keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Talousosaamista vai osaamattomuutta?

Vai onko kyseessä vain välinpitämättömyys tai asumistaidottomuus? Vaikka blogirintamalla viimeisin kuukausi on ollut osaltani varsin hiljainen niin seuraan silti alati markkinaa. #sunnuntaiblogissa nostin ajankohtaisia ajatuksiani markkinan muutoksista (TÄÄLLÄ). Samalla tässä on pienellä huumorin pilke silmäkulmassa (toisaalta kauhulla) tullut seurattua tätä "yllättävyyden maailmaa". Kautta aikain joitain ihmisiä tuntuu yllättävän, että vastikkeet tulisi maksaa. Ihan sama olisiko kyseessä sitten hoito- taikka rahoitusvastike. Valitettavasti niiden osalta ei ole ilmaisia lounaita. Paitsi asuntosijoittajan verovähennysmahdollisuus rahoitusvastikkeen osalta (tästä "hakkeroinnista" enemmän TÄÄLLÄ). Aivan sama paljonko tämä kommenttini herättää kritiikkiä tai tunteita. Sen hyödyntäminen kuitenkin kannattaa. Surullista kuitenkin tuntuu olevan talousosaamisen taso ja nämä jännän ennalta arvaamattomat yllätykset.

Mutta nyttemmin tunteita ja ilon ja surun kyyneleitä on monipuolisemmin nostattanut surulliset tarinat, kun niin omistusasujille kuin sijoittajille tulee "yllätyksenä" uudiskohteiden lyhennysvapaiden loppuminen ja nousseet korot. 200e/kk hoitovastike + 150e/kk rahoitusvastike ei vain oikein voi toimia, varsinkaan jos taloyhtiölainaa on 100-200te. Joskus sekin taloyhtiölaina pitää maksaa pois ja täten lainoja lyhentää. Tuntuu kuitenkin, että näitä "yllätyksiä" on vähän joka nurkalla ja enemmän kipeää nuo yllätykset tekevät, kun 1% marginaalilla olleet taloyhtiölainat päätyvät 4,5-5% kokonaiskorkokululle, samalla kun vielä loppuu lyhennysvapaat. Siinähän on sopivasti soppa valmis.

Olenhan siis itsekin tehnyt laskelmia ja blogiinkin ajatuksia koronnousun vaikutuksista availlut. En voi väittää osunneeni oikeaan arvioissani koron nousujen nopeudesta. Aiempaan korkokirjoitukseen TÄÄLTÄ. Asioita on hauska jossitella, nyt kuitenkin nopeat koronnostot ovat karua totta. Ja monien talous lieneekin ainakin lievästi sekaisin kun kulut tuntuvat kaikkialla vain nousevan. Mitäs tuossa blogijulkaisussani jokusen vuoden takaa arvioin korkojen merkittävän nousun vievän ehkä 5-6 vuotta. Miten väärässä olinkaan, valitettavasti. Maailmakin tuntuu olevan vähintään jokseenkin sekaisin. Kuin myös me monet velalliset. Olisi vähintään hyvä pystyä ennakoimaan, koska ne taloyhtiölainojen lyhennysvapaat loppuvat ja että mitä se tarkoittaa kuukaisittaisiin menojen nousuun. Samoin on hyvä nyt viimeistään alkaa arvioimaan koron nousujen vaikutuksia. Käytettävissä olevia tulojan tässä "vain" syödään. Tosin se taitaa ollakin osittain koronnostojen inflaation taltuttamisen ideana.

Helppoa ja herkkua ei tilanne ole myöskään asuntosijoittajan kannalta. Ennen joitain kasvukeskusten priimakohteita ja uudiskohteita joku saattoi ostaa 3-4% tuotoilla. Varmaankin myös ihan kiitettävällä lainavivulla avustettuna, se kun vain on tyypillinen osa asuntosijoittamista. Nyttemmin noilla tuotoilla ei enää juurikaan kuuhun mennä. Samalla voi asuntojen "automaattisille" arvonnousuille heittää hyvästit. Periaatteessahan terve markkina korjaa tuotto-odotuksia markkinan muuttuessa ja samalla tämä tarkoittaa myös kohteiden arvostuksen muutoksia. Arvostuksia tosin viilataan varmasti pienellä viiveellä, kun moni sijoittaja ajattelee löytäneen kultakaivoksen ja vertailevan hintoja ei niin kaukaiseen historiaan, kun asunnoista käytiin kuumaa kilpailua, lähestulkoon hinnasta viis. 

On valitettavaa mille tasolle uutisiin päätyvät jutut nostavat ihmisten "rahantajun" taikka tässä yhtälössä "asuntotajun". Sijoittamisesta ja rahasta puhutaan huomattavasti entisaikoja enemmän ja sillä on paljon positiivisia vaikutuksia. Talous- ja asuntovalmentamisen tiimoilta tekemistä tuntuu vielä olevan. Asuminen kun ei ole ilmaista. Niin asukkaalla, vuokralaisella tai vuokranantajalla kun ei ole niitä ilmaisia lounaita.

En myöskään tiedä missä määrin voisin nostaa rahoitusvastikkeen käyttämistä "mahdollisuutena" päätyä Kelan jonoon käsi ojossa. Käyttötarkoitus tuntuu väärältä, mutta yhtälaillahan se tuntuu monista väärältä, että vuokranantajat vuolevat kultaa vuokralaistensa asumistuista. Nostetaan asia kuitenkin tikun nokkaan vaikka en aihealueeseen ole tutustunut läheskään tarpeeksi. Luultavasti tälläkin taas pahoitetaan jonkun mieli, vaikka se ei vieläkään ole asian esille nostamisen tarkoitus. Huvittava puoli tässä lienee se, että suurin osa ei liene tästä mahdollisuudesta edes tietoinen, saati edes asiaa selvittääkseen jaksa liikoja nähdä vaivaa. Ehkä samaisista syistä, kun asiaa itse nostan esille? Ehkei se ole aivan täysin tarpeellinen? Ehkä.

Rahan- ja asumisentajussa on paljon parantamisen varaa eikä niihin liittyvää tietoutta voine yhä edelleenkään liikaa levittää. Se on yhä itselleni monasti varsin ykkösasia. Pidän siitä, että voin olla tarvittaessa vaikkakin vain osittain ja sivullisesti vuokralaisteni valmentaja (aiheesta aiemmin enemmän TÄÄLLÄ). Väittäisin auttaneeni monia vuokralaisiani fiksuun omilleen muuttamisen asumisen alkuun saattamiseen. Olen myös omalla matkallani pyrkinyt tukemaan ja auttamaan mahdollisten oman asunnon haaveiden ja hankintojen kanssa. 

Asuntosijoittamisen kehäkettu kiittää kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti