Satoja asuntoja, satoja vuokralaisia. Opiskelupaikat on saatu tietää, sesonki on alkanut. Mitkä ovat ne merkittävimmät tekijät joilla löytyy sekä vuokralainen että vuokra-asunto?
Ehkä merkittävimpänä tekijänä molemmissa on ulkoinen olemus. Ja yleensä ennen kuin päästään pintaa syvemmälle, eli näytöille, käydään läpi haku ja karsintaprosessi, eli selataan läpi useita vaihtoehtoja (ilmoituksia). Ja juuri ilmoitukseen kannattaa panostaa, jotta erottuu edukseen, oli kyse sitten vuokralaisehdokkaasta tai itse asunnosta.
Alla omat käyttämäni muistilistat, joilla suoritan omaa vuokraamisen prosessiani ja vuokralaisen valintaa.
Vuokranantaja:
1) Ilmoitus
Selkeät ja kattavat kuvat kokonaisuuden hahmottamiseksi (pohjapiirrustus plussaa). Tarpeeksi kattavat tiedot kuten: vuokra, vesimaksu, erillinen sähkösoppari, koko (+sauna +parveke +apk +ppk/ppk mahdollisuus jne.), vuokravakuus, ei lemmikkejä, ei tupakointia, määräaikainen/toistaiseksi voimassaoleva, kalustettu/tyhjä, luottotiedot tarkistetaan. Ilmaisia paikkoja jättää ilmoituksia löytyy useita ja omat verkostotkin kannattaa hyödyntää (myös some). Ilmaiseksi itse ilmoitan aina ainakin: tori.fi, oikotie, FB. Vanhat vuokralaiset voivat toimia hyvinä suosittelijoina eteenpäin.
2) Ystävällisyys ja kiinnostuneisuus
Mikäli kiinnostuit jostain: ole yhteydessä, ole ystävällinen. Selaa myös vuokralaisten ilmoituksia ja ole yhteydessä.
3) Erikseen sovitut näytöt. Ei yleisiä.
Ei liikaa porukkaa. Kutsutuille esitäytettävät tiedot/lomake, työtodistukset ja suosittelut jne mukaan.
4) Avoimuus ja helposti lähestyttävyys
Kerro asunnon lisäksi taloyhtiöstä, alueesta. Anna käyntikortti ja yhteystiedot, sähköpostin lisäksi kommunikointi esim WhatsApp, helpottaa myös tulevaisuudessa.
5) Luottotiedot ja sopimus
Luottotietojen tarkistus aina ennen sopimusta, asiasta tulee ilmoittaa vuokralaiselle. Sopimus on selkeä ja lainmukainen. Lähetä vuokralaiselle etukäteen tutustuttavaksi ja pyydä kommentteja, kysymyksiä ja tulostamaan, täyttämään omat tietonsa ja skannaamaan. Allekirjoitettaessa käy vielä kaikki kohdat läpi vuokralaisen kanssa.
Vuokralainen:
1) Ilmoitus
Selkeä edustava kuva. Kattavat tiedot itsestään, "Olen 23v kauppatieteiden opiskelija Porista" ei riitä. On hyvä kertoa itsestään, millaista asuntoa hakee, työhistoriasta/kouluista/koulutuksesta, kuinka pitkäksi aikaa haluaisi asunnon, tuoda ilmi mahdollisia suosittelijoita jne. Myös vuokralaisen kannattaa jättää haetaan vuokra-asuntoa ilmoituksia ja ilmoitella asiasta somessa. Ilmaiseksi voi ilmoitella ainakin: tori.fi, oikotie, FB.
2) Ystävällisyys ja kiinnostuneisuus
Mikäli kiinnostuit jostain: ole yhteydessä, ole ystävällinen. Kerro itsestäsi vähän enemmän ja miksi juuri sinä olisit hyvä vuokralainen. Yritä saada sovittua erillinen näyttö.
3) Näytöt
Ota mukaan kaikki pyydetty ja vähän enemmän. Esitietolomake on yleensä aika minimi, mutta työtodistuskopioista/koulun todistuksista, suosittelijoista, tiliotteista ja vaikka itsestään kysytyistä luottotiedoista (kerran vuodessa voi veloituksetta tilata) ei ole haittaa.
4) Ole aktiivinen ja kysele
Mikäli asunnossa/alueessa/sopimuksessa jää jokin mietityttämään tai haluat lisätietoja, kysele.
5) Sopimus
Tarkista ja kysy. Kysy ja käy läpi vaikka kaverisi tai vanhempiesi kanssa.
Vuokranantajia ja vuokralaisia on moneksi. Toivon olevani vuokranantajana (jollen tähän mennessä niin jatkossa), kuten yllä luettelin. Vuokralaisillakin on yllättävän monia keinoja nousta esiin kymmenistä, jollei sadoista muista ja yllä on vain muutamia keinoja erottua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti