Vaalilupauksia, vappusatasia, populismia, politiikkaa... Tätä kaikkea on nyt liikkeellä, koska onhan nyt vaalit meneillään. Miten sitten vaalit tai politiikka vaikuttaa asuntosijoittamiseen ja vuokranantajaan? Monellakin tapaa. Otetaampa vaikka muutamana nostona:
- Viime vuosien kuuma peruna eli: Taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden karsiminen (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ)
- Airbnb (erilaisia periaatepäätöksiä ja linjauksia)
- Verotus
- Asuntopolitiikka, kotitalousvähennykset, rakentaminen...
Politiikalla on vaikutuksia aika paljon. Aikaansa ja poliittisia päätöksiä tai selvityksiä siis kannattaa asuntosijoittajankin seurata. On hyvä tunnustaa, että aivan kaikkeen ei voi vaikuttaa. Toki äänestämällä voi vaikuttaa, mutta muutoin kunkin mahdollisuudet ovat varsin rajalliset. Järjestöt, kuten Suomen Vuokranantajat tekevät omaa hyvää työtänsä myös poliittisen vaikuttamisen kentässä ja ajavat jäsenistöjensä etuja. Jos vain ummistaa silmänsä eikä seuraa ajankohtaisia aiheita voi joutua melko tuulisessa kelissä reagoimaan isoihinkin muutoksiin. Laiva kuitenkin harvoin kääntyy kovin nopeasti, joten aikaansa seuraamalla pysyy ajan hermolla ja toisaalta pystyy ennakoimaan ja reagoimaan kyvykkäämmin. Kaikkeen poliittiseen keskusteluun eksyminen ei varmastikaan ole hyvästä ja vaikka ja mistä julkaisuista voi menettää hermonsa tai yöunensa. Osallistuminen loputtomiin somen huuteluketjuihin voi tuottaa sitäkin enemmän murhetta ja kuluttaa sitä kuuluisaa rautalankaa tai välillä rautatankoa, joka ei joissain tilanteissa tunnu liikkuvan yhtään mihinkään suuntaan. Ennemminkin rauta tietyissä tilanteissa tuntuu ruostuvan paikoilleen.
Tämä ei siis ole poliittinen kannanotto tai sysäys yhtään mihinkään suuntaan. Lähinnä muistutus itselleni pysyä ajan hermoilla. Harkitusti, valikoiden ja varsin tiukkaa lähdekritiikkiä harjoittamalla voi päästä pitkälle. Onhan tässä vuosi tolkulla puhuttu taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden karsimisesta, mahdollisesta varainsiirtoveron muutoksista (tai jopa täydellisestä poistosta) ja ties mistä vuokranantaja verenimijöistä/parasiiteistä. Ja ties mistä muusta.
Aikansa ja politiikan seuraaminen on siis osa riskienhallintaa. Sijoittamiseen aina kuuluu taloudellisen riskin lisäksi poliittinen riski tai/ja veroriski. Niissäkin kun on isosti ne taloudellisen puolen vaikuttteet. Tilanteet kun voivat muuttua. Onhan itsellänikin sijoituksia niin, että erinäisillä poliittisilla linjauksilla olisi useiden kymmenien tuhansien eurojen vaikutuksia. Olen myös tarkoituksellisesti hajauttanut sijoitussäkkiäni niin, että oikeastaan mitkä tahansa mediassa liikkuvista huhuista/linjauksista toteutuessaan eivät kovinkaan isosti vaikuttaisi koko salkkuuni (ah, korjaan, säkkiini).
Jälleen eletään varsin mielenkiintoisia aikoja.
Poliittisesti korrekti kettu kiittää kuittaa ja kumartaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti