Vuokranantajana toimiminen ei ole vain sijoittamista vaan asiakaspalvelua ja myyntiä parhaimmillaan. Tarjolla on kuitenkin jonkun tuleva koti ja onhan vuokranantajallakin merkittävä rooli kodissa viihtymiseen. Tottakai se analyyttinen sijoittaja luuraa alati (itselläni olemattomissa) aivonystyröissä muistuttaen yhdestä jos toisesta laskukaavasta, tavoista tai mistä lie muistilistasta.
Osakkeen omistaminen ei välttämättä vaadi kovin kummoisia people skillssejä (suoraan suomennettuna ihmistaitoja tai viisaammin sosiaalisia taitoja). Ostat osakkeen ja joskus myyt... Mitä nyt yhtiökokouksissa voi käydä joko huutelemassa ja juomassa kahvia tai oikeasti pitämässä omaisuudestaan huolta ja osallistumalla rakentavasti keskusteluun.
Asuntosijoittaminen ja vuokrananantajana toimiminen tarkoittaa vähän aktiivisempaa toimintaa. Heti alusta alkaen ostotilanne vaatii sosiaalisia taitoja ja erityisesti yksityisten myyjien kanssa tilanne korostuu. Asunnot pitävät sisällään paljon tunteita ja analyysiä tykittävä sijoittaja ei välttämättä ole niin vahvoilla (sympaattinen) kuin pariskunta vauva sylissään. En lavasta ja osta/lainaa näistä itselleni mitään, vaan ehkä yritän ennemmin korostaa, että kilpailutilanteessa numeroita suoltava sijoittaja ei ole samalla viivalla. Ei aina vain se hinta (vaikka hyvin usein) vaan myös ne tunteet, aito kiinnostus ja keskusteleminen.
Itse vuokraaminen vaatii sen sisäisen myyjän herättelyä. Pitää osata valita hyvät ja kattavat kuvat, tarpeeksi hyvä, tiivis ja informatiivinen teksti. Eli pitää onnistua houkuttelemaan ne parhaat hakijat esiin. Sitten vielä pitää valita ne parhaista parhaat hakijat, saada heidät näytö(i)lle. Yleensä ehkä varoiksi hyvä tarkistaa työ, tili ja luottotiedot, miksei vaikka vanhan vuokranantajan suosituksiakin? Jos nämä kaikki dokumentit mukanaan vuokralaiskandidaatti tulee asuntonäytölle niin on hän vahvoilla.
Avoimuus ennen kaikkea, mutta järjenkäyttökin on sallittua. Kommunikointi (ja vastausnopeus) on tärkeää ja vuokralaisehdokkaan luottamus täytyy ansaita, ei se toimi vain toiseen suuntaan.
Kannattaa myös vastailla vuokralaisten viesteihin ja soittoihin. En voi käsittää miten joillakin kestää niin kauan vastata sähköposteihin ja viesteihin, varsinkaan jos se on toistuvaa. Parhaillaan vastaus minuutissa ja saat kyllä vuokralaiselta, hallituksen jäseneltä tai yhtiön asukilta täydet pisteet. Vuokranantajaa voisi jossain määrin verrata yrittäjään, jonka tulisi olla aina tavoitettavissa. Itse olen myöhäisimmän "avain unohtui" puhelun saanut sunnuntaina noin klo 21 nurkilla. Ei niin paha... En tosin odota sitä päivää, kun vuokralainen soittaa baarista tullessaan pikkutunneilla kotioveltaan, "Tuutko avaamaan oven? Saat kaljan!".
Entä voiko asuntoa myydä itse? Voi. Pitääkö aina käyttää välittäjää? Ei. Asunnon myyminen ei ole ruudin keksimistä. Toki se voi olla työlästä, mutta myös siitä saa hauskaa ja siitä voi tehdä suhteellisen helppoa. Suosittelen itse myyjiä aina tutustumaan lakipykäliin ja mieluummin tilaamaan tarvittavat paperit ammattilaisilta, kuin tietämättömänä tekemään kaiken itse taikka tietämättömänä vain googlettelemaan.
Toki se itsemyyminen vaatii sisäistä myyjää kunnolla heräämään. Vedättämään ei pidä lähteä, vaan hoitaa se oma koti tai sijoitus jonkun toisen kodiksi tai sijoitukseksi rehellisesti, huolellisesti ja mahdollisimman avoimesti. Muuten homma puree myöhemmin persiille ja asuntokaupoilla se ei välttämättä ole ihan pikku juttu.
Valoja päälle ja tarkkaavaisuutta, vähän normaalia suomalaista enemmän uteliaisuutta ja keskustelua niin pääsee pitkälle. Some ja Google ovat nykypäivän myyjien valttikortteja, niitä kannattaa käyttää.
Kesäkettu kuittaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti