sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Sijoitusyhtiö vs omalla nimellä sijoittaminen

Oletko koskaan pohtinut harjoittavani asuntosijoittamista osakeyhtiön kautta? Olen. Teen kuitenkin yhä omaa sijoitus- ja asuntosijoitustoimintaani henkilökohtaisella puolella. Olen tainnut sijoitusyhtiön tai muutoinkin osakeyhtiön kautta toimimista alkaa pohtimaan jo enemmän tosissaan yli 5 vuotta sitten. Väitän etten olisi vielä tarpeeksi perusteltaviin säästöihin vero- tai vastuuasioissa päässyt, että osakeyhtiön kautta toimiminen olisi ollut parempaa/tehokkaampaa/järkevämpää. Kiinteistösijoittaminen kun on siinäkin mielessä varsin hauska eläin, että erilaisilla sijoituksilla pystyy vero-optimoimaan omaa toimintaa paremmin kuin hyvin. Itse sijoituskin toimii tietynlaisena rakenteena. Poistoja voi hyödyntää kiinteistöistä, uudiskohteiden taloyhtiölainat ja niihin liittyvät tuloutettavat rahoitusvastikkeet voivat nollailla muita pääomatuloja. Korkeiden korkojen aikana nollatulos (verotusmielessä) ei ole edes hankalaa, mielestäni ei se mahdotonta ole aiemminkaan ollut. Ja samalla varallisuutta pystyy kerryttämään ja velkataakkaa keventämään ja saamaan vaikka pientä kassavirtaakin.


Jos tässä kohtaa pohdit, että jollei veroja maksella, ei ole kyllä positiivista kassavirtaakaan. Väärin. Kiinteistöjen poistot mahdollistavat positiivisen kassavirran varsin verotehokkaasti.



Korkeamman riskin suojaksi taikka muutoin vastuiden rajoittimeksi osakeyhtiö voi olla varsin toimiva. Samoin kuin varojen siirtäminen eteenpäin tuleville polville saattaa onnistua hallitummin. On myös totta että verotuksessa pystyy tekemään tehokkaammin ja monipuolisemmin kaiken maailman vähennyksiä osakeyhtiön puolella. Toiselta kantilta ajateltuna: Myyntivoittoverovapauskin on henkilökohtaisella puolella ihan miellyttävä.


Agressiivisesti tuottojen ja esimerkiksi flippien toteuttaminen voi olla järkevämpää osakeyhtiön kanssa. Toki on hyvä muistaa, että tuplaverotus on oikea riski, ensin osakeyhtiö maksaa verot tuloksessaan ja sitten itse kun varoja nostaa yhtiöstä ulos. Mitä aktiivisempaa toiminta on ja mitä suuremmaksi sitä on ajatuksissa kasvattaa, sitä perustellumpaa yritysrakenne voi tilanteeseen olla.


Onhan siinä yrityksen kautta toimiessa yksi jos toinenkin plussa. Omalta osaltani plussat-miinukset tarkastelu ei ole vielä kallistunut pelkästään yhtiömuodon kautta sijoittamiseen. Tulevaisuudessa jonkilainen yhdistelmä lienee toimiva.


Osakeyhtiö asuntosijoittamisen tai sijoitustoiminnan pyörittämiseen ei ole oikotie onneen. Mikäli sen kokee varteenotettavana vaihtoehtona, kannattaa siihen maailmaan tutustua huolella. Nyrkkisääntönä pidän, että harjoittelee sijoittamisen ja asuntosijoittamisen maailman ensin henkilökohtaisella puolella. Sitten tarvittaessa ottaa tarkempaan syyniin Oy sijoittamisen mahdollisuudet, plussat ja miinukset. Sijoitusyhtiön perustaminen saattaa olla liipaisimella, joten ihan ajankohtaistakin se saattaa itselleni olla. Henkilökohtaisen verotuksenkin voi aika kivasto nollata. Kaikki vaatii toki aina oman osansa aikaa ja vaivaa, ihan yhtälailla kuin Oy muotoisen monopolilautapelin pyörittäminen reaalimaailmassa. Vaihtoehtoja on kuitenkin aina hyvä olla ja muutoksia aina voi tehdä matkan varrella.


Olen pitkään ollut yksityishenkilönä tehtävän sijoitustoiminnan hoitamisen puolella, mutta viimeisinä vuosina olen tosissani alkanut harkitsemaan Oy muodon hyödyntämistä. Syy ei ole pelkästään verotuksessa saatikka vastuunrajoittamisessa vaan ennemminkin monipuolisemmin hyödynnettävissä olevissa mahdollisuuksissa. Kelkkani ei ole muuttanut suuntaa. Olen vain tehnyt taustatyöni huolella.


Ps. Itsekin tässä tapauksessa on jo tullut keulittua luovuuden hulluusen kanssa. Sen sijaan että pohtii tarkemmin mm. verotusta ja hyötyjä ja haittoja ja tekee todellisen liiketoimintasuunnitelman olen perinteikkäästi aloittanut:

  • Yrityksen nimestä (useita vaihtoehtoja)
  • Konsernirakenteesta (kun alkuunhan ei heti se yksi yritys tietenkään riitä)
  • Perheen osallistamisesta
  • Pohtinut enemmän tuloja kuin menoja
Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti