tiistai 25. huhtikuuta 2017

Yhtiökokous osa 3: Minustako hallituksen puheenjohtaja?

Muutaman kerran olen ollut tulilinjalla ja ensimmäisella kerralla muotoseikkaan perustuen väistin luotia. Minut oli juuri valittu yhden sijoitusasuntoni taloyhtiön hallituksen varajäseneksi, entinen pj sai hyvän idean, että minusta tehdään samaintein uusi puheenjohtaja. Onnekseni isännöitsijä oli hereillä ja kommentoi, että varajäsenenä ei onnistu.

Olen toisessa yhtiössä myös sijaistanut puheenjohtajan roolissa muutamaan kertaan. Vanhan puheenjohtajan väläyttäessä väistymisestään olin aikalailla luonnollisesti tulilinjalla. Tuleva putkiremontti, sen tuomat kokoukset ja puheenjohtajan mitä ilmeisimmin suurempi kuormittavuus eivät houkutelleet, varsinkaan kun asuin eri paikkakunnalla. Tästä oli myös muu hallitus onnekseni samaa mieltä.

En tarkoita luodin väistämisellä, että puheenjohtajan homma olisi turhaa. Ensimmäisellä kertaa en kuitenkaan kokenut olleeni valmis uuden hankintani hallitukseen saati sen puheenjohtajaksi, joten hyvä lopputulos, luultavimmin kaikkien mielestä. Olen viimeaikoina päässyt hyvinkin lähietäisyydeltä seuraamaan muutamankin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan toimintaa. Kokemus ja seuraaminen on ollut välillä hauskaa, välillä surkuhupaisaa ja välillä opettavaa. Mikäli kuitenkin jatkossakin mahdollisuus moiseen vaikuttajan pestiin annettaisiin, voisin siihen jopa tarttua. Kokemusta ja osaamista on mielestäni tarttunut mukaan vuosien saatossa jo jonkinkin verran.

En kuitenkaan suosittele lähtemään taloyhtiön hallituksen toimintaan ihan tumput suorina ja peukalot jäässä. Muistan myös kommentoineeni yhtiökokoukseen valmistautumista, että kannattaa miettiä mihin haluaa ryhtyä. Lopputulos tutulleni oli kuin olikin hallituksen puheenjohtajan paikka, vaikka hallituksen kokouksessa moinen yleensä jaetaan.

Hallituspaikka ja varsinkin puheenjohtajan pesti nostattaa monen karvat vastakarvaan pystyyn ja osittain ihan syystä. Hallituksessa ja erityisesti pjnä pääsee kuitenkin hyvin konkreettisesti vaikuttamaan taloyhtiön asioihin. Voi kirjaimellisesti pitää huolta taloyhtiöstä ja vielä seurata asioiden hoitoa aitiopaikalta.

Moni seuraa hallitusta ja erityisesti puheenjohtajaa suurennuslasin kera. Viestiä pukkaa sähköpostiin, puheluita sataa jos numero on päätynyt jakoon ja hihasta vedetään jos asuu yhtiössä. Yleensä asioiden sylkykuppina toimii arvon puheenjohtaja, joka "ei tunnu tekevän näille asioille mitään". Asian kuitenkin ehkä pitäisi mennä niin, että kaikki seuraisivat taloyhtiön asioita suurennuslasin kera? Ja mielellään vielä hattu ja järki kourassa, ilman suurempia ylilyöntejä, kuten parkkipaikkakyyläämistä, piha- ja yöpartioita jne.

Vastikkeista, budjeteista ja muista tärkeistä päätöksistä päätetään yhtiökokouksista. Virheistä kuitenkin syytetään hallitusta, pjtä taikka isännöitsijää vaikka päätös olisikin tehty yhtiökokouksessa. Kaikille annetaan aikaa tutustua papereihin, siksi kokouskutsu on toimitettava tarpeeksi ajoissa ja kaikille annetaan mahdollisuus osallistua yhtiökokoukseen tai laittaa sijaisensa asialle valtakirjan kera. 

Toivoakseni kaikki haluavat pitää omaisuudestaan huolta, autosta ainakin pidetään niin tarkasti huolta, että naapurikin halutaan kateelliseksi. Jos koet, että olisit hyvä siinä (ei siis viitata autoon vaan siihen asuntoon) niin hallitukseen vaan ja miksei jopa pjksi. Jos hallitukseen tai puheenjohtajan paikalle on tunkua niin kannattaa varmistaa, että kilpailu tapahtuu osaamisen eikä äänekkyyden perusteella.

Kovin usein on myös helppo syyttää muita ja narista kaiken maailman pilkuista ja viivoista ja väreistä. Olisiko aika pitää asioista itse huolta? Kaikkia asunto-osakkeissa asuvia suosittelen tutustumaan asunto-osakeyhtiölakiin, vastuisiin ja velvoitteisiin. Luo vähän pohjaa sille huutelulle.

Mikäli pihaltanne on hävinnyt palkintoruusupuska, älkää olko minuun yhteydessä, olen vuokranantaja (luultavasti en edes teidän), en taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti