torstai 7. syyskuuta 2017

Muotia, harrastus, ammatti, elämäntapa: asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on IN, se on kultaa tuottava sijoitusala, jossa neuvoja jakavat asiantuntijat ja kokeneet erämiehet. Sijoitusneuvoja... eikun siis asuntosijoitusohjeita ja valmennuksia jakavat ja pitävät alan "ammattilaiset", alalla jota ei juurikaan kontrolloida. Pankkien sijoitusneuvojia (joiden laatua tarkkaillaan ja koulutuksia vaaditaan) ei kuunnella, koska he ovat rahanahneen pankin kätyreitä, joilla on vain oma palkka ja palkkiot mielessä.

Lähes kuka tahansa voi tituuleerata itseään asuntosijoittamisen konkariksi ja asiantuntijaksi. Toki kokemus ja asiakkaat kertovat paljon. En tarkoita, että sokea kana löytää jyvän tuurilla satoja kertoja kerta toisensa jälkeen ja osaavia ammattimaisesti toimivia asuntosijoittajia löytyy kyllä. Heidän asiantuntijuus ja tittelit ovat kuitenkin yleensä heidän oman kättensä (tai oman yrityksen) jälkeä.

Itse olen asuntosijoittaja ja vuokranantaja, tiedän mielestäni aiheesta paljon ja myös taloyhtiöiden asiat, juridiikka, verotus, remontit, hallitustyö ja paperien räknääminen on tullut tutuksi. En silti ehkä alkaisi neuvomaan muita satojen tuhansien eurojen sijoituksien kanssa, tituleeraten itseäni alan kuninkaaksi tai asiantuntijaksi.

Kyllä, olen ollut itsekin mukana sadoissa asuntokaupoissa, kuten monet palvelujaan myyvät kehuvat kilpaa. Kyllä, voin halutessani velkavivuttaa vaikka 100% asuntosijoituksiani. Kyllä, edelliseen viitaten voin kertoa oman pääoman tuottoprosenttini olevan vaikka 10 000% tasolla. 

Mikä yllä olevissa asioissa sitten yleensä käräyttää korvaan:
1. Sadoissa kaupoissa voi olla ollut mukana erilaisissa rooleissa: neuvonanantaja, ostaja, myyjä ja välittäjä, vaikka kaikissa samaan aikaan (näin halutessaan).
2. Laskutapoja on aina yhtä paljon kuin laskijoita. Mikäli ostan 100 000e asunnon ja sijoitan siihen itse 1e ja loput velkarahalla, päästään aina aika korkeisiin oman pääoman tuloksiin. Tuhansien prosenttien tuottoprosentit eivät kuitenkaan yleensä ole uskottavia, joten niitä voidaan viilata. 10-20% kuullostaa kummasti uskottavammalta kuin 10 000%.
3. Ilmaiseksi tai oikeasti pientä (tai "pientä") korvausta vastaan tarjottavia oppaita ja sopimuspohjia aiheesta löytyy netistä, oikeastaan aika paljon.

Tutustumalla aiheeseen (suosittelen jos leikkiin meinaa ryhtyä): juridiikkaan ja käytänteisiin, jokainen asuntosijoittaja löytänee itselleen sopivimmat pelivälineet. Apua voi ja aina kannattaakin pyytää, alan neuvojia ei kuitenkaan juurikaan valvota niin kannattaa pitää jäitä hatussa. Googlettaminenkin on oma taitolajinsa, joten vauva.fi ja suomi24 voivat olla vääriä paikkoja tiedonhakuun, viihdettä niistä ainakin löytää (ja hyvällä tuurilla jokusen tiedonjyväsenkin).

Asuntosijoittaminen on mielestäni paljon puhuttua mutkikkaampaa ja varsinkin nykyisten matalien korkojen aikana puheet useiden kymmenien prosenttien tuotoista, verohyödyistä, helppoudesta ja turvallisuudesta voivat johtaa harhaan. Kuten sijoittamisessa aina, summien ja riskien pitäisi mahtua omaan sijoittajaprofiiliin ja mikäli ei pysty uniaan nukkumaan kunnolla, silloin jokin on pielessä. 

Kukaan muu kuin minä ei vastaa sijoituksistani ja mahdollisista typeristä päätöksistäni. Olen henkisesti varautunut menettämään varallisuuteni, koskien myös asuntojani (totta puhuakseni en ehkä täysin). Nukun kuitenkin yöni hyvin ja olen löytänyt mielestäni miellyttävän sijoitusmuodon ja ennen kaikkea: olen (miellyttävä, jollen suorastaan paras) #vuokranantaja.

Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti