Velkavipu ei ehkä nykypäivänä enää ole niin ylivoimainen ja niin tehokas puhumaan asuntosijoittamisen puolesta kuin ennen. Asuntosijoittamisessa vivuttaminen on ollut jo pidemmän aikaa selkeää ja helppoa, mutta nykyään myös osakkeilla moinen on tehty melko helpoksi ja mahdolliseksi.
Käytetään esimerkkinä vaikka suurta suosiota saanutta Nordnettiä, jossa pikkusijoittajakin voi aktivoida luoton itselleen käyttöönsä ja osakkeilla on omat vakuusarvotaulukkonsa. Mm. Sampo pääsee esim. tyypillisimmän asunnon 70% vakuusarvoa korkeammalle 85% vakuusarvollaan. Toki kaikki osakesijoittajat eivät välttämättä pääse kultatason korolle, joka voisi jo jossain määrin kilpailla asuntolainojen koroissa, mutta samalla lainojen ehdot ohjaavat enemmän hajauttamaan. Varsinkin alkuvaiheessa asuntosijoittamisessa on aikalailla kaikki munat (rahat) yhdessä korissa (kohteessa).
Jatkuvaa tuottoa näyttää olevan nykyään helpompi saada jo Helsingin pörssistäkin, kun yhä useampi yhtiö siirtyy pikkuhiljaa 4 kertaa vuodessa jaettaviin kvartaaliosinkoihin. USA:n pörsseistä jatkuvia osinkoja on mahdollista saada kuukausittain useammistakin yhtiöistä. Eli vertailukelpoisuutta löytyy myös rahavirroista.
Laina-aikaa ja asuntolainan kaltaista takaisinmaksuohjelmaa periaatteessa ei ole (Nordnetin lainassa) määritelty. Osakkeiden ostaminen ja myyminen vaikuttavat tilin ja lainan tilanteeseen ja pitkäaikaisella sijoittajalla tiliä tasaavat esim osingot. Korkokulut joita pankille maksetaan, näkyivät tililtä lähtevän säännöllisesti (olisiko ollut kuukausittain tms.).
Nordnetissä homma toimii siis enemmän tilin luottolimiittinä. Korolla on eri tasoja, hajautettu sijoittaminen toimii ohjurina alhaisempaan korkoon ja on sekä sijoittajalle että pankille parempi riskiä vähentävä tekijä. Korko voi vaihdella n. 0,99-4,85% välillä (tarjouksiakin välillä on esim. 0,5% korolla) ja korkokulut juoksevat kun tili on miinuksella eli luottoa on käytössä. Toki osakesalkun koko ja osakkeiden vakuusarvot määrittävät paljonko lainaa kulloinkin voi olla, eli paljonko tili voi olla miinuksella.
Jos on pelkästään Sampon osakkeita on korko suurin, jos 10 eri osaketta melko tasaisesti hajautettuna voi korko olla matalin. Kumassakin tilanteessa lainan voi nostaa vaikka oman pääpankin tilille ja käyttää vaikka sijoitusasuntoihin, onko se järkevää ja kuinka usein näin tehdään, en tiedä.
Summat lienevät (ainakin Nordnetin) osakelainoissa pienempiä kuin sijoitusasuntolainoissa, mutta hajautukseenkin ohjataan enemmän, eli tavallaan riskiäkin hallinnoidaan enemmän. Toki uskon muidenkin pankkien lainoittavan osakesijoittaja-asiakkaitaan nykyään entistä helpommin, ehkä jopa tapauksittain helpommin tai yhtä helposti kuin sijoitusasuntokohteita.
Sijoitusasuntolaina lienee selkeämpi... Ylivoimaisuus on ehkä niiden osalta kuitenkin jo häviämässä sukupuuttoon.
KKKK
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti