sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Sosiaalinen media (osa 3) - taloyhtiöstä sosiaalinen media nykypäivään

Viestintä nousee hyvin usein taloyhtiöiden ykkösasiaksi. Tarvitaan lisää kommunikaatioita, koko yhtiössä, asukkaiden ja hallituksen välillä ja myös asukkaiden, hallituksen ja isännöitsijän välillä. Hallitus, isännöitsijä tai talonmies (mikäli jossain vielä sellasia on) voisivat päivittää taloyhtiön elektronista ilmoitustaulua ajankohtaisilla asioilla. Miksei myös joku joutilaampi asiaan jo perehtynytkin voisi asiaa hoitaa. Taloyhtiöistä löytyy yllättävänkin monipuolista osaamista.

Taloyhtiöt perustavat koko ajan enemmissä määrin lisää omia Facebook sivujaan, taloyhtiön kotisivuja ja pyrkivät helpottamaan kommunikaatiota. Tämä on hyvä asia! Tottakai yhtiöissä asuu myös iäkkäämpiä asukkaita, joille digiasioiden opiskelu ei ole helppoa tai edes mahdollista. Toisaalta jollei yritä niin ei myöskään opi. Vastaani on tullut useampikin yli 80 vuotias, joista osa on osannut käyttää minua paremmin älylaitteitaan, valveutuneita perhana.... En ota asiasta itseeni vaan suorastaan ihailen moista toimintaa. Ei siis saa luovuttaa aina kun tulee jotain uutta vastaan, vaan vaikka lyödä ne tyhmät päät yhteen ja opetella yhdessä, vertaistuki on mittaamattoman arvokasta. Tai ottakaa mukaan joku joka osaa asiassa opastaa. 

Nykypäivän maailma on kovin hektinen, ainakin taloyhtiöiden hallitusten tulisi ulottaa kommunikointi papereita ja sähköpostia pidemmälle. Tai ainakin pyrkiä vastaamaan sähköposteihin joskus jopa alle kuukauden viiveellä, myös isännöitsijöissä tätä tapahtuu. Tietysti kärjistän asioita ja näissä on eroja, mutta mainitsemiani asioita myös tapahtuu. Toisaalta voin myös kuvitella sitä viestien ja soittojen määrää, eli en nyt ihan 2 minuutin tai tunnin vastausaikaa odota. Toisaalta jos jo luit viestin, niin helpompaa siihen voisi olla vastata heti, eikä 3. muistutuksen jälkeen.

Oma keskustelualusta, selvät pelisäännöt viestintään tai vaikka ihan Whatsapp ryhmä hallituksen jäsenten välillä voisi kummasti helpottaa asioita. Hallituksen kokouksetkin voisi käydä vaikka verkossa, enää ei tarvita 100 sähköpostia, jotta saadaan hallituksen viiden jäsenen aikataulut sopimaan, asia voidaan hoitaa vaikka kotisohvalta.

Prosessit etenevät myös muiden tahojen toimesta, jotka mitä luultavimmin tulevat edistämään taloyhtiöidenkin digitalisoimista. Sähköiset osakekirjat olisivat varmaan monille tervetulleita, kuin myös joidenkin isännöitsijöiden käyttämät järjestelmät, joihin päivitetään lähes asuntokohtaisesti tietoja aina isännöitsijäntodistuksesta osakkaan toimesta tehtyihin remontteihin. Järjestelmää päivittämällä se pystyisi koostamaan tiedoistaan tarpeellisia asiakirjoja. 100e isännöitsijäntodistukset voisivat siis jäädä historiaan. Kiinteistöliitto mahdollistaa jäsentaloilleen taloyhtiösivut, muistaakseni ovat jopa veloituksettomat. Tuntuu, että myös valtio haluaa tukea digitalisaatiota ja haluaa, että Suomi olisi siinä kärkimaita, se vaatii vielä paljon työtä ja paljon asenteiden muutosta, mutta hivenen on liikehdintää oikeaan suuntaan havaittavissa.

Taloyhtiöiden toiminta vaikuttaa välillä esihistorialliselta, kas kun ei vielä faksejakin käytetä. Voisi olla aika kääntää uusi sivu. Ei tietenkään voida edellyttää, että kaikki osaavat teknisten vimpainten salat, enkä tarkoita paperittomuuteen siirtymistä sormia napsauttamalla. Tarkoitan ja toivon, että siirryttäisiin uutta vastustavasta negatiivisuudesta positiivisempaan uusia asioita mielenkiinnolla vastaanottavaan malliin. Asioita pitää pystyä kehittämään vaikka vaiheittain ja niistä pitää myös pystyä keskustelemaan. Aika näyttää mihin suuntaan kehitys vie, monillekko varpaille astun ja monetko sekasorrot saan yhtiökokouksissa ja hallituksissa aikaan.

Omassa taloyhtiön sosiaalisessa mediassa saisi paljon enemmän viestintää aikaiseksi. Ihmisiin tutustuisi paljon laajemmalti, ei vain omaan rappuun tai ovinaapureihin. Haluisiko joku lähteä lenkkiseuraksi? Tai vuorotellaanko kauppareissut? Osaisiko joku vaihtaa ilmanvaihtokoneen suodattimen, voin vaihtaa omenapiirakkaan? Ihmisiltä löytyy erilaista osaamista ja sitäkin voi vaihtaa.

Minä ainakin haluan päästä helpommalla, varsinkin kun siihen on kaikki mahdollisuudet. Se ei ole enää vain tieteiselokuvien utopiaa vaan nykypäivää, autot ja talot puhuvat jo. Muutosvastarinta romukoppaan ja kohti uusia tuulia, sen on tarkoitus helpottaa kaikkien elämää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti