lauantai 4. joulukuuta 2021

Itsenäistymistä ja asuntosijoittamista

Itsenäistyminen on iso asia ja osalle matkaan voi kuulua taloudellinen riippumattomuus. Taloudellinen riippumattomuus muista on varsin vahva osa itsenäistymistä. Asuntosijoittaja ja täten vuokranantaja toimii asumisen parissa ja itsenäistyminen on useasti kuvioissa mukana. Monesti sijoitusasunto tarjoaa jollekin nuorelle ensikodin ja ensimmäisen kosketuksen itsenäistymiseen. Painotan yhä edelleen vuokranantajan roolia asumisen valmentajana (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ). Vuokranantajalla on iso leiviskä ja vastuu hoitaa roolinsa oikein. Vuokranantajan toiminta voi vaikuttaa niin moneen asiaan ja pelikenttä on hyvä pitää mahdollisimman positiivisena.

Joillekin asuntosijoittaminen on keino taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa. Toisille se on sijoittamisen väline ja toisille se on elämäntapa ja arvokkaiden ja kauniiden kotien tarjoamista. Ennenaikainen eläköityminen noin 35-40 vuoden iässä voi kuullostaa utopistiselta, mutta pelatessaan korttinsa oikein kaikki voi olla mahdollista. 

Tee-se-itse ei välttämättä tarkoita tee se yksin

Asuntosijoittaminen on ollut iso osa omaakin itsenäistymisen polkuani ja se on mahdollistanut paljon. Ensinnäkin se on (ainakin useimmiten) ollut hauskaa tekemistä ja samalla se on ollut muun sijoittamisen ohella varallisuuden kartuttamista. Enkä juuri koskaan ole ollut asioiden kanssa yksin. Remontitkin on helpompaa ja hauskempaa tehdä porukalla. 


Muistan vuosia sitten saunaillassa käyneeni keskustelua, että monellako asunnolla voisi itseään Suomessa taikka ulkomailla elättää. Itselläni taisi tuolloin olla ensiasunto ja ensimmäinen sijoitusasunto hankittuna. Muistaakseni luku, jolla selviytyy, oli jotakin 3-5 (tai 10) asunnon väliltä, riippuen miten taloudellisesti riippumattoman tilanteen haluaa saavuttaa tai miten pienellä tulee toimeen, tai missä haluaa elellä.


Kaikki vaikuttaa kaikkeen.


Asuntosijoittamisessakaan ei ole mitään oikotietä onneen. Toisille se voi olla passiivisempaa kuin toisille, toisilla voi olla varsin hands on Tee-Se-Itse ajatusmalli. 


3 sijoitusasuntoa 70% perinteisellä velkavivulla ei vielä kuuhun vie. Velattomat 5 asuntoa tuovat pöydälle aivan erilaiset mahdollisuudet. Se että kannattaako omistaa 5 sijoitusasuntoa ilman lainaa on kunkin oman pohdinnan paikka. Halpa laina voi auttaa kasvattamaan varallisuutta yllättävänkin kovalla tahdilla.


Eli omistamalla 5 sijoitusasuntoa isosti vivutettuna kassavirrat lähes nollilla ei vielä päästä siemailemaan mojitoja hiekkarannalle, mutta 20v kuluessa tilanne voikin olla aivan eri.


Tätä ajatusta oli hauskaa lähteä jalostamaan blogin muodossa sillä alkuperäisestä keskustelusta alkaa jo olemaan hyvä tovi. 


Velkavipu on yhä asuntosijoittajan kaveri ja hormonia toiminnan kasvattamiseksi. Riskienhallinta kuitenkin kannattaa. Pärjääkö sitten viidellä velattomalla asunnolla? 


Otetaampa esimerkiksi perus esimerkki, eli yksiö:


  • Vuokra 550e/kk
  • Vastike 100e/kk
  • Vuokralainen maksaa muut juoksevat kulut
  • Varaudutaan 20e/kk remonttikuluihin tms

Tulos 430e/kk, tässä huomioiden verot (30% pois) niin tuloksena 300e/kk = 3600e/v.


Tämä kertaa 5x, niin vene saattaa keikahtaa, vaikkakin hitaasti. Ei se siltikään ole kuin ruhtinaalliset 1500e/kk. Eli ei sillä kuuhun mennä. Velkavivun kanssa käteen ei jää sitäkään vaikkakin varallisuus karttuu. Entäpä vaihtuvuus, vuokrausaste ja tyhjät kuukaudet? Siinäpä asioita pähkinöiksi.


Millä luvulla tulisit aidoin oikeasti toimeen?


Joskus parikymppisenä olisinkin voinut toviksi muuttaa thaimaaseen 5 asunnon turvin. Sillä olisi jopa voinut elää varsin hyvin. Se aika on jo kuitenkin ohitettu jokin aika sitten.


Mikä on sinun lukusi?


Kettu kuittaa.


Ps. Asunnolla on väliä:

3x omakotitaloa asuntosijoituksina niin tulot olisivat todennäköisesti luokkaa 1000e/kk/tönö. Ehkä siinä jotain pientä talkkarin hommaa ois, mutta valintojen maailma.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti