Tämä ei ole kaikenkattava veronkierron opas vaan ennemminkin muutamaan osioon jaettu katsaus. Sijoittaminen ja asuntosijoittaminen mahdollistava erillaisia verosuunnittelupaikkoja joita voi hyödyntää. Aiheet ovat varsinkin suomenkielisissä julkaisuissa jääneet varsin pienelle huomiolle.
3 teemaa näin aluksi:
Asuntohakkerointi:
- Osta ja asu itse vähintään 2v ja myy voitolla.
Asuntohakkerointi level 2:
- Osta, vuokraa alle 50%, eli esim huoneen. Itse asuen jälleen väh 2v, täten saavuttaen myyntivoittoverovapaus.
- Kasvuhormoneja toimintaan voi saada taloyhtiölainan veroeduilla. Tilanne jolloin oman 2v asumisen aikana ei tarvitse taloyhtilainaa lyhennellä on melko tyypillinen. Ja tämänkin jälkeen vuokratulot voivat olla jollei kokonaan niin pitkälti verovapaita taloyhtiölainan verovähennysoikeudella.
Sitten se puhuttavin aihe, kuumaperuna: taloyhtiölainat.
- Kyllä nekin mahdollistavat tietyt ilmaiset lounaat, niin henkilöasiakaspuolella kuin yritysasuntosijoittajille.
- Käytännössä taloyhtiölainoilla tai niiden veroeduilla voi nollata omien vuokrien/pääomatulojen verot. Jollei asuntoja koskaan myy, jäävät verot myös realisoitumatta kokonaan.
- Yritysasiakkaan näkökulmasta taloyhtiölainat ovat suhteellisen ilmaisia eikä kukaan oikeastaan kysele maksukykylaskelmien taikka liiketoimintasuunnitelmien perään!
- Yritysasuntosijoittajan yhtenä puolena on myös vastuuttomuus. Toki on hyvinkin perusteltua sanoa, että harva heittää n. 30% omarahoitusosuutta (sanotaan vaikka 30-45te) huvikseen kaivoon. Yritys on helppo viedä konkurssiin ja taloyhtiölainoja varten ei yrittäjän ole tarvinnut suhteellisen normaaliin tapaan edes pantata omaa asuntoaan saati antaa nimeään henkilötakaajana. Joten jos shit is really going to hit the fan niin VAIN alkupääoma on menetetty.
Lisämausteina:
- Asuntosijoittamista voi harjoittaa myös omakotitalopuolella, vaikkakin se on harvinaisempi laji. (omakotitalo vs asunto osake - aiheeseen tarkemmin TÄÄLTÄ)
- Omakotitaloasuntosijoittaja voi vähentää kiinteistöstään (rakennusten) laskennallisesta arvosta max 4% vuodessa. Eli taloyhtiölainojen, keskusteluissa kihisevää, muutosta voi lieventää hajauttamalla kiinteistösijoittajan ilmaiseen lounaaseen tälläkin tavoin.
- Airbnb tai muutoin lyhytaikainen vuokraaminen (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ)
Kuka on sanonut ettei eri sijoitusmuodoilla olisi kullakin omia etuisuuksiaan. Asuntosijoittajan ilmaiset lounaat ovat siis mahdollisia.
Tottakai olemassa olevia mahdollisuuksia kuuluu hyödyntää. Toisaalta ymmärrän myös niiden ympärillä kiehuvan keskustelun: puolesta ja vastaan. Olen kuullut myös puhuttavan siitä, että omistusasunnon sijaan ostetaan suoraan sijoitusasunto, syystä tai toisesta. Asuntohakkerointi voi parhaimmillaan auttaa saavuttamaan molempi parempi tilanteen.
Ei ole varaa ostaa omaa JA sijoitusasuntoa? Toisaalta jos omaa asuntoa käyttää myös sijoitusasuntona. Voittoverovapauttakin voinee hyödyntää jos kilpailluimman sijoitusasuntoyksiön sijaan ostaakin kolmion (ali)vuokraten toista huonetta.
Keinoja harjoittaa asuntosijoittamista on useita. Itsehän olen varsinainen tee-se-itse tyyppi vaikka olen alkanaut harjoittelemaan delegointia ja palveluiden ostamista. Jo pelkästään asuntotyyppejä löytyy erilaisia, saati että niitä voi ostaa ja pitää tai flippailla tai ostaa halvalla ja myydä heti kalliimmalla toimien vain rahastavana välikätenä.
Pick a style. Tai kokeile vaikka vähän kaikkea asuntohakkeroiden ja poimien rusinat pullasta?
Kettu kuittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti