keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Asuntosijoittajan päiväkirja 2.0: Haasteet ja mahdollisuudet

Se onkin 301. blogikirjoitus. Onhan siinä jo tarinaa, kokemuksia ja ajatuksia ja niihin on itsekin varsin hauska palata aika ajoin. Tämä asuntosijoittajan päiväkirja toimii vallan mainiosti omien ajatusten järjestelyyn ja samalla helpottaa matkan seuraamista sekä siihen myöhemmin palaamista. Onhan se hauska jälkikäteen pohtia ja tutkia, että mitä kaikkea sitä on tullut tehtyä. Voin vahvasti suositella muillekin. 

Viime aikoina olen pohtinut asuntosijoittamisen murrosta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, kuten työelämän joustavuus ja etätyön yleistyminen, ovat vaikuttaneet myös asumistrendeihin. Nyttemmin markkinat ovat kääntyneet aiempaa varsin erilaiseen asentoon: asuntosijoittaminen ei olekaan välttämättä helppoa eikä ilmaista lainarahaa saa tuosta vain. Vuokralaisten odotukset ja tarpeet saattavat muuttua entisestään, mikä asettaa haasteita, mutta samalla tarjoaa mahdollisuuksia asuntosijoittajille. Vuokralaiset ovat jo pidemmän aikaa olleet laatutietoisempia ja osaavat vaatia nykyään paljon enemmän. Nostetaan esimerkkeinä vaikkapa: yksiössäkin pitää olla astianpesukone ja paikka pyykinpesukoneelle ja muutoinkin kunnon oltava hyvä, mielellään uusi. Joku opiskelijaboksi opiskelupaikan viereltä ei enää riitä, tarjontaakin kun on nykyisellään jo paljon enemmän.


Toisaalta, ympäristökysymykset ja kestävä kehitys ovat nousseet entistä vahvemmin esiin myös asuntosijoittamisen kontekstissa. Kiinnostus ekologisiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin kasvaa, sillä ne voivat auttaa hoitovastikkeiden korotuksia vastaan ja tämä voi vaikuttaa myös vuokralaisten valintoihin. Olenkin pohtinut, miten voisin omassa toiminnassani ottaa huomioon nämä muutokset ja samalla edistää kestävää asuntosijoittamista tai ehkä jopa ennemmin kestävää asumista. Seuraan aikaani ja väittäisin olevani varsin tietoinen energia-alan murroksesta ja muutoinkin olleeni edellä aikaani energiankulutukseen liittyvässä seurannassa ja kulutustottumuksissa.


Toinen keskeinen pohdinnan aiheeni liittyy vuokra-asuntojen digitalisaatioon. Teknologian kehittyessä on tullut esille uusia mahdollisuuksia esimerkiksi vuokrasopimusten sekä kokonaisvaltaisemmin koko asuntovarallisuuden hallinnassa, ja vuokralaisten kanssa kommunikoinnissa. Kysymys kuuluukin, miten voimme hyödyntää uusimpia teknologioita parantaaksemme vuokranantajan ja vuokralaisen välistä vuorovaikutusta sekä tehostaaksemme asuntosijoittamisen prosesseja. Kaiken voi tehdä itse? Asioita voi ulkoistaa? Mutta asiat voi myös ulkoistaa teknisellä kehittymisellä ja osaamisella?


Oman bloggaamiseni lisäksi olen aktiivisesti seurannut asuntosijoittamisen yhteisöjä ja keskustelupalstoja. On innostavaa nähdä, miten erilaiset vuokranantajat jakavat ideoitaan ja kokemuksiaan keskenään. Tässä yhteydessä haluaisinkin kuulla myös teidän ajatuksianne ja kokemuksianne. Minkälaisia trendejä ja haasteita te näette asuntosijoittamisen tulevaisuudessa? Onko jotain erityistä, mistä toivoisitte lisää keskustelua tai tietoa? 


Jatketaan yhdessä tämän vuokranantajan tarinan kirjoittamista ja jaetaan oppimiamme oivalluksia matkan varrella.


Vuokranantajakettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti