keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Nuuka (ja energiapihi) vuokranantaja

Heti alkuun, respectit @nuukablog. Oma suurin nuukakulttuurini esikuva on kuitenkin Roope Ankka. Tähän postaukseen inspiroiduin aiemmasta postauksestani (Lainan hakemisen jalo taito) ja Twitterin Ankkamaailmaan (Ankkalinnaan) liittyvistä keskusteluista (sivujuonteita sijoittamiseen). Ajattelin avata vähän omaa kitupiikkimäistä kulu- ja säästämiskulttuuriani. Itsehän siis aiemmassa postauksessani (linkki nyt vielä uudemman kerran) mainitsemiani pankkien kululaskelmia en juuri koskaan sulata. Ei, en pidä mitään exeliä moisista, siihenkin löytyy kätevämpiä ja ketterämpiä keinoja.

Omakotitalon (sähkölämmitteisen) asujien kohdalla puhutaan ja arvioidaan usein satasia kuukausittaisiin kuluihin. Itse väittäisin omassa torpassani kaikkien (vesi, sähkö, jätehuolto, vakuutukset, kiinteistövero jne.) kulujen olevan kuukausitasolla vajaan 200e luokkaa. Seuraan ja olen kautta aikain seurannut omaa sähkön ja veden kulutustani aktiivisesti ja pyrin vaiva-hinta-järkevyys maksimoimaan oman kulutukseni. En palele -20 asteen pakkasilla, mutta en myöskään paistu +35 asteen helteillä, kiitos ILPin. Sisäilmaksi riittää hyvin 19-21 astetta. Energiansäästäminen on kuin peliä, aina haluaa laittaa paremmaksi. Sama pätee säästämisessä, seuranta ja vertailu pitää mielenkiintoa yllä.

Työnanatajan kautta voin käyttää työterveyshuoltoa ja se pitkälti itselleni riittää, olen muutoinkin vielä nuori niin vuosikulut lienevät perinteisten Finrexinien ja Buranien kera 5e luokkaa/kk. Harrastan aktiivisesti liikuntaa, mutta en ole juuri koskaan tottunut maksamaan liikuntapalveluista, nekin menevät siihen 5e/kk luokkaan ja sekin on mielestäni reilusti yläkanttiin.

Käytännössä opiskelijakortin voimin on mahdollista syödä terveellisesti ja aivan niin paljon kuin haluaa 2krt/päivässä 1,70 eurolla (85snt/krt), yleisimmin ehkä kuitenkin 5,20 eurolla (2,6e/krt). Pääasiallisesti olen kautta aikain kuitenkin syönyt opiskelijaruokaloissa vain 1krt/päivä, kamalaa optimoinnin hukkaamista. Ravintoloihin jne menee maksimissaan 100e/kk ja niissäkin käytän apuna aktiivisesti Cityshopparia ja muita kuponki/alennusmahdollisuuksia. Puhelin- ja nettiliittymäni maksavat minulle noin 30e/kk ja niistäkin vähennän 50% pääomatuloveroistani, sillä ne ovat must vuokranantajalle ja osakesijoittajalle.

Väitän olevani nuuka, mutta ostin ensiasunnokseni omakotitalon? Moni voisi väittää, että nämä seikat sotivat toisiaan vastaan. Taloni kuitenkin maksoi yhtä paljon tai vähemmän kuin kerrostalokaksiot (putkiremonttihinta huomioiden). Olen toki omaakin torppaani remontoinut rajulla kädellä ja sekin on syönyt melko paljon rahaa, itse tehden toki säästää rahassa (vaikkei vaivassa). Omakotitalossa voin myös huomattavasti paremmin vaikuttaa omiin asumiskuluihini, eli "hoitovastikkeeseen" vaikka paljon enemmän joudun toki tekemäänkin itse. Oppii ainakin paremmin, kun vasaroi tai sahaa itseään käteen...

Tilaakin on varmasti omakotitalossa yksin tai kaksin asuvalla aivan liikaa? Kotini ja asuntoni ovat kuitenkin aina olleet minulle sijoituksia, väiteltäisiin asiasta sitten kaikenmaailman medioissa vaikka ja kuinka. Oma koti ei ehkä tuo kassavirtaa, mutta säästän ainakin vuokran ja kulujeni erotuksen, eli käyttööni/muuhun jää enemmän rahaa. Omakotitalossa tilaa kuitenkin riittänee pidemmäksikin aikaa ja olen oman ensi(sijoitus)asuntoni (kyseisen termin esittelin aiemmin täällä). aina ajatellut myös ikuisena sijoituksena. Ikuisesti en siellä usko asuvani, mutta hyvän voi laittaa kiertämään monella tavalla, enkä ole vain asunto- vaan myös kiinteistösijoittaja. Tulevaisuuden vuokralaisetkin minulla on jo valmiina. Ja säästimpähän ensiasunnon ostajana 2% enemmän, koska ostin asunto-osakkeen (varainsiirtovero 2%) sijaan kiinteistön (varainsiirtovero 4%). Hyvin kiero tapa ajatella, mutta myönnän olevani monessakin mielessä kiero kuin korkkiruuvi.

Asun miellyttävästi, syön, juon ja liikun hyvin. Kuten useasti sanottua, ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Asun myös miellyttävästi kunnassa, jossa pyörällä pärjää ja pääsee joka paikkaan, ainakin tarpeeksi hyvin, läpi vuoden. Auton tarpeettomuus pienentää kuluja huomattavasti. 

Kapinen kitupiikkikettu kuittaa ja lähtee etsimään lisää säästö- ja sijoituskohteita...

Ps.
"Hoitovastikkeeni" asuinpinta-alan mukaan on noin 3e/m², sisältäen käyttösähkön ja veden.
Koko pinta-ala huomioiden samainen luku olisi noin 2e/m².

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti