keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Vuosi 2023 here we are

Vuonna 2022 opettelin kävelemään uudestaan (katkaisin siis kesällä akillesjänteeni, on muuten viheliäistä, en voi suositella). Tönöprojektilla taisteltiin, mutta tulihan sekin tarina valmiiksi. Yhä olen projektissa pikkaisen pienemmin panostuksin ja panoksin mukana. Tönöön palataan vielä varmaan tänäkin vuonna parissa julkaisussa. 

Vuosi 2023 tulee olemaan vähintäänkin erilainen. Toivon että alkuvuoden koronan ja viime vuoden jalkahäslingin jälkeen terveys jatkaisi hyvällä uralla. Kiinteistökehitys tulee olemaan isossa roolissa terveyden lisäksi. Niin mökkikiinteistön osalta kuin tönön osalta vaikkakin isommin sivustakatsojan roolissa. Kerrostaloyhtiöissä tulen myöskin panostamaan kiinteistökehitykseen ja erityisesti taistelemaan nousevia vastikkeita vastaan. Jos ajatellaan että kaikki on jo tehty, niin tuskin. Pelkkä sähkönkulutuksen järkeistäminen voi säästää paljon kuin myös koko kiinteistön kriittisempi ja aktiivisempi tarkastelu.


Vapautin vuoden 2022 lopulla myös käteistä, eli revolverissa pitäisi muutama paukkukin piisata. En täysin noudata asuntosijoittajan: 

  • ”odottavan aika on pitkä”

Tai

  • ”tekemättömyyskin maksaa eli menetät potentiaalisia tuottoja odotellessasi tai etsiessä sitä timanttia”


  • Pahimmillaan liian vähän aktiivinen mutta aktiivinen kohdemetsästys johtaa FOMOon. Eli fear of missing out. Joku 3-4% tuotto nykyisessä korkomarkkinassa voisi olla varsin myrkyllistä. Eli katseet on korkeammalle.


Erityisesti kun kohteita hakee aktiivisesti voi se olla varsin kuluttavaa ja aikaa vievää. Jos sitä tekee säännöllisen kevyesti on se myös helpompaa ja vähemmän kuormittavaa. Samalla pysyy markkinasta perillä. Toisaalta on myös osattava toimia tilanteissa joissa on potentiaalia. Muutoin jää aina sivuun ja lopulta riski ajautua tarjoamaan vain siitä syystä ettei mitään ole vielä löytynyt ja FOMO kasvaa. Tekemättömyys ei tuota mutta on myös tuottamatonta tekemistä.


Painoalueina ovat:

  • Prioriteettien järjestäminen. Tekemällä vähemmän voi saada enemmän aikaan. Panostaminen itseensä ja perhe-elämään tuo aivan erilaista energiaa ja potentiaalia.
  • Kiinteistökehitys
  • Kannattavuuden turvaaminen
  • Salkun kasvattaminen
  • Markkinan seuraaminen, metsästyksen ohella.


Puhutaan ostajan markkinoista ja varsin odottavassa tilanteessa tässä elellään. Eli aika näyttää millaiseen asemaan markkina päätyy ja millaiseen asetelmaan itse päädyn. Ei tässä nyt kuitenkaan ihan vain odottelemaan jäädä.


Kehäkettu on jälleen vauhdissa ja kiittää ja kuittaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti