tiistai 13. syyskuuta 2016

Kuka tai mikä on vuokranantaja?

Vuokranantajat ja asuntosijoittaminen ovat rummuttaneet hyvät tovit viime aikojen, vai pitäisikö sanoa jo vuosien, uutisotsikoita. Ovatko vuokranantajat kasvottomia rahanahneita kapitalisteja vai ovatko he tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, samanlaisia kuin esimerkiksi vuokralaiset? Kyllä myös vuokralainen voi olla vuokranantaja.

Kuten jo olen aiemmassa tekstissäkin maininnut niin yksityiset suomalaiset omistavat noin neljännesmiljoonaa (250 000) vuokra-asuntoa. Osalla on asuntoja useampi, osalla 1-2kpl. Osa vuokraa asuntojaan itse ja osa käyttää välittäjiä, kaikki ovat kuitenkin lopulta niitä vuokranantajia. Toki jos on isompikin asuntosalkku omistuksessa voikin olla, että asuntosijoitussalkkua ja juoksevia asioita hoitaa palkattu ammattilainen.

Keskitytäämpä nyt kuitenkin niihin tavallisiin tallaajiin, tee-se-itse-vuokraajiin, eli sellaisiin kuin minä itse. En usko, että kovinkaan moni harrastaa asuntosijoittamista hyvää hyvyyttään. Toki nyt Airbnbn kautta oman asunnon vuokraaminen hyvin alhaiseen hintaan oman loman ajaksi on jonkinlaista Win-Win tilannetta, sen suurempia taloudellisia voittoja havittelematta. Mutta Airbnb lienee jo oma lukunsa ja palataan kyllä myöhemmissä postailuissa senkin pariin tarkemmin.

Mutta eiköhän kaikilla vuokranantajilla ole jonkinlainen tulomotiivi asuntosijoittamisessaan. Kyllä joku saa itselleen ehkä jopa täydellisen asunnon jossa asua, mutta vastikkeetta harva jos kukaan asuntoaan saa. Oli vuokranantajan tavoitteena sitten omien voittojen maksimoiminen tai omien eläkepäivien takaaminen, vuokranantajia on moneksi.

Osa voikin olla niitä kasvottomia rahanahneita, jotka korottavat vuokria vuosittain sopimuksessa seisovan minimin, vuokralaisen vaihduttua ilman selityksiä nappaavat vuokravakuudesta sopimussakon (harva ensiasunnon vuokraaja muistaa/ymmärtää sopimuksen minimikestoa) tai laittavat serkkunsa kaiman siivousfirman putsaamaan jääkaapin yhden vauhtiraidan 250e hintaan. Puheluihin harvemmin vastaillaan tai kätyrit hoitavat asiat. Kokemus ei liene kovin kummoinen, mutta voi se silti olla sijoittajalle harvinaisen tuottoisaa.

Toisaalta helpolla lähestyttävyydellä ja hymyllä pääsee pitkälle. Miksi korottaa vuokraa ja karkottaa hyvä vuokralainen jos asiat sujuvat ja omat kulut eivät nouse? Ongelmatilanteiden ratkominen ja kommunikoiminen vuokralaisen kanssa helpottavat asunnon ylläpitoa ja olet selvillä asunnon mahdollisista plussista ja miinuksista. Hyvällä tuurilla saat hyvät suositukset ja vaikka samanlaisen uuden vuokralaisen tilalle vanhan vuokralaisesi toimesta, säästät aikaa ja vaivaa. Toki normaalit haastattelut ja tarkistukset kannattaa AINA tehdä. JA jos vielä (vaaditaan jo aikas lailla tuuriakin) vuokralainen vaihtuu kun haluaa vaihtaa isompaan ja sinulla moinen on tarjota, tilanne vain elää parempaan suuntaan. Ehkä harvemmin näitä kultareunuksia löytyy, mutta välillä niinkin.

Vain yksi vuokralaisehdokkaista saa asunnon vaikka hyviä ehdokkaita on välillä ollut jonoksikin asti. Monet ovat olleet silti myöhemminkin vielä yhteydessä ja tähän myös rohkaisen, sillä koskaan ei tiedä jos minulta tai tutulta vapautuu asunto. Hyvät välit vuokralaisiin ja vuokralaisehdokkaisiin ovat välillä kullan arvoisia. Se, että on niin hyvä vuokranantaja, että vuokralaiset soittavat perään vaikka ei olisikaan kohdetta esillä missään nostaa hymyn huulille.

Vuokranantaja on kuin myyjä, joka myy kohdettaan parhaalle vuokralaisehdokkaalle, onnistuessaan hän on hyvä. Mutta jos onnistut myymään myös itsesi vuokranantajana, olet edellä muita. Eli vuokranantaja on ihminen siinä missä muutkin. Millainen? Sen päättää vuokralainen...

KKKK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti