torstai 11. heinäkuuta 2019

EXIT

Sorry, kyseistä blogilinkkiä klikkaamalla tämä blogi ei pääty taikka sitä ei pääse pakoon... No vitsit sikseen ja asiaan... Puhutaan paljon "osta ja pidä" (eng. "buy and hold"), "osta, remontoi, vuokraa, remontoi..." (eng. BRRR "buy, renovate, rent, repeat...") ja "flippaamisesta". Flippauksien yhteyksissä puhutaan sijoittajien exitistä, eli kun tuotot rahastetaan tilille (toki miinus verot). Muissa tapauksissa ei juurikaan ole exittiä, mikäli tarkoitus on pitää asunto tai asunnot tai sijoitukset hamaan tappiin.

Exit on kuitenkin kovin kiehtova vaihtoehto asuntosijoittajalle. On totta, että kun asunnon myy niin siitä ei enää saa jatkuvaa rahavirtaa. Toisaalta jos sen myy hyvällä voitolla, niin onko se sama asia? Asiat vain tapahtuvat nopeammin? Kukaan ei osaa AINA ostaa halvalla (tai halvimmillaan) ja myydä kalliilla (tai korkeimmillaan), ilman että on jokin maaginen guru. Onnistumisia ja aitoa osaamistakin voi aina olla, mutta "buy low and sell high" on vaikeaa.

Samat säännöt pätevät asuntosijoittamisessa. Lypsylehmää ei viedä teuraalle liian aikaisin. Olen itsekin useasti paininut tämän ongelman äärellä ja siitä syystä lähdin aihetta myös näin blogin muodossa pohtimaan. Myönnän jo useampaan kertaan olleeni aikeissa myydä lypsylehmiäni, mutta en ole vielä kertaakaan siihen saakka päätynyt. Lienen ollut joko liian ahne tai tyhmä, etten ole päätynyt tekemään järkeviä loppuratkaisuja. Voin toki aina lohduttautua uudelleenrahoitus-gurujen sanoilla, että miksi myydä toimivaa moneymakeriä.

Exit on kuitenkin hyvä aina pitää strategiapaletissa hollilla. Koskaan ei tiedä mitä vastaan tulee, vuokralainen vaihtuu taikka omista verkostoista voi löytyä potentiaalinen jatkaja, jolle riittää pienempi tuotto. Tällöin on hyvä olla suunnitelma valmiina, jotta reagointikyky pysyy parhaimmillaan. Jos timanttisen kultakimpaleen syöksyttyä eteen empii vähänkään liikaa voidaan olla jo menetetyillä mailla. Tällä ajatusmaailmalla olen omiakin sijoituksiani välillä pohtinut laittavani lihoiksi, maksavani verot ja päätyen nauttimaan oman työni hedelmistä. 

Tottakai myönnän, että vuokratulotkin ovat niitä herkullisia hedelmiä, itse asiassa jopa se oma päätarkoitukseni, kassavirran tuottaminen. Välillä kuitenkin kymppitonnien voittojen rahastaminen per HETI kuulostaa huomattavasti paremmalta kuin esim. viiden vuoden kuluessa. Tästä syystä EXIT strategian hiominen on kuulunut ajatusmaailmaani jo tovin. 

Oma ajatukseni asuntosijoitusteni EXITistä on, että jos joku suostuu kohteestani (tilanteestani riippumatta) maksamaan priimahintaa, niin olen aidon oikeasti valmis myymään kohteitani. En ole valmis myymään mitään HETI, lainkaan pohtimatta. Olen kuitenkin valmis myymään jos tilaisuus sen tuottoisasti mahdollistaa. Tällöin voin kuitenkin siirtyä taas uuteen mahdollisuuteen, koska aktiivisesti myös seuraan markkinaa ja potentiaalisia kohteita.

EXIT ei siis omassa tapauksessani ole missään nimessä täysin markkinoilta poistuminen vaan tilaisuuksien hyväksikäyttö. Jos saan mahdollisuuden tehdä rahaa nopeammin kuin vuokranantajana toimiessa, vuokria kuukausittain keräillessäni ja huomattavasti pienemmällä vaivalla niin mikä jottei. Se on kuitenkin vain varavarjo, joka kuitenkin yhä enemmän tulee osaksi suurempaa strategiaa. 

Tavoitteenani on hankkia mahdollisimman kattava verkosto potentiaalisia ostajia ja toisaalta potentiaalisia ostokohteita, jotta voin myös myöhemmin paremmin tätä strategiaa hyödyntää. Se että vain rahastaisin mainioita lypsylehmiä ja jäisin aurinkorannoille juomaan drinkkejä (kuullostaa hyvältä) ei tarkoita, että käyttäisin saamani voitot taikka jättäisin ne tuottomattomiin kohteisiin (ei kuulosta hyvältä). Laitan mieluummin rahani tekemään minulle lisää rahaa.

Tämä kettu ei lähde (exit) talosta ikinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti