keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Sähköistä asuntosijoittamista

Sähkön hinta on varmaan aina puhuttanut, mutta viimeisen vuoden ja jonkinlaisen energiakriisin myötä kiinnostus on yhä koholla. Itsehän olen aina seurannut varsin tarkkaan eritoten omaa sähkönkulutustani. Tähän mitä luultavimmin vaikuttaa se, että olen pääasiallisen aikuisikäni asunut lähestulkoon täysin omakotitaloissa. On muuten sähkön kulutusseurannan motivaatio huomattavasti eri tasolla esimerkiksi kerrostaloasujan ja omakotitaloasujan välillä. Hyvä puoli on, että nykyään eri asumismuodoissa asuvat ovat enememissä määrin kiinnostuneet sähkölaskustaan ja täten sähkön kulutuksestaan. Hukkaa välttyy mitä luultavimmin huomattavasti entisaikoja tehokkaammin. Myös ne kerrostaloasukit kiinnostuvat sähkölaskustaan jos sekin hypähtää kympeistä satasiin.


Vuoden 2022 aikana oli hauskaa seurailla twitteristä ja eri somealustoilta kunkin tahon kulutusleikkauksia. Monissa tilanteissa kunnioitettavia kulutuksen vähentämislukuja. Itselläni moiset luvut eivät oikein edes olleet mahdollisia, koska tilanteet on koitettu laittaa jiiriin jo ennen mitään kriisejä. Toki aina on parannettavaa, joten kyllä tässä vieläkin voi itseään niskasta ottaa kiinni. Nyt syksyn tullen keskustelu näyttää kiirivän uudelleen pintaan. Itsehän tuli vielä oma sähkösopimuskin juuri päivitettyä ja kiinteä sopimus tuli tällä erää otettua seuraavan 12kk pätkälle 8,3snt hintaan/kwh. Ensimmäinen päivä tässä lokakuulla näytti puhuvan pörssisähkön puolesta, mutta heti seuraavan päivän hinnoittelu hypähtelikin 30-40snt/kwh tunteihin (joskin pari hassua satunaista tuntia, MUTTA suurin osa tunneista yli 8,3snt). Kiinteä sähkösopimus tuo mielenrauhaa, vähän samalla tavalla kuin kiinteät korot taikka vakuutukset. Päätöstä ei kuitenkaan tullut tehtyä täysin heppoisin perustein. Myönnän kuitenkin laiskuuden vieneen voiton mielenkiinnosta ajoittaa tuntikohtaisesti omaa (saati perheen) sähkönkulutusta.


Suomi on ollut pitkään kiinteiden sähkösopimusten luvattu maa. Ja onhan tuo oma sopimus varsin edukas varsinkin kun ottaa kalliit närää nostaneet kiinteät sähkösopimukset viime vuoden kriisiaikaan huomioon. Pörssisähkö ei ole ennen oikein nostanut suosiotaan. Se vaatii vähän enemmän aikaa, vaivaa ja paneutumista. Samalla kuitenkin voi vaikuttaa vahvasti omaan kulutukseen ja täten kuluihin. Sivutuotteena sähköverkkokin kiittää JOS kulutuspiikkejä saadaan alennettua. TÄMÄ on se osio joka kovin usein unohtuu. 


Energiakriisi ei johtanut sähkönkulutusrajoituksiin tai jopa sähköverkon ajoittaisiin hallittuihin katkoksiin. Sitä riskiä taidettiin kuitenkin pohtia tosiassaan ja varautumissuunnitelmiakin tehdä. Pelkästään jo niiden suunnittelu herätti kuitenkin lisää innostusta omavaraisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Ainakin aurinkopaneelit lisääntyivät rutkasti. Ehkä akustoja ei niinkään ole kotitalouksiin vielä alettu väsäämään, mutta sekin on mielenkiintoinen vaihtoehto. Akustojen osalta hinta lienee se suurin mutta. Varsin pätevästi mitoitettu akusto kun taitaa olla melkoisen kallis. Vähintään jopa samaa hintaluokkaa paneeleiden kanssa (asennuksineen) ellei jopa sitäkin kalliimpaa. Ja sehän olisi periaatteessa vain osa järjestelmää. Eikä kylmässä ja talvisessa Suomessa off the grid kokonaan oikein taida olla vaihtoehto. Silloin toki voisi päästä eroon sähkönsiirtoriistäjistä. Mutta sitten pitää oikeasti asiaan kunnolla paneutua. Ihan niin syvässä päässä en itsekään vielä ole.


Pelkästään omaan sähkönkulutusseurantaan ja omiin tottumuksiin oppiminen on ollut opettavaista. Sähkönkulutuskäyttäytymisen muutos on kuitenkin ollut yhtälailla mielenkiintoista seurattavaa. Vähän ehkä jopa samalla tavalla kuin sijoittamisesta ja asuntosijoittamisesta kasvaneen keskustelun vahva lisöäntyminen. Ehkä se pörssisähkön manailukin tulee jatkossa olemaan valtavirtaa pörssikurssien ohessa. Käytin alussa myös tietoisesti ”jonkilainen energiakriisi” termiä, koska mitä luultavimmin isoimmalta kriisiltä vältyttiin vaikka kävihän pörssisähkönkin hinta välillä suolaisilla tasoilla. Suomalaisille tammi- ja helmikuu taisivat kuitenkin energiahinnallisesti olla paukkupakkastenkin osalta varsin maltilliset. En voi itse paukutella henkseleitä ja viisastella, koska nautin vielä syyskuun loppuun asti edukkaasta kiinteähintaisesta sähköstä. Mutta ymmärrän sen pörssisähkön kanssa painimisen tuskan. Toisaalta Siperia opettaa ja pakko on varsin hyvä renki. Omia kulutustottumuksia kannattaa muuttaa jos pörssisähkö maksaa 1e/kwh tai solmii 30-40snt/kwh määräaikaisen sopimuksen. Sähkökiukaalla ei asuntoa kannata lämmittää, eikä saunaankaan kannattane mennä, kun sähkö on kalleimmillaan.


Itsehän olen jälleen ollut edellä aikaani ja myös tönöprojektin energia-avustushankkeet löhtivät liikkeelle jo hyvissä ajoin ennen kuin mitään kriisejä oli näköpiirissä. Tuuria, kaukaa viisastelua vaiko fiksuja tekoja? Varmastikin vähän niitä kaikkia. 


Jaa niin ja tulihan tässä itse hankittua se varsin vahvasti uutisoitu hullareiden sähköpösökin alle. Eli erilaista kokeilua myös autorintamalla tässä kaiken muun energiatietoisuuden keskellä. Odottavan aika oli pitkä, mutta nyt on kultaisen oranssi sähäkkä sähkökiesi alla. Kokeilumielessä hintatietoisuus edellä sitäkin lähdettiin kokeilemaan. Ensipuraisukin varsin miellyttävä. 


Sähköisen vihreä vuokranantaja kiittää kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti