoida ja pohtia erilaisia keinoja matkalla rikkauteen.
1. Tee töitä ja unelmoi.
2. Laita raha töihin (oma ja muiden).
3. Tienaa nukkuessa (passiivinen tulo, josta aiemmin TÄÄLLÄ).
Kolme kuningasideaa rikastumisen tiellä. Vai liekö legendaa? Tee töitä ja laita rahat töihin on liian helppo ja suppea ajattelumalli. Laita muiden rahat töihin toimii tehokkaana kertoimena. Erityisesti asuntosijoittamista tehdää muiden (pankin ja vuokralaisten) rahoilla. Unelmointi toimii ehkäpä tehokkaimpana motivaattorina. Mitä olisitkaan valmis tekemään unelmiesi eteen?
Vaurastumisessa sijoittaminen ja asuntosijoittaminen toimii. Vuokranantaja pitää myös monet kädet työssä (rakentaminen), tarjoaa kodin (asunto itse) ja tukee valtiota verovaroin (sijoittajan maksamat verot). Sijoittaminen ei ole hyväntekeväisyyttä, mutta mitä enemmän tuloja sitä enemmän maksaa veroja. Verojen maksaminen ei mielestäni koskaan saa olla syy sijoittamatta jättämiseen (aiheesta aiemmin TÄÄLTÄ).
Suomalainen ajatus velattomasta varallisuudesta ja velattomasta kodista on ylpeä ja jalo. Se ei kuitenkaan aina ole realismia tai tehokasta. Oma asunto tai talo halutaan ostaa ilman lainaa, tai lainasta ainakin halutaan ASAP eroon. Itsekin ajattelin vielä muinoin näin. Olisin lähes vailla velkaa pystynyt ostamaan ensitaloni, mutta onneksi tajusin hyödyntää ASP edut. Maksimi ASP lainan hyödyntäminen 100te asti jätti hyvän varakassan remontointiin ja ensimmäisen sijoitusasunnon ostoon.
Miten muiden rahoilla tienaa?
- Velkavipu, eli pankin raha on muiden rahaa, joka auttaa tienaamaan.
- Vuokralainen maksaa vuokrananatajalle, jolla KYLLÄ vuokranantaja kuittaa kulujaan, mutta myös tienaa. Vuokranantaja ei ole hyväntekijä (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ).
- Saat myös tulonhankkimisverovähennyksiä. Taloyhtiölainoilla mahdollisuuksia on sitäkin enemmän.
Sijoittaminen ei ole riskitöntä, eikä ole asuntosijoittaminenkaan. Puuhaakin piisaa, mutta monet toisaalta pitävät siitä, joten täysin passiivisestakaan sijoitusmuodosta ei voi puhua. Itsekin pidän kädet jatkuvasti savessa. Ajankäytöllisesti tehokkaammin asioita voisi tehdä, mutta olen tämänhetkisen tieni tiedostaen valinnut. Velkavipu tuo riskienhallintaan vielä yhden kaksiteräisen miekan lisää. Nyt ollaan jo lähes vuosikymmen porskutettu eteenpäin 0-koroilla taikka jopa miinuksella. Harva kuitenkaan on päätynyt tilanteeseen, jossa on hyvityksiä lainoistaan saanut pankilta. 6% pankkien lainatiskien stressitestit (vuokranantajan stressitestiin TÄÄLTÄ) ovat kuitenkin hyvä muistutus menneestä (vanhoista hyvistä ajoista(ko)?) ja toisaalta pakottavat laskeutumaan nollakorkojen pilvistä vähän matalammalle. Yli 10% koroille lienee vielä matkaa, mutta sen vain aika näyttää, ja toki maailma tuolloin oli hyvinkin erilainen.
Käyttämällä vain omia säästöjä ja vaikka palkkatuloja, tie rikastumiseen on tuskallisen pitkä. Velkavipua voi pitää tietynlaisena tuottojen kasvuhormonina, sivuvaikutuksia ja piileviä riskejäkin saattaa olla. Omaa pääomaa sijoittamalla jos pääsee 4% tuottoihin, niin lisäämällä velkarahaa sijoituksiin toinen mokoma tuottohan on yksinkertaistetusti 8% miinus velkarahan hinta. Yhtälö kannattaa niin kauan kun tuotot ylittävät velkarahan hinnan. Kasvukipuihin on hyvä varautua kuin myös siihen, että välillä tulee turskaa ja oppirahoja makseltua, tällöin lainahanoja ei kannata olla venyttänyt aivan äärimmilleen ettei korttitalo pääse kaatumaan.
Näillä keinoilla ei ehkä pääse vuodessa verolistoille tai sitten viedään riskitkin jo aivan nextille levelille. Eikä edes pääse muutoin äkkirikastumaan. Kaikki haluaisivat tienata kotoaan käsin, etätyön myötä se oikeastaan on jo mahdollista. Luovuudenkin osalta vain taivas on rajana ja yhä useammat esim. sisällöntuottajat ja tubettajat pääsevät kovaan tuloluokkaan. Toki vielä hauskempi on jos saisi rahaa unelmoinnista, eli tekisi rahaa nukkuessaankin. Sitähän sijoittaminen parhaimmillaan on. Asuntosijoittamisesta saa yleensä kuukausittaisen kassavirran, toki velvoitteita ei saa unohtaa. Osakesijoittamisessa on mahdollista päästä kuukausittaisiin osinkoihin. Raha tekee sijoittajalle töitä, ei toisin päin. Toki alkuun voi tilanne olla eri, pitää tehdä sitä rahaa ja oppia tekemään sitä lisää.
Suunnitelmallisuus, pieni piheys ja toisaalta mielenlujuus vie pitkälle. Kun saa pyörän pyörimään on mahdollista päästä lähemmäs tilannetta, jossa jo rahaa kertyy ja rahan saa tuottamaan. Aktiivisia menoja karsimalla voi aloittaa säästämiseen siirtymisen, josta on vielä mahdollista päästä passiivisiin tuloihin. Tie on kuitenkin ennemmin pitkä ja kivinen kuin nopea oikotie onneen.
Kettu unelmoi ja kuittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti