keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Verotus luo mahdollisuuksia

Nyt kun veroilmoituksen täydentämisen kevät on jälleen käsillä, niin on hyvä nostaa sitäkin aihetta tapetille. Vieläkin ajankohtaisempaa se on allekirjoittaneelle, joka jo vuoden 2023 ensimmäiseen selvityspyyntöön vastaili. Onneksi kyseessä oli varsin yksinkertainen selvityspyyntö: eli taloyhtiölainan käsittely, kun näyttää jälleen tulevan yhden kohteen osalta vähennysmahdollisuuksia toisiinkin kohteisiin. Veroilmoituksessa kohde tekee siis tappiota, koska kuukausittainen pääomavastike tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Verotus voi olla monimutkaista, mutta samalla se luo monipuolisia mahdollisuuksia. Kannattaa olla muitakin kohteita kuin uudiskohteita, joilla tekee (vaikkakin vain kirjanpidollisesti) tappiota ja joilla vähentää muiden pääomatulojen verotaakkaa.



Kiinteistösijoittaminen on verotuksellisesti varsinainen mahdollisuuksien leikkikenttä. Kuinka monessa muussa omaisuuslajissa keksii yhtä paljon verotuksessa mahdollisuuksia pienentää omaa verotaakkaansa? Ehkä yritytystoiminnassa se on vieläkin vapaampaa, mutta senkään sivuhaaran hyödyntäminen ei ole kiinteistösijoittamisessa poissuljettua. Se avaa mahdollisuuden ovia entisestään. Ennen korkojen nousua asuntosijoittaminen yhtiön kautta alkoi nostaa päätään. Se ehkä yksinkertaistettiin liikaa verotehokkaammaksi varallisuuden kerryttämiseksi, mutta varsinkaan alkuun ei se ihan kovinta lisätulovirtaa synnytä, melkein ennemminkin sitoo pääomia ja korkojen nousun myötä voi jopa vaatia jatkuvampaa varojen pumppaamista yritykseen. Ei sekään ole välttämättä huono asia, mutta ei se ainakaan monelle ole ollut oikotie onneen. Nyttemmin siitä puhutaan huomattavasti vähemmän. Ehkä nousseiden korkojen ja laskeneiden asuntohintojen (ja varsinkin matalien uudiskohteiden myyntihintojen) osalta kyseessä voisi olla ennemminkin riskienhallinta. Toki verotuksellisestikin se voi olla toimivaa, varsinkin jos asuntojen osalta tulee äkkinäisempää rykäisyä takaisin nousu-uralle. Hyötyjä siis on, mutta niitä kannattaa aina omaan tilanteeseen ja omiin tavoitteisiin peilata.


Toki yksinkertainen on usein kaunista, joten siitäkin syystä olen pyrkinyt kasvattamaan omaa salkkuani ensisijaisesti henkilökohtaiselle puolelle. Niin kauan kun se toimii ja pääomatuloja on varsin monipuolisesti, niin se ajaa asiansa varsin hyvin. Sopivasti kassavirtakohteita ja toisekseen sopivasti verotusta keventäviä tuloutetuilla rahoitusvastikkeilla rullaavia uudiskohteita. Siihen vielä päälle kiinteistöjä poistomahdollisuuksineen ja muutama ”live in flip” yli 2v oman yhtäjaksoisen asumisen kanssa. Onhan siinä puuhaa, mutta on siinä myös mahdollisuuksia.


Yrityksillä toki on ihan omat vapautensa ja samalla myös sääntönsä, että mitä kaikkea voi vähennyksiin laittaa. Samalla se tuo tutustuttavaksi varsin oman maailmansa, joka kuitenkin päivä päivältä on itselläkin mitä todennäköisimmin yhä lähempänä. Ei sijoitustoiminta yrityksen kautta missään nimessä ole veroparatiisi, vaan erityisesti verotuksen osalta vaatii oikeaa puntarointia, että toimiiko parhaiten juuri omaan tilanteeseen. Se että maksaa ensin yrityksenä verot ja sitten vielä henkilökohtaisesti siihen päälle ja liian isolla prosentilla, niin ei kuullosta hyvältä. Optimoi, kehitä, opiskele, paranna ja toista. Toimii paremmin. Kuitit talteen ja exelit jiiriin.


Verotus (varsinkin poliittisesti muuttuvassa maailmassa) on sekä uhka, että mahdollisuus. Verotusta on kuitenkin todella tärkeää ymmärtää ja osata hyödyntää oikein. Ensin perusteet kuntoon henkilökohtaisella puolella ja sitten mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään yrityskuvioita laajemmin. Usein osaava ja konsultoiva kirjanpitäjä on erittäin arvokas, ei vain läpimenokuluerä joka tekee oikeille riveille debet ja kredit merkinnät.


Verokettu kiittää kuittaa ja kumartaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti