torstai 8. helmikuuta 2018

Velkavivutusta

Kovin usein näkee mediassa kovemmankin luokan tietäjiä ja ammattilaisia, jotka nostavat asuntosijoittamista korokkeelle sen helppouden ja riskittömyyden johdosta. Mikään ei ole helppoa ja riskitöntä sijoitusmaailmassa, joten on hyvä olla tarkkana.

Erityisesti näiden ammattilaisten ja kokeneiden konkareiden kommentit vivuttamisesta (sijoittamalla myös lainarahaa) ja omanpääoman tuotoista pistävät miettimään. Veikkaan, että kautta aikain mikäli sinulla on ollut rahaa olet voinut sijoittaa niin asuntoihin kuin osakkeisiin ja saanut niihin leikkeihin myös lainarahaa. Nyt kun lainaraha on halpaa niin "kaikki" luultavasti haluavat sijoittaa myös pankin lähes ilmaiset rahat. No mikään ei ole ilmaista, mutta lähellä sitä mennään euriborkorkojen laahatessa negatiivisina.

Olen käynyt keskusteluja osakesijoittamisen vertaamisesta asuntosijoittamiseen useampaan kertaan ja myös molemmista näkövinkkeleistä. Olen tullut siihen lopputulokseen, että molempiin leikkeihin saa myös lainarahaa. Molemmissa leikeissä sijoituskohteen lainoitusarvot (vakuusarvot) heittelevät ja yleensä juuri riskipitoisuuden mukaan. Osakkeessa voi olla korkea osinko, paljon nousuvaraa ja samalla siinä voi piileä paljon riskejä. Samoin asunnoissa voi olla korkea vuokratuotto, arvonnousupotentiaalia, mutta yhtälailla siinä voi olla riskejä. Riskialttiimmissa kohteissa (niin osakkeissa kuin sijoitusasunnoissa) vakuusarvot voivat vaihdella paljonkin, aivan yhtäläillä kuin ns oikeat (käyvät) arvotkin.

Taantuma-alueelta voi saada hyvääkin vuokratuottoa jos löytää halvan kohteen ja saa siihen vuokralaisen ok hintaan. Myynti ja uudelleenvuokraaminen voivat olla nihkeitä operaatioita. Ei ole enää itsestäänselvää, että asuntojen arvo ennemminkin nousee kuin laskee. Veikkaan että nykypäivänä asuntojen vakuusarvot vaihtelevat aina (heikot purkukuntoiset homepommit) 0-85 (kuumat kasvukeskusten keskusta-alueet), toki poikkeuksiakin löytyy. 

Aivan yhtäläillä osakkeille voi saada lainavipua 0-85%, tai ehkä jopa ylikin. Moni osakevälittäjä tarjoaa luototusta jopa lähes yhtä löyhin perustein kuin pikavippifirmat ja korotkin voivat olla (vastoin kuin pikavippifirmoissa) jotain 0 ja 1% välillä. 

Kumpi on helpompaa ja järkevämpää vivuttamista niin kukin voi tahollaan päättää. Harva sijoittaa 100te osakemarkkinoilla yhteen osakkeeseen (no jollei hajauttaminen kiinnosta niin onhan se mahdollista). Toisaalta asunnoissa hajauttaminen jää samalla volyymillä aikalailla siihen yhteen 100te maksavaan (asunto-)osakkeeseen. Lainavivut voivat olla aivan vastaavat, samoin tuotot. Joten onko riskejä enemmän 100te yhdessä korissa (asunnossa) vai 100te useaan jaettuna (osakkeisiin)? 

Mikään ei ole koskaan niin mustavalkoista kuin väitetään, eivät ole minunkaan jutut.

Kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti