sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Flip flop asuntosijoittaminen

Onko flippaaminen nykymarkkinassa täysi floppi vai kuningasidea? Onko jo pelkästään asuntosijoittaminen nykymarkkinassa floppi? Ammattimaiset asuntosijoittajat ja erityisesti alalla flippaamiseen suuntautuneet varmastikin saavat yhtälöt toimimaan markkinoista riippumatta. Viimeinen vuosi tai kaksi eivät kuitenkaan liene olleet helppoja. Ei välttämättä helppoja olleet ne ajat ennen näitä koronnostojakaan ja kiinteistömarkkinan äkkijarruttamista. Onhan tässä jo ollut koronaa ja rakennusmateriaalien ja muiden kulujen jäätävää nousua.

Maailma yhä näyttää varsin epävarmalta, niin mistä sitten flippaamalla tehdä tuottoja? Pitää osata ostaa oikein ja oikealla hinnalla. Flippaajalla on kuitenkin aina oma tuntumansa ja otteensa markkinasta. Harva tehnee flippejö ihan pelkällä mututuntumalla. Mutta mitäpä sitten vaikka tekisikin? Mututuntumakin muuttuu lopulta kokemukseksi ja varmasti opettaakin jotain. Onko kyseessä sitten lopulta enää mututuntumaa?


Onhan tässä itsekin tullut tehtyä yksi jos toinenkin flippi. Ensimmäistä sijoitusasuntoa olen tituleerannut mm. 7 vuoden flipiksi. Ehkä täten se on myös otsikonkin mukainen flip flop ja tulihan sitä tovi väänneltyä ja käänneltyä. Se jopa taisi ensisijaisesti olla flippikohde, koska vaihtoehtonani oli remontin jälkeen laittaa kohde suoraan myyntiin, jos siltä olisi tuntunut ja luvut olisivat siltä näyttäneet. Tovi siinä lopulta vierähtikin ennen myyntiä ja 7. vuoden flippiin voi tutustua tarkemmin TÄSTÄ. Ja onhan sitä tullut remontoitua myös parikin omakotitaloa uuteen uskoon. Toinen jopa lopulta oli flippi ja samalla varmasti jälleen floppi, koska eniten siitä projektista jäi käteen projektin johtaminen, delegointi, aikatauluttaminen ja priorisointi. Eipä siitä ollut lainkaan haittaakaan, että kyseiseen kohteeseen tuli samalla tehtyä varteenotettava energiaremontti energia-avustuksineen. Tönöprojektiin pääseekin tutustumaan tarkemmin mm. TÄSTÄ. Enemmän rahan sijaan siitä jäi jos jonkinlaista kokemusta. Erityisesti DIY flippaajan on hankalaa tai ehkä ennemmin raadollista alkaa laskemaan omalle ajalleen hintaa. Se on kuitenkin varsin silmiä avaavaa.


Flippaaminen ei ole loppunut. Se on vähentynyt, mutta niin on kauppa muutoinkin, joten ei sekään nyt yllätyksenä tule. Flippaaminen ja asuntosijoittaminen muutoinkin voi tehdä jonkinlaisen uudelleentulemisen jahka markkina tästä vähän aukeaa ja korkotilannekin selviää. Tällä hetkellä on myös aikaa hiota suunnitelmia ja toisaalta löhteä toteuttamaan itseään. Nopean flipin toteuttaminen nopean kovan voiton toivossa tässä markkinassa voi olla haasteellista, jollei jopa varsin turmiollista. Jos tekee taustatyöt huolella, osaa ostaa oikein ja oikealla hinnalla eikä hosu flippiremontin osalta voi olla varsin hyvät ja tuottoisatkin mahdollisuudet. Sinnikkyyttä ja pelikestävyyttä on kuitenkin tässä jo parisen vuotta punnittu. ”Älä myy” ohje on helppo tilanteessa, kun se vielä on mahdollista. Kaikilla lienee se oma ”breaking point”, mutta pelivaraa ja puskuria on aina hyvä olla.


Asuntoflippaamista ei kannata lähteä toteuttamaan puolivillaisesti eikä flipflopit jalassa. Tällöin se voi tulla omille jaloille ryminällä. Ja sitten sattuu. Mutta kuten kaikki sijoittaminen, asuntosijoittaminen ja niin myös flippaaminen, ne toimivat joka suhdanteessa. Ne toimivat eri tavoin eri suhdanteissa, mutta kyllä ne silti lienee mahdollista saada toimiviksi. Taustatyöt kannattaa tehdä yhä huolellisemmin. Markkinat yhä hakevat suuntaa, niin oma selusta kannattaa turvata huolella. Possulle huulipunaa ei välttämättä enää toimi, mutta toisaalta ei niitä kultaisia hanojakaan kannata aivan jokaiseen kohteeseen iskeä.


Flippi vai floppi? Vastaus siihen kannattanee etsiä peilistä. Ja sekin tulee jokaisen kohteen osalta tuomita erikseen. Kaikki kohteet eivät todellakaan toimi flippaamiseen. Toisaalta kaikki kohteet eivät voi muutoinkaan toimia. Luovuuden hulluudella ei ole rajoja, joten yhtälailla kaiken voi saada toimivaksi, eikä pelkästään exeliä väännellen ja käännelle. Vaikkakin numerot merkkaavat paljon. Flippaaminen on kuitenkin asuntosijoittamisen yhtenö toteuttamismuotona ennemminkin mahdollisuus kuin uhka. 


Flipflop kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti