tiistai 9. toukokuuta 2023

Motivoi, muunna, mahdollista ja maximoi

Kaikki on mahdollista, kun vain asennoituu oikein. Maailmaanhan nyt mahtuu kaikenmaailman mindset guruja jne. Toisaalta hyvä, mutta kyllä se tekeminen itsestään aina lopulta on kiinni ja lähtee. Eri podcastien, blogien ja gurujen toimesta on kuitenkin huomattavan helppoa nykyään saada oppia ja inspiraatiota. Eikä tämä välttämättä tarkoita tuhansia euroja maksavia kursseja tai retriittejä. Paljon kun on nykyään saatavilla aivan ilmaiseksi.


Kun motivaation saa kohdalleen ja osoittamaan oikeaan suuntaan on aika muuntautua tilanteeseen. Asuntomarkkina on vähintäänkin muuttunut haasteelliseksi. Toisaalta asian voi nöhdä myös isona mahdollisuutena. Ostonpaikkoja varmasti on vaikka paljon haasteitakin on yhä ilmassa. Markkinatilanne vaatii muuntautumiskykyä ja varmasti myöskin jos jonkinlaista luovuutta. Kaikkeen ei kannata taipua tai tarttua ja tälläisessa epätietoisessa markkinassa ei kannata liikoja epäröiden tai olettamalla liikkua. Aiemmin toimivat laskelmat eivät mitä todennäköisemmin pidä paikkaansa, tilanteet ovat eläneet huimasti. Turvamarginaalit ja tavoitteet kohdilleen. Erilainen markkina vaatii erilaista otetta, ajatusta ja reagointia.


Kun markkinatilanteen muutokset koetaan mahdollisuudeksi on tilanteen tasalla pysyminen helpompaa. On myös hyvä muistaa pitää kiinni turvamarginaaleista. Muuntautumiskyky luo mahdollisuuksia. Ja mahdollisuuksia voi hyödyntää maximaalisesti eri tavoin. Eikä se tarkoita vain voiton maximointia vaan vaikkapa:

  • oman selustan turvaamista (turvamarginaalit ja budjetti)
  • tilannetajua (neuvottelut)
  • malttia
  • ajankäyttöä ja helppoutta (esim. alue tai remonttitarve)
  • luovuutta

Olen monasti kannattanut asuntojen muunneltavuutta ja sillä mielellä yhä olen. Pienillä, mutta suurilta kuullostavilla toimenpiteillä voi tehdä suuria vaikutuksia. Kuten huonejärjestystä muuttamalla (mahdollisuus lisätä makuuhuoneita voi olla varsin arvokasta) taikka vaikkapa saunan muuttamisesti vaatekaapiksi tai työtilaksi. Muunneltavuus toimii myös itse sijoittajassa. Kun markkinatilanne muuttuu niin siihen on hyvä reagoida ja kyetä muuttumaan markkinan mukana. Tuottotavoitteet ovat muuttuneet huomattavasti kulujen ja korkojen myötä. On aika hankala perustella yli 4% korkotasolla alle 5% kohteita. Poikkeuksiakin toki aina löytyy, mutta samalla on hyvä löytyä vahvat perusteet. Muuntautumiskyky toimii tässäkin. Tuottoprosentti kun on vain yksi parametri muiden joukossa.


Motivaatio kohdalleen ja tekemisen meininki päälle niin sillä pääsee pitkälle. Reagointi ja muuntautumiskykyä vielä kunnon ripaus soppaan niin hommahan alkaa jo olemaan valmis.


Kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti