torstai 17. marraskuuta 2016

Sosiaalinen media (osa 2) - taloyhtiön nousu tuhkasta

Taloyhtiöt remontoivat ja täten uudistuvat paljon. On meneillään rakentamisen buumi, sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Miljoonia laitetaan hankkeisiin, joissa parannetaan talon/rakennuksen toimivuutta ja elinikää. Yhtälailla miljoonia laitetaan myös uusiin kohteisiin. Pienellä rahalla (itse miljoonahankkeisiin verrattuna) näiden sivuun voisi liittää digitalisaatiota asunto-osakkeen osa.alueiden ja koko taloyhtiön kunnon ja toimivuuden seurantaan.

Auto on nykypäivänä kovin tekninen vimpain, siitä pidetään hyvää huolta ja mennään äkkiä huoltoon kun auton tekniikka vilkuttaa vikavaloa mittaristossa. Huoltoliikkeessä luetaan yleensä tietokoneella vikakoodi, tiedetään mitä pitää tehdä. Voisiko sama toimia myös asuntojen kohdalla? Älylaitteella voisi ohjata ilmanvaihtoa, lämpötilaa ja seurata energiankulutusta? Se on jo mahdollista, mutta niin hyvin hyvin hyvin harrrrvinaista, koska se maksaa. Ja tottakai se maksaa, se on melko uutta, autoissa on ollut jo iät ja ajat vikailmaisimet, kauko-ohjaimia, sähköiset ikkunat ja katto, mutta asunnoissa näitä suhteellisen pieneen tilaan ängettyjä teknisiä mahdollisuuksia ei käytetä.

Miettikääpä, että marssitte ostoskassit käsissä asuntoonne ilman avaimia, tai älyvimpaimella laitatte olohuoneen sohvalta saunan päälle, hallinnoitte musiikkia, muuta elektroniikkaa ja tekniikkaa. Mikroa tai saunaa älylaitteella käynnistäessä se myös hälyttää jos niissä on jotain epämääräistä (pyykit, kissa tms.). Kylpyhuoneen oven vieressä elektroninenpaneeli kertoo kuinka lämpimänä lattialämmitys käy, huoneen lämpötilan ja vedenkulutuksen (päivä, vko ja kuukausitasolla). Samainen tai vaikka erikin laite on liitetty muuhun tekniikkaan ja ilmoittaa asukkaalle enregiankulutuksesta, omistajalle, isännöitsijälle ja huoltomiehelle huoltotarpeesta. Asia hoituu lähes itsestään. Laitteen sovelluksista voi tilata vaikka ruokaa kotiovelle. Laite voi toimia myös ovipuhelimena ja näyttää ovisoittajan pärstän eteesi kirkkaana ja selkeänä. Ei olekaan Pekka, en päästä sisään.

Älylaitteet voivat myös oppia elintavoillemme, kun olemme kotona ilmastointi ja lämpötilat mukautuvat tilanteeseen, sama homma kun emme ole kotona. Energiaa säästyy vaikka elinmukavuudesta ei tingitä. Asiaa ei tarvitse välttämättä itse edes ajastaa.

Kuinka monet miettivät näitä asioita? Maalämmöstä, aurinkoenergiasta (jopa Suomessa), lämmön talteenotosta jne. puhutaan aktiivisesti ja tottakai ne ovat merkittäviä asioita. Mitä jos niiden lisäksi talo olisi älykäs ja pystyttäisiin säästämään vastikkeissa jollei useita kymmeniä niin useita prosentteja?

En usko, että esittämiäni asioita saadaan asuntoihin ihan ilmaiseksi, mutta kyllä ne tulisivat maksamaan itsensä takaisin ja voisivat lisätä paremmin kuin hyvin koko rakennuksen elinikää ja käyttömukavuutta. Enkä usko, että puhutaan satasista per asunto, ehkä ennemminkin tuhansista euroista. Kova summa, mutta jos sillä päästään nykypäivään. Itse ainakin haluaisin nostaa aiheen keskustelun tasolle ja kyllä haluaisin ainakin itselleni ja perheelleni moista mukavuutta.

Virtuaalikettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti