tiistai 31. tammikuuta 2023

Ensimmäisen perityn vuokralaisen tarina

Helppoa kun kaikki on jo valmiina?

Välillä kuulee tai näkee keskustelua siitä: onko helpompaa ostaa kohde valmiilla vuokralaisella vai ilman? Ymmärrän kolikon molemmat puolet. Itsehän olen perinyt vasta yhden ja on ihan ok kokemukset.


Tilanne perityn vuokralaisen kanssa oli varsin perinteinen, eli vuokra oli matala ja jäänyt muusta markkinasta. Ajattelin katsella tilannetta ja kertaalleen taisinkin ehtiä ihan jonkun perinteisen 3% korotuksen tekemään. 


Muistaakseni kohteen ensimmäinen yhtiökokous oli aika pian oston jälkeen ja siitä lähti huhumylly laukkaamaan. Kyseessä ei ollut mitään häiriökäyttätymistä tai vastaavaa. Naapuri lähinnä kertoi että asukkaita oli välillä useampiakin. JA siihen oli syynsä miksi asunnon postiluukku oli viritelty. Asukkeja ilmeisesti oli välillä useampia joten avaimia ei riittänyt kaikille ja täten pilkkivehkeillä sitä kautta pääsee kivasti sisään… Toisekseen siivousparvekkeella kuulemma välillä käytiin useamminkin. Kyseessä ”pent house” ja puoli kerrosta ylempänä oli sopivasti ”omaan käyttöön” soveltuva parveke. Jälleen korostettiin ettei asiassa ollut mitään häiriökäyttäytymistä eikä valittamista. Sinänsä niksi oli varsin nokkela. Yksiössäni ei muutoin ole parveketta ja tuuletukseen läpivedon kera siivousparveke on suorastaan maaginen.


Vuokrasuhde ei kestänyt kuitenkaa kauaa ja päättyi ihan sopuisasti. Vuokrat tulivat ajallaan, valituksia ei tullut jne. Olin varautunut remonttiin, koska asunto oli varsin karussa kunnossa. Ei alkuperäinen eikä kovin kärsinyt, mutta ei sitä mitä yleensä haluan tarjota vuokramarkkinoille. Kesähelteillä remontoidessa oli muuten kätevää hyödyntää siivousparveketta.


Noh, asunnonhan oli sovittu olevan tyhjä vuokralaisen lähdettyä, mutta eihän se niin ollutkaan. Ruokapöydän virkaa toimittanut terassipöytä oli yhä paikalla, kuten parit tuolit, työpöytä… Pilkkitarinakin sai vahvistusta, sillä pelit ja vehkeet löytyivät eteisen kaapista. Jääkaapista löytyi olutta ja vodkaa. Pari puhelua ja asia saatiin sovittua, että pidätän vuokravakuudesta muutaman satasen, jos hävitän itse tavaran ja tyhjennän kämpän loppuun. Yritystä oli ollut mutta tyhjästä itselläni oli ja yhä on vähän eri käsitys. Työpöytä jäi tulevalle vuokralaiselle käyttöön ja terassipöydän huolsin ja käsittelin itselleni käyttöön. Ja se on yhä käytössä.


Tarinassa ei sinänsä ollut varsinaista opetusta, mutta siitä sai taas vähän erilaista kokemusta. Hyvässä hengessä kaikki kuitenkin sujui. On tässä matkan varrella tullut kuultua surullisempiakin tarinoita. Nimenomaan perityistä vuokralaisista ja ehkä enemmän halvemmilta alueilta joissa pääsee koviin tuottoihin ja kassavirtapositiivisiin lukuihin. Samalla ilmeisesti pääsee (tai voi päästä) oppimaan elämän karusta puolesta. Näistä ikävimpiä ovat ne tarinat joihin liittyvät huumeneulat, lapset ja eläimet… Yleensä asunnoissa ei ehkä muutoinkaan siisteydellä juhlita lopputarkastuksissa (ehkä useammin jälkitarkastus), mutta epäsiisteys ei tosiaan ole se pahin asia.


Vuokranantajuus on monipuolista hommaa. Välillä saa leikkiä niin omaa psykologia kuin toimia vuokralaisen psykologina, talkkarina, taloudenhoitajana ja ties minä. Tenants, trash, toilets, kuten rapakon toisella puolella tavataan sanoa. Ja paljon muuta.


Vielä loppuun yhteenvetona perityn vuokralaisen ns pros ja cons


Puolesta:

  • Helppous
  • Laskelmien yksinkertaisuus
  • Toisaalta vuokrankorotusten tuomat mahdollisuudet niin kannattavuuteen kuin arvonnousuun. Esimerkiksi vuokrien korottamattomuus joko hyvän vuokralaisen pitomielessä tai vaan laiskuuttaan ovat ihan normaalia joillekin.
  • Ei omaa vaikutusta vuokralaisvalintaan. Toimii sekä hyvässä että pahassa.


Vastaan:

  • Vuokralaisen taustojen tsekkaus ja kommunikaation aloittaminen korkeammalla kynnyksellä.
  • Vuokralainen voi äänestää jaloillaan.
  • Toisaalta huonokuntoinen kohde voi olla ihan käypä vuokraltaan huonokuntoisena. Remontointi halvan vuokran syystä olevan vuokralaisen aikana vuokraa samalla nostaen SAATTAA olla hankalaa. Joten remontteja ja samalla potentiaalisia lisätuottoja siirretään tulevaan.
  • Sitten ne huijausmahdollisuudet, jossa tutun kanssa ollaan vedätetty vuokraluvut vähän turhan korkeiksi. Ja yllättäen lähes samantien kaupanteon jälkeen vuokralainen äänestää jaloillaan (ehkä jopa sovitusti). Tälläistä en ole vielä kokenut, mutta olen kuullut. Asuntosijoittaminenkin kun toimii cap rate tyylisesti varsinkin isossa maailmassa, täten tulovirta määrittelee ostohintaa. Kikkailut ovat mahdollisia vaikka toivoakseni harvinaisia.
  • Ei omaa vaikutusta vuokralaisvalintaan. Toimii sekä hyvässä että pahassa.


Perintökettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti