tiistai 27. kesäkuuta 2017

Musta korkopilvi. Mitä jos?

Mitä jos korko tuplaantuu? Mitä jos menetät työsi? Mitä jos asuntojen hinnat laskevat? Mitä jos markkinoilla on kupla? Mitä jos et pystykkään maksamaan lainaa?

On hyvä herätä pohtimaan ajoissa mahdollisuutta siihen, että ehkä ne korotkin vielä joku päivä nousevat. Se, että maalaillaan historiaan vedoten 15% esimerkkikorkoja kuin suoraan 90-luvulta ei nyt ehkä kuitenkaan ole kovin realistista. Samalla myös yleensä unohdetaan mainita kyseisen aikakauden korkea inflaatio. Nykypäivänä ja varsinkin mediassa inflaatio tarkoittaa ilmeisesti, että korotkin nousevat. Totta (ehkä), mutta ei ainakaan nopeassa vauhdissa ja unohtuuko yleensä samalla miettiä, että myös palkat lähtevät nousuun.

Yleensä lainoja myös lyhennellään (vaikka lyhennysvapaat miten olisivatkin muoti-ilmiö). Ja vaikka korot tuplaantuisivat, ei se tapahdu hetkessä. Ainiin ja jos tuplataan miinuskorot niin sehän tarkoittaa tuplasti enemmän miinuskorkoa... No vitsit sikseen. Kokonaiskoron (taitaa olla luokkaa 1,0-1,5%) tuplaantuminen vie aikaa ja tänä aikana on hyvin jo lyhennetty lainoja ja tuplaantuvien korkojen vaikutus on ehtinyt pienenemään. Tämä tosin edellyttää, että lainoja lyhennetään.

Mediaseksikkyys on nykyään kaukana kun kalastellaan klikkejä ja lukijoita herättävillä otsikoilla. Sisältö usein jää uupumaan, vaikka vähän niitä faktoja olisikin saatu kasaan. Välillä oikein korostuu että pyörä pyörii muttei hamsteria näy missään, eli lähdetään oikein kunnolla maalaamaan halutun näköistä maisemaa. Tuodaan ilmi puolitotuuksia ja herätellään ihmisiä jossittelemalla ja ennustamalla. 

Korkojen nousu voi tehdä asuntomarkkinoilla tuhojaan, mutta aivan niin pirullisena en sitä pidä kuin mitä aiheesta maalaillaan. 

Jos lyhennän lainaani 10 000e vuodessa käy 100 000e lainalleni seuraavasti 1% korolla (pikkasen ylimmääräisesti pyöristellään ja kärjistellään):
1. vuosi: korkoja makseltu alle 1000e, pääoma 90 000e
2. vuosi: korkoja makseltu alle 900e, pääoma 80 000e  
3. vuosi (korot x1,5): korkoja makseltu alle 1200e, pääoma 70 000e
4. vuosi: korkoja makseltu alle 1050e, pääoma 60 000e
5. vuosi (korot tuplaantuvat, korko "jo" 3%): korkoja makseltu 1800e, pääoma 50 000e
6. vuosi: korkoja makseltu 1500e

Eli koronnousun vaikutukset tulevat yleensä hiljaksiin lainalle ja laina jo (toivottavasti) ehtii tuntuvasti lyhentyä. Pankkien tekemät 6% stressitestit koko lainan alkutilanteen pääomalle ovat melko utopiaa. Oli lainaa sitten lyhennetty 50% tai 20% alkutilanteesta ovat 3x tai 6x korot kuitenkin myrkkyä. Lainojen lyhennysvapaiden ollessa päällä korkojen kipuaminen 6% saattaisi kaataa korttitalon jos toisenkin. Saa nähdä koska ne korot oikeasti alkavat nousemaan, mikä tulee olemaan oma tilanteeni ja paljonko niitä korttitaloja oikeasti kaatuu...

Kannattaa varautua, jollei pahimpaan niin aina johonkin. Velkavipu sijoittamisessa on nykykoroilla vähän liiankin houkutteleva, mutta nostaa pienillä kuluilla oman pääoman tuoton kivoille lukemille. Toisaalta ikävässä tilanteessa se voi tuoda mukanaan ongelmia. Sijoittamisessa järjen käyttö on sallittua, high risk high reward taikka high risk high fall.

Kesäkettu kuittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti