keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Vuokranantajan terveys

Elämässä on paljon muutakin kuin raha ja sijoittaminen. Rahalla voi saavuttaa paljon ja se vähintäänkin helpottaa elämää, mutta se ei ole kaikki kaikessa. Ennen maallista omaisuutta korkeammalle arvostetaan usein ainakin terveys ja läheiset. Kirjoitin tovi sitten siitä, että vuokranantaja on valmentaja (linkki aiempaan juttuun) ja vuokralaisen valmentamisen lisäksi pitää osata valmentaa itseään ja pitää niin omasta varallisuudesta (myös asunnoista) kuin kunnosta ja terveydestä huolta. 


Onko itsekästä ajatella, että asuntosijoittamisessa asunnon tai vuokralaisen sijaan keskiössä onkin itse vuokranantaja? En usko, sillä ilman asuntosijoittajaa ja vuokranantajaa ei myöskään olisi sitä vuokrattavaa asuntoa ja täten vuokralaista. Mitä JOS ei pystykkään hoitamaan asuntoja itse? Mitä JOS tapahtuu jotain? Talous tulee vasta terveyden jälkeen, mutta talouden vakavaraisuus voi auttaa myös terveyden ylläpitämisessä ja parantumisessa. Taloudellisessa mielenrauhassa on ideaa - ei tarvitse murehtia ja vakaa taloudellinen kivijalka todellakin tuo mielenrauhaa. 

Usein muutamalla asunnolla homma tuntuu hoituvan kuin itsestään (vuokranantajan työviikosta aiemmin TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ). Asioita kuitenkaan harvemmin on automatisoitu aivan viimeisen päälle. Entä jos ongelmia tulee juuri kun ei ole kykeneväinen asioita hoitamaan? Viimeisenä "tukiverkkona" lienee taloyhtiö, joka ottaa asunnon haltuun ja vuokraa eteenpäin. Tiedän tämän kuitenkin olevan hidas prosessi eikä taloyhtiön ensisijainen tehtävä ole toimia vuokranantajana maksimi tehoilla. Vuokralaisellakaan ei usein ole eväitä selvittää lopullista syytä vuokranantajan radiohiljaisuuteen. Tilannetta voi oudoksua, mutta jos jokin asia ei toimi tai korjaannu voi vuotava putki jäädä roikkumaan, vuokrat jäävätkin kokonaan maksamatta taikka vuokralainen äänestää jaloillaan. Lopullinen lasku taikka menetetyt vuokratulot voivat olla isojakin summia. Ja jollei ole vähintäänkin automatisoinut verkkopankissaan vastikemaksuja, niiden jäädessä maksamatta alkaa viimeistään taloyhtiökin hengittämään niskaan. Jos velkojen kuukausieriä maksellaan vuokrilla voi jäädä tärkeitä tilisiirtoja senkin osalta tekemättä ja täten velkoja on niskassa. Kuka valvoo vireillä olevia remontteja ja niiden valmistumista? Kuka tekee ja/tai päivittää vuokrasopimukset ja luovuttaa avaimet? On useita tärkeitä askelmerkkejä, joissa kovin usein vuokranantaja toimii yksin. Tällöin on hyvä tietää MITÄ JOS...

Tarkoitukseni ei ole maalailla piruja seinille vaan ennemminkin pohtia erillaisiin tilanteihin varautumista. Vuokranantaja on kuin yrittäjä ja melko yksin, toki toimintatapoja on useita. Varahenkilö ja/tai varasuunnitelma täten on hyvä olla. Paljon voi automatisoida, mutta ei kaikkea. Asuntosijoittamisessa on useita muuttuvia tekijöitä, joihin ei voi automatisoinnilla ainakaan vielä varautua. Kuka siis hoitaa hommat vuokranantajan ollessa poissa vahvuudesta? Siinä lienee THE kysymys. Varahenkilö taikka naapuri postinhakijana ei liene kaiken kattava plan B.

Asuntosijoittamista tehdään usein pitkän tähtäimen sijoitussuunnitelmalla, olen kuullut puhuttavan jopa 25 vuoden kvartaalista, joka sinänsä on vähän hassu ajatus. Mutta puhutaan useista vuosista joka tapauksessa. Matkalla voi siis tapahtua yhtä jos toista. Varallisuutta yleensä myös suunnitellaan siirrettävän jälkipolville, vältytäänhän tällä keinolla myyntivoittoverojen maksulta. Yleinen kikka sijoitusmaailmassa. On siis jo hyvä hyvissä ajoin sotkea lähipiiriä mukaan kiinteistöimperiumin kerryttämisen matkalla. Tämä auttaa laajemman ja monipuolisemman keskustelun aikaansaamisessa ja toisekseen JOS jotakin tapahtuu, on todennäköisempää, että lähipiiri olisi paremmin asioista valmiiksi perillä.

Taloudellinen vapaus - ja vuokranantajuus osana sitä - tuo erinäisiä vapauksia. Aikaa voi jäädä paljon muuhunkin, voi vapaammin päättää mitä tekee missä tekee ja milloin tekee. Toki monille asuntosijoittaminen on sivutoinen harrastus taikka business, mutta ei se siltikään liiemmin aikaa vie. Urheiluun, kuntoiluun ja itsestä huolehtimiseen täytyy aina jättää aikaa. Keho ja mieli kiittää. Ei riitä että vuokranantajan lompakko (maksukyvystä lisää TÄÄLTÄ), vakuudet (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ) ja asunnot ovat kunnossa. Vuokranantajan tulee olla niin henkisesti kuin fyysisestikin tikissä (kovassa kunnossa). Vaikka vuokranantajuus olisikin sivutoimista, ei se saisi viedä (liikaa) aikaa tärkeämmiltä asioilta, kuten lähipiiriltä taikka terveydestä huolehtimisesta. Toisaalta asuntosijoittaminen voi tuoda muuta ajateltavaa ja vastapainoa siinä missä muutkin harrastukset, mutta kaikkea kohtuudella. Lekalla seinää nurin on hyvää hyötyliikuntaa ja onhan se fiiliskin ihan mahtava.

Itselleni urheilu on aina ollut veressä, siitä ei juuri koskaan vain Suomessa ole ammatiksi asti, joten työelämään siirtyminen ja sijoittaminen on aikalailla pakollinen paha. Aikaa urheilulle ja liikkumiselle aina kuitenkin jää tai pitää jättää. Kun kunto pettää, rapistuu se muukin korttitalo helpommin. Terve vuokranantaja pitää parempaa huolta niin itsestään, vuokralaisistaan, asunnoistaan kuin taloyhtiöistään. Kukin määrittää sen oman toimivan tasapainonsa itse.

Normaali 40h työviikko ei tunnu missään jos on tottunut urheilemaan n. 20h viikossa ja käymään koulut siinä samalla. Siisti sisätyö on eritavalla rasittavaa aivotyötä? Kyllä urheiluunkin ajatustyö kuuluu, ei se ole vain aivot narikkaan 110 taulussa vetämistä vaikka sitä ihan ammatikseen ei koskaan olisikaan tehnyt. Liikunta on hauskaa, rauhoittavaa ja vapauttavaa. Asuntosijoittamisen ja liikunnankin voi yhdistää: remontit ovat usein oivallista hyötyliikuntaa ja näytöilläkin voi käydä kävellen taikka polkupyörällä. 

Jos juoksen, uin taikka pyöräilen muita kovempaa... Terve ja vihreä vuokranantaja voi hyvinkin olla kilpailuvaltti. Pidetään mieli ja keho virkeänä, sillä pääsee pitkälle.
 
Harder, better, faster

Vuokranantajakettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

The vuokranantajan kotitreenihaaste päivän mittaan tehtäväksi (saa soveltaa vapaasti):
100 leukaa
200 vatsalihasliikettä
200 selkälihasliikettä
50 kyykkyä/kyykkyhyppyä
3-5km kävely-/juoksulenkki
10-20min venyttelyä

Toistot voi jakaa useampaan niin pieneen sarjaan kuin haluaa ja määriäkin voi vapaasti soveltaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti