torstai 7. heinäkuuta 2022

Vapaus valita

Otsikon taustalla oleva ajatus liittyy pitkälti taloudelliseen riippumattomuuteen. Eli olen itse oman elämäni herra. Enkä puhu nyt vain siitä muotisana FIREttämisestä (tästä aiemminkin TÄÄLLÄ). En ajatellut jäädä toimettomaksi tarpeettoman aikaisin, koska jotain tarkoituksellista kuitenkin aina keksii.


Toinen ajatus tästä on, että voin helposti valita että mihin omaisuusluokkaan kulloinkin sijoitan. Muistellaampa vaikka vuoristoratavuotta 2020, jolloin asuntosijoitukset pukauttivat kaikkea 3-7% välillä (velkavipuja ja arvonnousuja huomioimatta) ja osakkeista, kullasta ja bittirahasta oli saatavilla 3 numeroisia tuottoprosentteja. Hajauttaminen taitaa olla sijoittajan yksi niistä ilmaisista lounaista? Vaikkei asia liene aivan niin mustavalkoinen, niin saattaa siinä piileä jokin totuuden siemen. Riskiä voi hallita ja tuottoja voi buustailla.


On totta että arvonnousut huomioiden myös asuntosijoittamisella on voinut päästä varsin mageisiin tuottolukuihin viimeisenä parina vuonna. Heitetään soppaan vielä isohko velkavipu niin oman pääoman tuottoprosentit pääsevät kunnolla vauhtiin. 


Riskitasoltaan osakesijoittaminen on perinteistä asuntosijoittamista (mitä luultavimmin ja kovin paljon riippuu vertailuasetannasta) korkeammalla tasolla. Toisaalta high risk high reward? Sijoittamalla molempiin hyötynä voi olla best of both worlds? Isot riskit on hyvä tiedostaa, mutta kovat tuotot tekevät aina gutaa. Kääntäpuolena on mahdolliset tappiot, joissa kuitenkin perinteisellä vuokranantaja asuntosijoittajalla on etulyöntiasema:

  • Mahdolliset tappiot pienentävät vuokratulojen verotusta. Käytännössähän tämä tarkoittaa karkeasti ajateltuna 30% suojaa tappioissa. 


Tappiot ovat kuitenkin aina tappioita, mutta myös vähennysmahdollisuudet on hyvä muistaa. High risk high reward ajatuksella voi saada maagisia tuottoja, mutta kääntöpuolta ei sovi unohtaa. Kun tekee mielellään hyvin kotiläksyt tehneinä varsin riskipitoisia sijoituspäätöksiä niin hyvään vauhtiin päästyä voi korkean riskin tuotot tuoda mukavaa kulmakerrointa varallisuuden kasvuun. Ei sitäkään aivot narikassa kannata tehdä. Aivan kuten ei verovähennyskulujakaan ihan älyttömästi kannata hyödyntää, koska nekin ovat kuluja. Tappioiden vähentämisen osalta verovähennykset kannattaa kuitenkin tarvittaessa hyödyntää, varsinkin jos joka vuosi on säännöllisiä tuloja joista niitä voi vähentää.


Riski-tuotto-vero suhde kannattaa huomioida ja hyödyntää. Riskiä jahdatessa välillä verotettavan sijaan osunnee kohdalle verovähennettävää. Ja se on luonnollista. Hajautushyötyyn vielä verotuksen hyödyntämismahdollisuudet lisättynä on tämä varsin mielenkiintoinen seikka mutusteltavaksi.


Vaikka verotuksen nollaaminen on jahtaamisen arvoista ”peliä”, ei niiden verojen maksamisten pitäisi olla mikään ylitsepääsemätön este. Ei niitä vähennyksiäkään ihan hamaan tappiin voi kaikessa hyödyntää ja toisekseen kulujahan nekin.


Tämä blogijulkaisu sai alkusysäyksen #asuntosijoittaja101 sarjan aloituksesta (itse siihen kirjoitukseen TÄSTÄ). Ajattelin etten paisuta tuota julkaisua liikaa ja tässä oli selvästi aineksia omaan blogikirjoitukseen. Välillä ajatuksen jyviä sinkoilee joka suunnilta ja välillä sitä kirjoituksissanikin ammutaan varmasti haulikolla aika laajastikin. MUTTA edes välillä pyrin kirkastamaan ajatuksiani ja palastelen julkaisut osiin.


Vapaus valita voi myös sijoituslajin, taloudellisen mielenrauhan tai vaikkapa verotuksen optimoinnin lisäksi tarkoittaa myös vapautta valita, että mistä omaa touhuiluaan tekee. Asuntosijoittamisen on mahdollista olla myös hands off laji, mutta se vaatii melkoisen tukiympäristön, jotta se oikeasti toimii. Väittäisin asuntosijoittamisen passiivisuuden olevan lähinnä legendaa. Takapuolta pitää nostaa penkistä. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että itse kannatan isosti #diy hands on mentaliteettia. Monia muita sijoituslajeja voi omasta linnastaan tai liikkuvasta toimistosta käsin hallita vaikka pelkän puhelimen voimin. Yksi unelmani, ainakin jossain määrin, on yhä pyörittää sijoitusimpperiumiani jostain rannalta käsin loikoillen. Todellakin vapaus valita.


Kesäisen vapaa kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti