maanantai 26. joulukuuta 2022

Ajan hammas

Aika on arvokasta, meille kaikille. Maallisella tai bittisellä mammonalla ei vieläkään saa ostettua lisää aikaa eikä terveyttä. Tosin se myönnettäköön, että kyllä se aika paljon elämän menoa helpottaa.


Yleensä sijoittamisella tai asuntosijoittamisella on jokin tavoite tai päämäärä. Harvemmin sijoittamistakaan tehdään huvin vuoksi tai pelkästä sijoittamisen ilosta. Mitään väärää ei toki siinäkään olisi. Monelle sijoitusintoon syynä lienee jonkin sortin vapaus. Varhainen eläköityminen lienee liian kärjistävää, mutta taloudellinen vapaus varmaankin on monella tavoitteena. Töissäkin kun yleensä käydään, ainakin osittain, rahan takia. Täten aikaa allokoidaan väkisinkin työskentelyyn, melko isokin osa. Jos sitä aikaa pystyy vapauttamaan muuhun, se lienee se juttu. Vapaus valita.


Toisille vapaus valita voi olla tarkoituksellista siirrättää jälkipolville. Suomalaiset kun usein ovat taloudellisesti varsin säntillisiä: katosta pään päällä tingitään melko viime tipassa. Eli vuokrat ja lainat maksellaan aika säntillisen sovitusti. Sama pätee jälkipolville säästämiseen: harvoin rahoja käytetään vain pelkästään itseensä.


Aikaa voi siis hallita ja tietyin rajoittein säätää. Ajanhallinta on kuitenkin aivan ykkösjuttu, jossa itselläni myönnän olevan jonkun verran petrattavaa. Palataampa takaisin vaikka tähän asuntosijoituspolulle. Mm. projektitönön osalta olisi voinut useitakin asioita valita toisin ihan hankintapäätöksestä ja projektimahdollisuuksista lähtien. 


Olen päivätöissä ja vapaa-ajalla vietän aikaa niin perheen, harrastusten, ystävien ja asuntosijoittamisen parissa. Tunnit ovat siis varsin täynnä ja priorisointi on ajankäytöllisesti muuttunut varsin tärkeäksi. Tärkeyden lisäksi se on muuttunut varsin haastavaksi.


Ajankäytön haasteet on tiedostettu vahvasti kansainvälisesti niin kirjallisuudessa, podcästeissä ja vaikka ja missä julkaisuissa. Mitään 5am club tyylistä ”oikotietä onneen” en itse ainakaan vielä ole löytänyt. Olen tosin itse aina ollut melkoinen yökyöpeli ja lähes poikkeuksetta myöhään iltaisella olen tehokkaimmillani. Fun fact: myös blogini alkutaival on lähtenyt liikkeelle iltamyöhäisistä takanlämmityshetkistä. Itseäni ehkä muutoinkin enemmän (ainakin ennen) inspiroisi Scooterin 4am. 5am clubit jäänee muille, pienet lapsetkin osaavat sen kanssa hyvin opettaa ja tuovat siihenkin lisämausteensa epäsäännöllisyydellä.


Maailma ja kukin tahollaan muuttuu ajan mittaan ja joskus muinoin oma ajankäyttöni lienee ollut vieläkin sekopäisempää. En enää pystyisi tekemään 4-6 eri työtä koulun ja kilpailullisen urheilun kanssa samanaikaisesti. Vaikka muistelen nyt noita aikoja yksinkertaisuudessaan mahtavina, niin totuus lienee varsin eri. Tehokkuus oli EHKÄ huipussaan ehkä ei. Prioriteettejä ei juurikaan ollut. Asiat kuitenkin hoituivat ja vuorokauden tunnit tuli ainakin käytettyä.


Vaikka mietelauseeni yhä usein on, että asioilla on tapana järjestyä, niin nykyään se vaatii hitusen enemmän järjestelyjä. Ja aikaa kun ei ainakaan mistään lisää saa niin sitä on hyvä pyrkiä käyttämään fiksusti. Rentoutumista ja hauskanpitoa ei saa koskaan unohtaa. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi ovat tärkeitä, niillä voidaan myös tehostaa niitä käytettäviä tunteja.


Täten vuoden 2022 logiikka: omalla painollaan ja mm. Tönöprojektin osalta välillä aktivoituen ja välillä laskien pallo lepäämään on tullut opittua paljon. Myös DIY vuokranantaja on oppinut luopumaan ja ulkoistamaan vaikka usein itse onkin kiva puuhastella. Paljon on tullut opittua ulkoistamisesta ja verkostojen hyödyntämisestä. Paljon on vielä parantamisenkin varaa. Ulkoistaessa on hyvä muistaa, että vaikka tekijä on joku muu, niin vastuu säilyy itsellä aika monessakin asiassa. Pätee erityisesti asuntoprojekteissa. Aikaa säästyy itseltä, mutta ei luultavasti yhden suhteessa yhteen.


On myös ollut vapauttavaa ymmärtää, että jokin asia voi viedä ajatusresursseja tolkuttomasti. Vaikkei tekisikään mitään aktiivisesti. Tällöin on hyvä oppia luopumaan tai vähintään pitämään taukoa. Jos puristaa väkisin loppuun asti, varsinkin flipflop remppaprojekteissa, kun on aikataulut ja budjetit usein tiukilla, niin on hyvä välillä laskea vasara maahan ja antaa ajatuksienkin levätä aivan muissa asioissa.


Ajanhallinta tulee olemaan vuonna 2023 yksi ykkösasioista. Panostamista oikeisiin asioihin oikeassa suhteessa. Löysäilyä ja rentoutumista unohtamatta. Jatkuvat ”tehokkaat lenkit” podcästit ja äänikirjat korvillakin pyrin puolittamaan. Ajatusten on hyvä antaa välillä lentää omaa tahtiaan.


Aika on omissa käsissämme, käytetään se hyvin.


Aikakettu kiittää kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti