Taloyhtiön yhtiökokous on asunto-osakeyhtiön korkein päättävä elin. Siellä asukkaat saavat esittää kysymyksiä hallitukselle ja isännöitsijälle sekä saavat vaikuttaa oman (luultavasti suurimman) omaisuutensa hallintaan ja hoitoon. Keväisin on yhtiökokousten kuumin aika, kun viime vuoden tilinpäätös on saatu valmiiksi ja kokouskutsut ovat kolahtaneet postiluukuista. Omien kohteideni yhtiökokoukset painottuvat huhti-toukokuulle.
Yhtiökokous on SE suurin omistajien mahdollisuus vaikuttaa omaan/vuokralaisen asumiseen, sen laatuun ja taloyhtiöön. Sadat tuhannet asukkaat ja omistajat voisivat vaikuttaa enemmän näin halutessaan. Valitettavan usein kuitenkin muut kiireet ovat etusijalla ja yhtiökokoukseen ei päästä, eikä luultavasti sinne hoideta edes sijaista huolehtimaan isosta osasta omistajan omaisuudesta.
Yhtiökokouksissa kannattaa käydä. Jos haluaa vielä enemmän vaikuttaa voi hakeutua vaikka hallitukseen. Hallitukseen harvemmin on kovin suurta tunkua, toki välillä näin on, mutta silloin yleensä voidaan myös valita ne parhaat osaajat, jolloin oma vaikuttaminen hallituksessa ei tunnukkaan niin merkittävältä seikalta. Se, että asuntosijoittajilla ja vuokranantajilla ei ole asiaa hallitukseen on mielestäni täyttä roskaa. Osaat asiasi ja osaat sen ilmaista, sillä pääsee pitkälle.
Mikäli kokoukseen et itse pääse, voit valtuuttaa asiaasi hoitamaan valtakirjalla myös luottohenkilösi. Tämä kuitenkin edellyttää paperien ja taloyhtiöiden asioiden läpikäyntiä ja omasta mielestäni ainakin jonkinlaista luottoa valtuutettuun henkilöön. Esim. vuokralaista en välttämättä laittaisi kokoukseen valtakirjallani. Valtuutettu tulee myös ohjeistaa tarpeeksi hyvin, ei hän voi lukea rivien välistä ajatuksiani, sillä minua hän sinne menee edustamaan.
Ei taloyhtiön papereiden läpikäynti tarkoita "lue läpi kuin piru raamattua" (vai miten se vanha sananlasku menikään). Papereita ei tarvitse opetella ulkoa, mutta olisi hyvä jos niistä osaisi katsoa ne tärkeimmät seikat. Itse ainakin kiinnitän huomiota, että mitä jää kulujen ja menojen jälkeen viivan alle ja yhtiön tilille, ovatko menot ja kulut arvioitu realistisesti vai onko niissä ollut suuriakin heittoja. Myös tulevien remppojen 5-10 vuotissuunnitelmat ovat tarkastelun arvoisia. Tuloslaskelman ja taseen tulkitseminen ei ole rakettitiedettä, asiaan voi vihkiytyä aivan tarpeeksi vaikka google ja youtube hauilla. Mikäli on kokemusta tai paperit useammasta kohteesta voi myös niitä verrata keskenään, toki pitäen mielessä, että taloyhtiöt harvemmin ovat samanlaisia.
Papereiden läpikäynti vie ja vaatii aikaa, mutta mielestäni omaisuudestani huolehtiminen on sen arvoista. Asuntosijoittajan ja vuokrananantajan on muutenkin hyvä perehtyä asiaansa vähän tarkemmin ja näin aion tehdä myös jatkossa.
Kettu kiittää, kuittaa, kumartaa ja toivottaa aurinkoista yhtiökokouskevättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti