sunnuntai 13. huhtikuuta 2025

Joko jo? Kylmä kausi päättyy ja kuuma kiinteistökesä edessä?

Kevät on täällä taas – ainakin kalenterin mukaan. Kesäkin on jo parina päivänä melkein käynyt piipahtamassa. Olkoonkin, että nyt oikeasti tuntuu lämpiävän ja aurinkokin paistaa. Vuokramarkkinoilla kevään tulo ei kuitenkaan aina tunnu samalta kuin ulkona: eli ehkä ennemminkin lämpöä ilmassa, mutta liikettä vähän. Näytöt pyörivät, vuokralaisia löytyy, mutta fiilis ei ole sama kuin ”vanhoina parempina aikoina”. Asuntokaupan puolella taasen tuntuu samoin lämpenemistä. Kauppa tuntuu piristyvän, mutta nyttemmin niillä alentuvilla hinnoilla. Alkuperäisistä ”vanhoista hyvistä ajoista” myyjät ovat koittaneet pitää kiinni varsin pitkään.



Tässä kirjoituksessa ajattelin kertoa, miltä kevät 2025 on tuntunut vuokranantajan näkökulmasta ja miten olen säätänyt omaa tekemistäni, jotta en jää pelkäksi sivustakatsojaksi markkinamuutoksissa.



Vuokramarkkina juuri nyt: ei huono, mutta varovainen


Tuntuma on selvä: ihmiset muuttavat, mutta harkitsevat tarkemmin. Asuntoja on tarjolla enemmän, ja etenkin ”ihan kivat” kohteet eivät enää vuokraa itse itseään. Tuli tämä taas huomattua konkreettisesti, kun yhdessä asunnossani vaihtui vuokralainen ja laiskuuttani (sekä ylimielisyyttäni) panostukseni vaihto-operaatioon ei ollut sieltä aktiivisimmasta päästä. Olkoonkin että ajankohtana helmi-maaliskuu ei ole myöskään siitä helpoimmasta päästä.


Ero ei ole dramaattinen – mutta juuri sen verran merkittävä, että strategiaa on pitänyt tarkistaa.



Kolme juttua, jotka olen tehnyt toisin tänä keväänä


1. Kirkastin kohteiden vahvuudet


Sen sijaan, että painottaisin pelkkää perinteistä “Tilava ja valoisa keskustayksiö”, pohdin asunnon muita vahvuuksia. Nyttemmin markkinan muututtua perus pienet yksiöt eivät enää riitä, ellei siinä ole vähän enemmän tilaa tai sitä jotakin (mitä ikinä se kulloinkin tarkoittaa). Tilaa arvostetaan eri tavalla ja yksiöiden osalta tarjontaa on yhä melko paljon. Hissillisyys, autopaikka, rauhallisuus, enemmän neliöitä (hinta kuitenkin kohdillaan) – nämä ovat nyt tärkeitä myyntivaltteja.


2. Päivitin vuokrailmoitusten sävyn


Ilmoituksissa otin käyttöön enemmän puhetyyliä ja käytännönläheisiä huomioita:

“Etätyöpiste puistomaisemilla”

“Taloyhtiösauna maagisilla näkymillä”

”Kaikki lähellä” - toki vielä konkreettisin esimerkein.

Käytän myös useampia kieliä, jotta en sillä karsinvuokralasikandidaatteja.


Tuntuu, että persoonallinen sävy tuo enemmän yhteydenottoja kuin geneerinen selostus. Luonnollisesti asunnon tulee olla sijainniltaan ja kunnoltaan priimaa sekä ilmoituksen pitää sisältää hyvät kuvat pohjapiirrustuksen kera ja toki kaikki oleellinen tieto. Eri vuokraamisalustatkin on hyvä olla hallussa, nekin saattavat muuttua kilpailun tuiskeessa.


3. Pidin pään kylmänä vuokratasojen suhteen


Moni vuokranantaja miettii nyt, pitäisikö laskea vuokraa. En lähtenyt siihen automaattisesti, mutta olin valmis joustamaan, kun hyvä vuokralainen löytyi ja pyynti tuntui markkinahintaa korkeammalta. Mieluummin pienempi vuokra heti kuin tyhjä kuukausi – etenkin jos vuokralainen on pitkäaikainen. Varsinkin kun aiempi vuokrani oli asunut aika ylälaitaan juuri opiskelijasesonkiin.



Onko nyt aika ostaa lisää?


Tätä kysyn itseltäni säännöllisesti. Hintatasoissa on jo liikettä enemmänkin alaspäin, mutta en ole vielä löytänyt sellaista kohdetta, jossa kaikki täsmäisi: sijainti, tuotto, remonttikulut, vuokrapotentiaali. Neuvotteluja on avattu ja tarjouksiakin tehty (myönnettäköön että varsin rajallinen määrä). Mutta silmät ovat auki – ja markkinoilla hiljaisuus tarkoittaa usein mahdollisuutta. Se, joka malttaa odottaa ja valmistautua nyt, voi olla liikkeellä oikeaan aikaan.



Lopuksi: mitä tämä kevät on opettanut?

1. Vuokramarkkina elää – ja siihen pitää osata mukautua ilman paniikkia.

2. Kohteiden “tarina” ratkaisee – asunnon kunto ja sijainti korostuu, mutta myös erityispiirteet houkuttelevat.

3. Persoonallinen/inhimillinen ote ja vuokralaisen arjen ymmärrys synnyttää tuloksia.


Kesä tuo opiskelijat, muuttajat ja paluumuuttajat liikkeelle – ja jos kevät oli kylmä, voi kiinteistökesä olla jo kuuma? Kysymys kuuluu: joko markkina on valmis kääntymään?


Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti