torstai 22. kesäkuuta 2023

JOS

Sanotaan että on kuin lottovoitto syntyä Suomeen. Siitä huolimatta että osaamme päristä ja nillittää milloin mistäkin pikkuasioista. Meillä kuitenkin taitaa asiat olla melko hyvin? Suurelta osin jopa keskiverto maailman tallaajaa paremmin. Ei, minulla ei ole tähän mitään tutkimusta tai tilastodataa saatikka lähdettä nyt tarjota väittämän tueksi. Se nyt vaan on kiva syntyä Suomeen.


JOS kukin tahollansa voisi muuttaa omaa historiaansa? Moniko oikeasti niin tekisi? Itse en muuttaisia mitään, sillä mitä luultavimmin en olisi tässä ja nyt. Muuttamalla yhtä vähänkään vähäpätöisintä asiaa muuttuisi kaikki. Tätä taidetaan kutsua butterfly effectiksi. Pahoittelut sanamonsterikäännättömyydestä. Onneksi tieteellisessäkin tutkimuksessa se on enemmän sääntö kuin poikkeus. JOS voisimme muuttaa maailmaa olisi se paljon parempi paikka? Eikö vain? JOS voisimme vaikuttaa menneisyyteemme: olisimme kaikki miljonäärejä? Mikäli olisi mahdollista matkustaa ajassa taaksepäin ja muuttaa asioita historiassa niin toivon että KUKAAN ei ajattelisi niin itsekkäästi että ajaisi vain omaa etuaan. Historia kun aina opettaa ja sitä rataa? Toivon että moni muuttaisi niitä kauheimpia kauheuksia kun historian tunneilla opetetaan. Maailma voisi olla taasen vähen parempi paikka? Ehkä?


Siirrytään yhä enempi jossittelemaan sijoitusmaailaan? Sitä todennäköisemmin kaikki olisivat miljonäärejä? Nokiasijoitus vaihtuisikin Appleen tai Amazoniin… sijoitusmaailmassa on hyvä oppia erityisesti omista virheistään ja omasta käyttäytymisestään. Historia kun opettaa. Reagointi, asenne, tappionsietokyky… kaikkea voi säätää ja palloitella tilanteen mukaan. Mutta varsin tyhjentävästi: kaikki vaikuttavat kaikkeen. Elämme keskellä valintojen maailmaa. Pelkästään ruokakaupassa tarjolla on kymmeniä erilaisia maitoja tai juustoja joista valita. Sijoitusmarkkinoilla valinnanvaraa on lähes yhtä paljon. Pelkästään se että valitsee asuntosijoittamisen omaksi jutukseen on varsin iso sijoituspäätös. Erikoistuminen on yksi mahdollisuus? Toisaalta hajauttaminen on yksi ainoita ilmaisia lounaita?


Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa valintaa. On olemassa valintojen maailma, jossa joudumme mitä erilaisimpien valintojen eteen, mitä kummallisimmissa tilanteissa. Teemme päätöksiä parhaamme mukaan vallitsevan tilanteen ja tietojemme perusteella. Emme välttämättä halua kenellekään pahaa, mutta suomalaisittain emme halua kenellekään extrahelppoa rahakasta elämää. On jopa surkuhupaisaa, että suomalainen maksaa siitä huvista että toinen menettää, edes jotain. Verotilastot ovat siis julkisia ja kateuspäivä on aiheesta nimeltään ”kateuspäivä”. Joillekin voi jopa olla tavoitteena päästä kateuspäivän listoille. Sinne lienee kiva päästä, mutta sieltä lienee hyvä päästä mahdollisimman nopeasti myös pois?


Jossittelemalla läpi elämän, hukkaa vain oman elämisen mahdollisuutensa. Tarttumalla tilaisuuksiin ja tilanteisiin voi ainakin sanoa eläneensä. Virheitä sattuu ja tekemällä oppii. Historia opettaa ja auttaa ymmärtämään tulevaa on vain sanahelinää vaikka ideaa siinäkin on. Elämällä oppii ja elämään kuuluu niin oikeita kuin virheellisiäkin valintoja. Mitään valintoja en usko, että (ainakaan moni) vaihtaisi, jos päätyisi jonnekin muualle kuin missä nyt on. Voin olla väärässäkin. Mitään en myönnä. Itse muuttaisin paljonkin, mutta en kuitenkaan mitään. Butterfly effect nääs.


Kesäkettu nauttii elämästään ja kesästään. Kesäkettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti