torstai 27. huhtikuuta 2023

Tappiota tekemällä nettovarallisuuden kasvattamista

Nyt kun verotus ja verotietojen täydennykset ovat monilla käsillä on hyvä pohtia lukuja, veroja ja kannattavuutta. Toisaalta sitä kannattaa tehdä ajankohdasta riippumatta (oman veroilmoituksenihan palautin jo maalis-huhtikuussa). Suunnittelu ja verosuunnittelu kun kannattaa aina.


Asuntosijoittaminen mahdollistaa paljon, sillä se on melkein ainoita sijoitusmuotoja joissa tappiota tekemällä voi kasvattaa omaa nettovarallisuuttaan. Tuloutetut pääomavastikkeet voivat varsinkin nykykoroilla pitää kassavirrat negatiivisina. Samalla kuitenkin lainat lyhenee ja täten varallisuus karttuu. Nyttemmin korkojen ripeän ja jyrkän nousun jälkeen varallisuuden karttuminen on hidastunut. Toivottavasti kuitenkaan varallisuuden karttuminen ei ole tyssännyt täysin. 


Verosuunnittelu mahdollistaa verojen siirtämisen sekä verotuksen minimoinnin. Mahdollisuuksien mukaan jopa verotuksen nollaamisen. Jollei ole aikeissakaan myydä kohteita tai on asunut uudiskohteessa 2v yhtäjaksoisessa voi vuokratuloja kerryttää verovapaasti (kunhan rahoitusvastikkeetkin tuloutetaan). Eikä myyntivoittoveroakaan mene. Hupaisinta näillä koroilla lienee, että korkokulujen myötä rahoitusvastikkeiden nousu voi johtaa perinteisimpien pitokohteidenkin vuokratulojen verottomuuteen. Uudiskohteiden tappiot kun voivat vähentää myös muiden vuokratulojen (tai muiden pääomatulojen) veroja.


Tappiot siis kannattaa verotuksessa pyrkiä hyödyntämään. Tappion tekeminen ei siis ole itseisarvo, toisaalta sen välttely viimeiseen asti ei välttämättä ole niin pakollista kuin voisi kuvitella. Tappiota tekemällä kun kuitenkin voi kerryttää omaa nettovarallisuuttaan.


Kunnes ei enää voi. Joten siihenkin lienee hyvä varautua. Pelkät uudiskohteet isoilla velkaosuuksilla voivat tehdä isoa lovea ja kassavirta voi olla täydellisen pakkasella (vaikkakin verovähennyskelpoisilla tuloutetuilla rahoitusvastikkeilla). Vaikka varallisuutta karttuu, niin pitkässä juoksussa se ei liene fiksua ja nimenoman pienentää verohyötyjä. Mahdolliset tappiot kannattaa hyödyntää mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Tappiovuodetkin, kun joskus vanhenevat. Ja hajauttaminen nyt usein kannattaa. Ei tule liian kovia liiallisia iskuja jos tilanteet muuttuvat. Veroriski ja poliittinen riski ovat oikeasti olemassa. Niiden ei kuitenkaan kannata antaa lamauttaa vaan ne on parempi lähinnä huomioida.


Verotus on jännää. Se on jopa hauskaa.


Verokettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti