torstai 17. lokakuuta 2019

Asunnon hankinta, melkein kuin sijoituspäätös

Asunnon hankinta on aina taloudellisesti merkittävä päätös. Melkein kuin sijoituspäätös, vaikka kovin koitetaan toisin rummuttaa. Asunnon hankinta kannattaa melkein mieluummin tehdä rationaalisemman sijoituspäätöksen tapaan kuin tunteella ostaen kauniita hanoja ja kahvoja. Aiheeseen aidon vilpittömän oikeasti kannastaa tutustua pintaa syvemmälle.

Keittiön kaappien vetimet ja söpö kivasti kimmeltävä hana ovat vain pieni mitätön murto-osa kokonaisuutta. Matala vastike voi houkutella, mutta miksi se on matala. Yhtiön talous voi näyttää hyvältä, mutta uusi kippari/hallitus voi kaataa komeankin veneen. Asioihin kannattaa tutustua pintaa syvemmälle. Siltikään asunnon myynti tai vuokrataan ilmoituksissa ei kannata jättää sitä wc pöntön kantta auki.

Itse katson aina kokonaisuutta. Millainen alue ja sijainti on? Löytyykö läheltä tarpeelliset palvelut (omaan käyttöön taikka vuokralaisille), millainen on naapurusto ja kulkuyhteydet jne. Missä kunnossa taloyhtiö on remonttien ja talouden suhteen? Vastikkeen taso, tilinpäätökset, hallitus, isännöitsijä ja remonttikirjaukset 5-vuotissuunnitelmineen kertovat paljon. Millaisia naapurit ovat? Tulevatko juttelemaan ja kyselemään kuulumisia, morjestavatko edes. Millaisia ovat naapuritaloyhtiöt ja tehdäänkö taloyhtiöiden välillä yhteistyötä vai tapellaanko? Joskus voi olla, että alueen mainekin parantuu ajan myötä ja tästä pääsee itse perille lähes vain kiertelemällä ja haastattelemalla naapuruston väkeä. 

Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asunnon ostopäätöstä. Sen voi tehdä laskin tiukasti kourassa taikka ihailemalla nykyisten asukkien kalusteita ja kivoja viherkasveja. Näistä kaikista voi soveltaa itselleen sopivimman tyylin. Tyyli vapaa, tulos ratkaisee. Parhaimpaan tulokseen pääsee yleensä monipuolisella ja syvällisellä analyysillä, mutta analyysit ja laskelmatkin voi vetää överiksi. Lopputulos voi ihan yhtälailla olla, että ei koskaan löydy oikeanlaista, juuri täydellistä kohdetta.  

Kaveri on voinut saada ensiasuntonsa ilman omaa rahaa. Serkun kaima on voinut ostaa sijoitusasuntoja ja saanut lainaa lähes miljoonan, melkein ilman omaa pääomaa. Kuulostavatko tarinat uskottavilta? Mitä seikkoja taustalla voi vaikuttaa? Asioihin kannattaa tutustua pintaa syvemmälle. Tähän onneksi löytyy blogeja ja podcästejä jos jonkinmoista. Netti on nykyään informaatiota tulvillaan. Mikäli sillä informaatiolla voi säästä jopa tuhansia, niin kyllä sinne netin syövereihin kannattaa sukeltaa.

Kysymys usein kuuluu: miten? Taikka jos jokin ei onnistu: miksi? Asioihin voi AINA itse vaikuttaa. Ei kannata ostaa sikaa säkissä, tarinoita ei kannata niellä suodattamatta. Ei edes omaani.

Kettu kuittaa.

2 kommenttia:

 1. Tuo on totta, että ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asunnon ostopäätöstä. Kriteerit vaihtelevat päivittäin. Tiedon lisääntyessä myös tietyt kriteerit vain vahvistuvat. Ystäväni osti asunnon ja hänelle oli tärkeää, että huoltoyhtiön ja isännöitsijän toimet ovat tarkasti kirjattuja hankintojen kilpailutuksen ja muiden asioiden suhteen. Ilmeisesti taloyhtiöissä voi vaihdella näiden asioiden kirjaamisen tarkkuus. Hän on ehkä liiankin numerontarkka ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedonnälkä on kova ja samanaikaisesti tieto lisää tuskaa. Asuntokauppaa vain kovin usein tehdään tunteella, ei se asuntosijoittamisessakaan täysin poistu, pelkällä laskimella ei tule tuloksia.

   Tässä kohtaa sopiva tiedustella: Millaisia pointteja tästä blogista haluaisi poimia enemmän? Mikä kiinnostaa ja mikä kiinnostaa asunnon hankintamatkalla? Viimeinen toimii niin asuntosijoittajalle kuin omistusasujallekin.

   Poista