keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Suuri verojulkaisu

Se ois veroviski eli Suuren verojulkaisun paikka. Valitettavasti tämä ei varmastikaan ole niin klikkaava kuin kateuspäivän julkiset verotilastot, mutta uskoisin tämän olevan sitäkin hyödyllisempi.


Kirjanpito on pakollista mutta ei ehkä niinkään hauskaa. Verosäästöt ovat kuitenkin hyvästä ja oikeastaan niiden penkominen on ihan hauskaakin. Verovähennyksistä olen muistaakseni kirjoitellut blogin kirjoittamisen alkuajoista lähtien. Onhan tämä blogikin välillä kirjanpitomaista muistikirjan kirjoittamista ja toisaalta verovähennysten kertaamista. Ja tavoitteenani yhä on, kuten alkuajoista saakka on ollut, tonnin tunti (verosäästöinä). 


On kuitenkin totta, että kohteiden lisääntyessä kirjanpidollinenkin vaiva kasvaa. Automatisointikin toimii vain tiettyyn pisteeseen saakka. Kaikki kuitit menevät pilveen (nykyään ennemmin heti kuin joskus myöhemmin, koska silloin ne eivät mene välttämättä ollenkaan). Kuitit myös kohdennetaan kämppäkohtaisesti päivämäärien, summien ja aiheiden kera. Exel päivittyy lopulliseen muotoonsa vasta kirjanpidon tarkastelun yhteydessä. Pohja on toki ”kiinteiden kulujen” jne esimerkkien kera jo olemassa. Tönöprojekti tarkoituksellisesti opetti todella orjalliseen kuittiseurantaan, tosin tietyt muutaman euron kuitit olivat lopulta vähän jo turhauttavia. Vaikka tönöprojektissa oli useampiakin isompia lasku/kuittirivejä, niin kyllä sinne niitä yksittäisiä uretaani- ja silikonituubejakin mahtui.


Jokaisessa sentissä on uuden miljoonan alku, mutta ihan kaikkia pennosia ei jaksa alkaa jahtaamaan. Kun kuitenkin johonkin orjallisesti opettelee ja tottuu on ne pennostenkin viemiset kirjanpitoon aivan uskomattoman vaivatonta puuhaa. Puuhastelun makua varsinkin niissä pennosissa on, mutta ne osoittavat rutinoitumisen juurtumisen. Kuitti - muutama klikki ja kirjanpito viimeistelyä vaille valmis. Sama toistuu oikeastaan satoja kertoja vuodessa. Täten aikaa kyllä kuluu enemmän kuin se lopullinen 2h, kun täsmäyttää exelit ja kohdekuitit veroilmoitusta tehdessä. Väitän yhä verotukseen perehtymiseen ja kertaamiseen ja kirjanpitopuuhasteluun menevän yhden työviikon tunnit (noin 40h).


Tänäkin vuonna sai taas huomata että verottajan alusta oli jokseenkin muuttunut. Ainakin omasta mielestäni. Tavallaan rutiini puuttui, koska järjestystä tai ainakin asettelua oli muutettu. Se kuitenkin oli käytännöllisempää ja käyttäjäystävällisempää. Lopulta veroilmoituksen täydentäminen sujui jopa varsin mallikkaasti ja yhdeltä istumalta. Olipahan ”tallenna keskeneräisenä” nappulakin palautettu. Sitähän minä en edes olisi uskaltanut käyttää, mutta eipähän tarvinnutkaan.


Lopputuloksena päästiin jälleen varsin mukavaan plus-miinus-neutraali tilanteesen, joskin vähän jäänee tappioita myöhemmille vuosille käytettäviksi. Toisaalta ennakkoverolaput tällekin vuodelle lähinnä ihmetyttää. Hajauttaminen kannattaa ja tällöin voi hyvällä työllä ja isolla tuurilla päästä verotuksellisesti varsin edukkaasti. Kiinteistöjä vuokratessa voi hyödyntää rakennuksesta poistoja ja tuloutetut taloyhtiölainat nollaavat kivasti verotettavaa. On kuitenkin aina hyvä, että on kohteita joista on kulujenkin jälkeen verotettavaa. Jatkuva negatiivinen kassavirta ja pahimmillaan negatiiviset verovuodet kostautuvat jos pääomatulojen tappioita käyttää alijäämähyvityksenä ansiotuloista, varsinkin jos ne ovat alimittaiset.


Hyvä oma muistilistani

  • Lue vero-ohjeita (muista vilkaista että luet tuoreinta julkaisua)
  • Tee excel pohja (tulot, menot ja miksei vaikka varallisuus ja luotoitusasteet kassavirtoineen)
  • Päivitä exceliä (ajantasaisuus auttaa päivittämisessä ja lainaneuvotteluissa)
  • Kohdekohtainen kuittiarkisto selitteineen (ja backup)
  • ”Se meni läpi” ei ole välttämättä oikein eikä ainakaan ilmainen lounas
  • Tee verotuksesta haaste tai peli. Aina oppii uutta ja voi voittaa itsensä. Samalla voi jopa säästää.
  • Veroviski tai -olut auttaa kummasti


Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa sijoitusten kirjanpitoon taikka veroilmoituksen tekemisen helpottamiseksi. Ajatuksia kannattaa vaihtaa muiden kanssa ja itsensä haastaminen verotuksen syvällisempään pohdintaan voi olla jopa hauskaa. Ehkä nyrkkisääntönä voisi pitää, että veroilmoituksen täyttämistä ei kannata viivytellä viimeisille päiville (siitä huolimatta, että itse niin lähes poikkeuksetta teen). Netti ei toimi tai jokin muu ”jännä” syy, ihan sama miten pätevä ei oikeen kelpaa selitykseksi jos asian oisi kuitenkin voinut hoitaa kuukautta etukäteenkin. Ymmärrän ihan täysin miksi yritysverokonsulteille maksetaan maltaita, säästötkin voivat olla huikeita. Itse en ihan usko vielä olevani sillä levelillä, tavoitteita toki pitää olla.


Verokettu kiittää, kuittaa ja kumartaa jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti