perjantai 20. maaliskuuta 2020

Asuntosijoittajan (pörssi/corona) romahdus

Pörssissä rytisee, lähes päivittäin. Välillä mennään hissillä alas ja pieni matka liukuportailla ylös. Välillä mennään hissillä myös ylös. Meno on hurjaa, molempiin suuntiin, enemmän valitettavasti alamäkeen. Tämä koskee myös omia sijoituksiani (ei asuntoja), mutta se ei ole tämän kerran aihe.

Mikä tämän kaiken vaikutus on asuntosijoittajalle taikka vuokranantajalle?

Pörssi laskee, mutta asuntojen arvot harvemmin reagoivat samaan tahtiin. Asunnot ja kiinteistömarkkinat voidaan jopa ennemmin nähdä turvasatamina ja täten tuotot voivat jopa nousta kysynnän kasvaessa. Maailma ei toki ole näin mustavalkoinen ja toisekseen tällä hetkellä romukoppaan joutaa lähes kaikki tyypillinen talousteoria, maailma ei ole entisensä ja maailma on hyvinkin sekaisin.

Asuntosijoittajalle pörssilasku ei ole se ongelma vaan corona. Ihmisten liikkuvuutta rajoitetaan, suomalaiset kaivautuvat entisestään kotipoteroihinsa. Oma koti on minunkin linnani, vaikka en karanteenissa olekaan.

Corona osuu asuntosijoittajan kannalta hyvinkin haastavaan markkinaan. Kevät on muutoinkin aikaa, kun asunnot eivät liiku aivan samaan tahtiin kuin esim. vuokranantajan sesonkina kesällä (sesongista ja vuokranantajan taktiikoista lisää TÄÄLTÄ). Nyt vielä liikkumista ja ihmiskontaktia pyritään ja suositellaan välttämään. Yritäppä siinä sitten järjestää näyttöjä taikka saada vuokralaista. 

Tämän hetken suurimpia mahdollisia kuoppia markkinoilla (pätee niin vuokra- kuin omistusasunnoissa):

1) terveys. Vuokranantajan, erityisesti tee-se-itse tyylisen, terveys on oltava kunnossa. Tai vähintäänkin pitää olla hyvät verkostot, valmiina. Remppaaja taikka vuokraaja on hyvä olla bäkuppina, kun kaikkea ei voikaan hoitaa itse. Toisaalta riskit jäävät vielä vuokranvalvontaan taikka sopimusten hallintaan, jollei aivan kaikkea ole jo ulkoistanut taikka ole valtuutukset ja valtakirjat jatkuvasti ajantasalla. 

2) päätöksenteko hidastuu ja käytetään entistä enemmän harkintaa.

3) kysyntä vähenee, kun liikkuvuus pienenee ja päätöksiä tehdään hitaammin. Näytöillä ei ole kävijöitä, keväällä muutoinkin vähän hiljenee ja opiskelijakaupungeissa muuttavat opiskelijat vapauttavat asuntoja markkinoille, eli tarjonta lisääntyy.

4) maksukykyyn tulee epävarmuutta. Useiden asunnonostajien tai vuokralaisten työt voivat olla katkolla ja pelätään lomautuksia. Tällä on suora vaikutus maksukykyyn, joka on niin asunnonostajan kuin vuokralaisen merkittävimpiä vaikuttimia (aiheesta lisää TÄÄLTÄ). Tämä kaikki vaikuttaa myös asuntosijoittajan maksukykyyn, tyhjät kuukaudet ovat myrkkyä ja vuokralaisten kanssa kannattaa sopia hyvissä ajoin maksuista ennen lopullista romahdusta tai vuokralaisen konkurssia. Useille asuntosijoittaminen on myös "harrastus" päätoimisuuden sijaan, joten myös vuokranantajan päätyö ja maksukyky voi olla vaakalaudalla.

5) suunnitellut remontit venyvät ja viivästyvät. Tällä on suora vaikutus kuluihin ja mahdollisiin tyhjiin kuukausiin. Asunnon flippaajalle voi olla myrkkyä jonossa olevien hankkeiden viivästykset ja ostajapotentiaaliryhmän pienentyminen. Osta ja pidä vuokranantajalle merkittävän taloyhtiöremontin, esim. putkiremontin, viivästyminen voi lisätä tyhjien kuukausien riskiä.

6) kierre alkaa. Kun vuokralaiset tai ostajat miettivät ja panttaavat päätöksiään, kokevat myyjät ja vuokranantajat epävarmuutta. Vuokranantajat pyrkivät välttämään tyhjiä kuukausia, joten vuokralaisvalinnoissa taikka vuokrissa joustetaan. Asuntojen myyjät voivat joutua isostikin tinkimään pyyntihinnoistaan, jotka on asetettu vielä normaalitilassa. Ei ole koskaan kivaa pitää asuntoa myynnissä, jos näytöillä ei käy ketään. Nyt syynä voi olla isosti jokin muukin tekijä kuin väärin asetettu hinta.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä asuntosijoittajakaan ole täysin turvassa coronan vaikutuksilta. Miten ja milloin vaikutukset näkyvät vuokranantajan tai asuntosijoittajan arjessa on hyvinkin tapauskohtaista. Itselläni on kaikki kohteet vuokrattuina, mutta en voi tuudittautua liian syvään uneen passiivisten tulojen kanssa, vaan vuokranantajan on oltava reagointikykyinen. Vuokrankorotukset laitan suosiolla jäihin, jotta en omalta osaltani vaikuta vuokralaisen maksukykyyn negatiivisesti jo valmiiksi haastavassa ympäristössä. Toisekseen vuokrankorotus voi aina sysätä vuokralaista muuttohalukkuuteen.

Näissä oloissa oma ja muiden terveys on alati läsnä, kipeänä ei tehdä juuri mitään, varsinkaan käydä tartuttamassa muita. Vuokranantaja on kuin yrittäjä ja kiusaus tehdä töitä tai jotain pientä "vähän kipeänä" on suuri. Sitä lienee juuri nyt syytä välttää. Jotta homma toimii jatkuvalla syötöllä täytyy verkostojen olla valmiina ja toimia. Painotan sanavalintaa valmiina, jotta asioihin ei havahduta liian myöhään. Etänä voi tehdä paljon, mutta riskienhallinnallisesti on hyvä miettiä, mikä toimii jollei ole toimintakykyinen. Joten joku jolle soittaa tai johon olla yhteydessä on hyvä löytyä. Useammallakin ihmisellä on hyvä olla tilanteesta kokonaiskuva. Kommunikaation tulee toimia myös vuokralaisten suuntaan, jotta heidänkin kynnys ilmoittaa omien tilanteiden muutoksista on mahdollisimman matala.

Vuokranantajan taikka asuntosijoittajan arki ja asunnot eivät (ainakaan toivottavasti) rytise, kuten pörssikurssit. Tampereella jokin talo taisi tovi sitten alkaa vajoamaan, mutta ei ainakaan käsittääkseni ole vieläkään rytissyt... Asuntosijoittamisen kuuluu olla tasaisen tylsää ja suhteellisen vakaata, mutta kuten kaikki sijoittaminen siinä on omat riskinsä, enkä usko että mikään sijoittamisen muoto pystyy välttämään nykyistä koko maailmalla vallitsevaa tilannetta. Corona on kaikkien huulilla, eikä vain perjantai pullona ja oluena. Se vaikuttaa myös vuokralaisiin ja täten myös vuokranantajiin. Mm. Airbnb sijoittamisen suosio taitaa olla laskussa.

Uskon hipaisseeni vasta omankin ajatusmaailmani pintaa, mutta uskon vahvasti, että vuokranantajat ja asuntosijoittajat eivät ole turvassa coronalta. Aihetta ei kannata lakaista maton alle vaan sitä kannattaa pureskella hitusen pidempään. Mitä jos...? Ei maailmaa kannata liian kamalaksi maalata, mutta riskienhallinta ja tunnistaminen on aina järkevää. Joka päivä näkee kun maailma muuttuu: yritykset, valtiot ja ihmiset. Elämme outoja aikoja.

Kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti