keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Koodinimi tönö, kun projekti etenee

Kiva pikkuinen projekti näin koronan aikaan, muistan ajatelleeni. Ei ehkä ihan pikkuinen projekti, tai edes flippikohde perinteisimmästä päästä, mutta tekemistä yhtäkaikki näinä yhä varsin rajoittuneina aikoina. Kun maailma tuntuu murentuvan ympärillä, niin se on yllättävän vapauttavaa napata sorkkarauta tai leka käteen ja panna haisemaan. Hien saa pintaan, eikä puhuta vain tuskan hiestä, ja sykettä saa korkealle. Hyvä eristäytymisen keino ja salin korvike, taisi olla yksi toinen lentävä ajatus projektin alkuaikoina.

Ensimmäiseen tönöjulkaisuuni pääsee tutustumaan TÄSTÄ olkaa hyvä.

Siitä on nyt hitusen yli vuosi, kun koodinimi tönö käynnistyi, kyseinen nimi taisi syntyä sivulauseessa joskus matkan varrella. Matka on ollut pitkä? Ehkä ehkä ei. Oppirahoja on tullut makseltua? Ehkä ehkä ei, mutta ainakin paljon on tullut taas tehtyä ja ehkä opittuakin, enemmissä määrin omasta tavastani toimia ja toimimattomuuksista. Kukaan ei ole täydellinen, mutta tätä timanttia hiotaan pitkään (kukin voi tahollansa päätellä, että puhunko itsestäni vai tönöstä). Homma etenee sopivan leppoisaa vauhtia ja ns. pääkerros on aika hyvällä mallillaan:

  • Lämmitys on toiminut läpi talven
  • Keittiö on paikoillaan kodinkoneineen
  • WC on valmis ja vettäkin voi juoksuttaa
  • Ovet ja ikkunat on vaihdettu
  • Pinnat hohtaa uutuuttaan
  • Sisustaminenkin on jo aloitettu

Myönnettäköön että paljon viimeisteltävää löytyy, kuten mm. tiskiallas, listat, valaistus... Kellari on käytännössä päätyömaani juuri nyt. Siellä suurimpina mainitsemisen arvoisena lienee kylpyhuone ja sauna. Tiedostetaan, että projektia siis vielä löytyy, mutta siinä tulee myös isosti käytettyä ulkopuolista vesieristäjää ja laatoittajaa. Vaikka tasoittaminen ja laatoittaminen ovat joskus kuuluneet myös omiin vahvuuksiini (vai pitäisikö sanoa heikkouksiin). Mielenkiintoisimpana meneillään on energia-avustuksen viimeistely, joka toteutuessaan miten päin tahansa vaatii siis aivan oman julkaisunsa. Väittäisin olevani aiheesta varsin hyvin valveilla, jopa asiaan perehtyneitä enemmän asioista perillä. Katsotaan nyt kuitenkin vielä, että mitä hankkeesta jää viivan alle.


Paljon on tullut nähtyä haudatuista nukenraadoista ulkoilma WC kokeiluihin saakka. Jos #koodinimitönö/#projektitönö kiinnostaa kuvien muodossa enemmän, niin vahva suositukseni ottaa seurantaan instagram tilini. Ja jotta kierrätysmaailma ei pöyristy, niin pelko pois: vanha WC pönttökin löysi lopulta uuden kodin kuin myös polttamatta jääneet perintökoksihiilet. Valitettavasti ja onneksi #avowc tai edes #ulkoilmawc eivät saaneet kannatusta. Tuntiseurantani työmaalla valitettavasti vesittyi melko alkutekijöissään, mutta voinen surutta sanoa viettäneeni projektin parissa jo satoja ja satoja tunteja. Kuka niitä tunteja laskee? Hah!


Projektista voi kuitenkin todeta, että kyllähän se etenee. Sen verran voin myöntää, että eihän se alkuperäinen tai siitäkään seuraava aikataulu ole pitänyt ja kun rehellisiä ollaan niin ei myöskään budjetti. Olen suosiolla ollut projektia kohtaan armollinen ja yrittänyt oppia itsestänikin uusia puolia. Asioissa on kuitenkin ollut omat hyvät puolensa, sillä projektin mahdollisuudet ovat paljastuneet vielä alkuperäisiäkin utopistisia ajatuksia mielenkiintoisemmiksi. Vielä ei ole täysin selvää, että valmistuuko kohde myyntiin vai vuokralle. Aika näyttää ja tarjouksia otetaan halukkailta vastaan.

Hanke on ollut toden totta sitä korona-ajan puuhamaata ja toisaalta varsin opettava matka. DIY tekijänä en ehkä ole niinkään paljon itse projektista oppinut, kuin monet ehkä voisivat olettaa. Vaan olen ennemminkin oppinut itsestäni. Erityisesti olen oppinut antamaan projektille aikaa, malttia, delegoimaan ja ymmärtämään, että muillekin asioille on jätettävä tilaa. Tämä puuhamaa ei ole paras paikka, vaikka se kivaa ajanvietettä välillä onkin. Ehkä se joskus jopa tuottaa jotakin, who knows.


Instagramista projektia voi seurata enemmän kuvina ja varmasti sinne vielä päätyvät ne legendaariset ennen ja jälkeen kuvat, joita aina kiinnostuneina seurataan. Eli tili Diy_Lord seurantaan. On siellä satunnaisesti jotain muutakin mielenkiintoista remontointiin (eli vapaa-aikaan) liittyvää, ehkä sinne välillä vähän joitain muitakin kevennyksiä eksyy.

Koodinimi Tönön kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti