keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Putkiremontti edennyt suunnitteluista toteutukseen

Olen yllättynyt miten hyvin ensimmäisessä sijoitusasuntokohteessani on putkiremontti edennyt hankesuunnittelusta toteutukseen. Pientä purnausta ja kauhistelua kattavan putkiremontin hinnasta ja sen vaikutuksista asumiseen matkan varrella on ilmentynyt, mutta melko vähän. 

Ensinnäkin suunnittelu sujui hyvin ja osakkaat olivat pitkälti yhtä mieltä, että putkiremontti on tehtävä. Pelkkä putkien uusiminen ei olisi yhtiössä ollut riittävä, joten putket, kylpyhuoneet, sähköt, verkkopiuhat, piha ja sen sähköistykset, aikalailla kaikki menevät uusiksi. Mieluummin kaikki kerralla. 

Ollaan jo siinä pisteessä, että urakoitsijan kanssa käydään läpi, että mitä osakkaiden ja eritoten asukkaiden tulee ottaa huomioon remontin edetessä. Asumishaittaa tulee, se toivottavasti ei tule kenellekään yllätyksenä. "Asumiskelvottomuus" (true sissejä lukuunottamatta) eli pahin pöly ja meluhaitta, itse huoneistossa, lienee 2-3 viikon luokkaa (näin hyvinkin karkeasti arvioituna).

Yhtiökokoukset ovat menneet yllättävänkin kevyesti, mutta uskoisin siihen syynä olevan putkiremontin tarpeen, se oikeasti ymmärretään. Toki jo kun asiat ollaan yhtiökokouksissa päätetty niin huuteluja on infotilaisuuksissa alkanut kuulumaan. "Minun kaverillani maksoi vajaan puolet tästä per neliömetri". Kannattaako asiat ottaa puheeksi päätöksien jälkeen? Entä voiko yhtiöitä vertailla suoraan keskenään? Ei ja ei. 

Putkiremontit ovat usein hyvin yksilöllisiä, kuten ovat taloyhtiötkin. Vertailu on hankalaa, mutta tarpeeksi kriittisen kattavasti tarkasteltuna jonkinlainen järkevä vertailu lienee mahdollista. Tietämättä mitään (ja toisen kertomatta mitään tarkempia faktoja/lisätietoja) suora neliöhintavertailu ei kuitenkaan mielestäni ole suotavaa eikä oikeastaan mahdollistakaan. Jollet tiedä edes yhtiön nimeä tai osoitetta, lienee parempi olla hiljaa.

Vertailu kannattaa toteuttaa ajoissa ja lisätietoja kattavien remonttien erilaisista kuluista ei voi pyytää ikinä liikaa. Kun päätökset on jo tehty, niin lienee mielestäni ilmiselvää, että huutelut ja lisäselvitykset ovat aikalailla jo myöhässä ja turhia.

Ja kyllä se 650e/m² itsellänikin tunnahtaa. Enkä ole sitä purematta niellyt. Toisaalta yhtiössä uusitaan paljon kaikkea ja saanhan tässä yhteydessä huoneistooni upouuden kylpyhuoneen, joka ei ole kovinkaan pieni osa tulevan remontin hinnasta.

Kuukauden sisällä pitäisi homman pyörähtää käyntiin. Eiköhän tähän aiheeseen tässä vielä matkan varrella palailla.

Kesäkettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti